![]() |
Tevbe-i Yeis ( Son Nefeste Tövbe ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevbe-i Yeis ( Son Nefeste Tövbe )Tevbe-i Yeis ( Son Nefeste Tövbe ) Sual: Yeis halinde iken tevbenin kabul olması ne demektir? CEVAP Yeis, kelime olarak ümitsizlik demektir ![]() ![]() Kadıhan’ın Fetava’sında buyuruluyor ki: Yeis hâlinde tevbe makbul, ama iman makbul değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Ölüm alameti başlayıp hayattan ümit kesilince tevbe kabul olursa da, kâfirin iman etmesi kabul olmaz ![]() ![]() Can boğaza gelince, âhiretin bütün halleri gösterilir ![]() ![]() ![]() Hastanın ruhu gargaraya gelince, yani âhiretteki yerini görmeye başlayınca, iman etmesi fayda vermez ![]() Bazı âlimler de, Nisa sûresinin, ([Ömrü] Kötülüklerle geçip de öleceği vakit, “Ben şimdi tevbe ettim” diyenlerle, kâfir olarak ölenlerin tevbeleri makbul değildir) mealindeki 18 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun için, Firavun’un son nefesteki imanı muteber değildir ![]() (Firavun boğulacağı an, “İsrailoğullarının inandığından başka ilah olmadığına inandım, artık ben de Müslüman oldum” dedi ![]() ![]() Bir terzi, büyüklerden birine sordu: - Ölüm yaklaşınca tevbenin kabul edileceğini bildiren hadis-i şerifin açıklaması nasıldır? - Evet tevbe kabul edilir; ama senin mesleğin nedir? - Terziyim, elbise dikerim ![]() - Terzilikte en kolay iş nedir? - Kumaşı makasla kesmektir ![]() - Kaç yıldır terzisin? - Otuz yıldır ![]() - Canın gargaraya gelince kumaş kesebilir misin? - Hayır kesemem ![]() - Otuz yıl kolaylıkla yaptığın işi, o zaman yapamazsan, ömründe hiç yapmadığın tevbeyi, can gargarada iken nasıl yapabilirsin? Bugün gücün yerinde iken tevbe eyle! O zaman yapman çok güç olur ![]() ![]() Terzi tevbe edip, salihlerden oldu ![]() ![]() Sual: Tevbe kapısı ne zamana kadar açıktır? CEVAP Güneş batıdan doğmadan önce iman etmek şarttır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Tevbe kapısı açıktır ![]() ![]() Bugünkü insanlar için ise, tevbe kapısı her zaman açıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sual: Öleceğini anlayan hasta, (Bütün günahlarıma tevbe ettim) dese, tevbesi kabul olur mu? CEVAP Ölüm alametleri başladığı, hayattan ümit kesildiği zaman bile, Müslümanın tevbesi kabul olur; fakat kâfirin imana gelmesi kabul olmaz ![]() Sual: Ölmek üzereyken, (Cennet, Cehennem yok)gibi, küfre sebep olan bir şey söyleyen kimse, kâfir olarak mı ölmüş olur? CEVAP Ölüm halindeyken, küfre sebep olan şey söyleyen Müslüman, mümin kabul edilir; çünkü o anda aklı başında değildir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|