|  | Rinoloji Nedir |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Rinoloji NedirRinoloji, Burun ve burun hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır  Burun nefes alma, koku alma, nemlendirme gibi önemli işlevleri olan ama aynı zamanda yüzün orta kısmında yer alması nedeniyle de görsel olarak önem taşıyan bir organdır  Burun iç ve dışındaki şekil bozuklukları nefes alma fonksiyonunu ve görünümü etkiler  Doğuştan ya da sonradan kazanılmış olan bu yapısal  bozukluklar günlük hayat konforunu bozabilir  Bu durumda cerrahi olarak  düzeltilmeleri gerekir  1  Septoplasti (Burun içindeki kemik eğriliklerinin giderilmesi) 2  Rinoplasti (Estetik amaçlı burun cerrahisi) 3  Septorinoplasti (Her iki operasyonun birlikte yapılması) Rinoloji, burun ve sinüs hastalıklarının toplamına verilen ad  Endoskopik sinüs cerrahisi, rinoplasti (Fonksiyonel ve estetik burun cerrahisi), burun ve sinüs hastalıkları, burun ve sinüs tümörleri ile uvulopalatofaringoplasti (Horlama ve OSA cerrahisi) de bunun içinde  Hacettepe Üniversitesi KBB Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof  Dr  Metin  Önerci, uluslararası namlı bir rinolog  Öyle ki hem Türk Rinoloji  Derneği Başkanı, hem de Avrupa Rinoloji Derneği Başkanı  Ve de 6 bin  üyeli Uluslararası Rinoloji Derneği IRS’nin 8 yıllığına seçilen genel  sekreteri  Ne de olsa, 1897’de Türkiye’nin ilk rinoloji kitabı "Emraz-ı  Enfiyye Ve Bel’umiye-i Enfiyye"yi yazan Hekimbaşızade Doktor Muhiddin’in  torunlarından    1955 Mardin doğumlu Metin Önerci, 1979 Hacettepe Tıp  mezunu  Eşi Semra Önerci ise, ODTÜ Kimya Mühendisliği ’nibitirdikten  sonra ODTÜ Çevre Mühendisliği’nde mastır yapmış  İki kızlarından büyüğü  olan Özlem,  Başkent Tıp’ta 5  sınıf öğrencisi  Zeynep ise Hacı Ömer Tarman Anadolu  Lisesi 2  sınıfta  Bu kadar bilgiden sonra, tatlı tatlı girelim asıl  konumuza    Doktor, hastasını uyarmış: "Bu uyku haplarını almaya devam  ederseniz, sizde alışkanlık yaratır  " Hasta gülmüş; "Doktor Bey, ben bu  hapları otuz yıldır alıyorum, alışkanlık yaptığını daha hiç görmedim  " | 
|   | 
|  | 
|  |