![]() |
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?Sesin yayılmasının önlenmesine ses yalıtımı denir ![]() ![]() ![]() ![]() NOT : 1- Yan odadaki TV sesinin duyulması, sesin soğrulup iletilmesi nedeniyledir ![]() 2- Kar yağdığında ortam daha sessiz olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Sesin kontrol edilebilmesi için yansımasının, iletiminin ve soğrulmasının nasıl gerçekleştiğinin bilinmesi gerekir ![]() 3- Binalar yapılırken ses yalıtımının sağlanması için duvarlar sıvanır ve duvarların arasına sesin soğrulmasını sağlayan ses yalıtım malzemeleri (köpük) konur ![]() 4- Araba egzozlarındaki susturucular motor sesinin şiddetini azaltmak için kullanılır ![]() ![]() 5- Ağaçlar, ortamdaki sesin soğrulmasını sağlar ![]() 6- Odadaki eşyaların yumuşak ve pürüzlü yüzeye sahip olması sesi dağınık yansımaya uğrattığı için sesin daha fazla soğrulmasını sağlar ![]() 7- Kapalı mekânlarda yankı oluşumunun engellenmesi için sesi yalıtan yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır ![]() 8- Sesin yansıma özelliğinden yararlanılarak maden yataklarının yeri belirlenebilir, deprem fayları belirlenebilir, deniz derinliği ölçülebilir ![]() 9- Ses dalgaları kullanarak sudaki cisimlerin yerini ve derinliğini ayrıca denizlerin derinliklerini ölçmek için kullanılan cihaza sonar denir ![]() ![]() ![]() 10- Ses ile ilgili çalışmalar çok eskilere dayanır ![]() • MÖ 500 yılında Yunan filozof ve bilim insanı Pisagor, titreşen yaylardan ortaya çıkan sesleri incelemiştir ![]() • M ![]() ![]() • MÖ 350 yılında Yunan filozof Aristoteles sesin, havanın hareketi ile kulaklarza ulaştığını öne sürmüştür ![]() • MÖ 425–221 yıllan arasında Çinliler, havadaki nemin telli çalgılardaki tellerin gerilimini etkilediğini gözlemleyerek tellerdeki gerilim ile çıkardıkları ses arasında bir ilişki olduğunu ileri sürmüşlerdir ![]() • Günümüzden yaklaşık 400 yıl önce İtalyan gök bilimci Galileo (Galib), ses dalgalarının frekansı ve incelik–kalınlık arasındaki ilişkiyi araştırmıştır ![]() • İtalyan elektrik mühendisi ve mucit Guglielmo Marconi (Guglelmo Markoni), 1901 yılında ilk defa okyanus ötesi kablosuz ses yayınını gerçekleştirmiştir ![]() Hazırlayan: Murat ÜSTÜNDAĞ Kayseri Mithatpaşa İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni |
![]() |
![]() |
|