|  | Ambalaj Çeşitleri Nelerdir |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Ambalaj Çeşitleri Nelerdir1) Satış Ambalajı: Herhangi bir ürünü, son kullanıcıya veya tüketiciye ulaştıran, müşterinin satış noktasından ürünle birlikte aldığı ambalaj tipine satış ambalajı denir  Örnek: Kutu kola ambaljı  2) Dış Ambalaj: Birden fazla satış ambalajını bir arada tutmaya yarayan ambalaj tipine dış ambalaj denir  Dış ambalajlar üründen ayrıldığında ürünün özelliğini değiştirmez ve bu  ambalajlar genellikle tüketici tarafından alınmaz  Örnek: Kutu veya şişe kolaların birlikte tutulduğu koliler, kasalar  3) Nakliye Ambalajı: Satış ambalajı ve dış ambalajın depolanması ve taşınması sırasında zarar görmesini engelleyen, dış ambalajları büyük sayılar halinde bünyesinde bulunduran ambalajlara nakliye ambalajı denir  Her üç ambalaj tipinin de gıda ambalajlamasındaki yeri büyüktür  Fakat satış ambalajını, dış ambalaj ve nakliye  ambalajından ayıran en önemli özellik, ürünün yapısını koruyacak şekilde  olması ve ürünün markalaşmasına olan katkısıdır  Çoğu zaman en az  ürünün kalitesi kadar satış ambalajının da kalitesi önemlidir ve  markanın değerini bulmasında etkisi büyüktür  Gıda ambalajlarının içindeki malı koruma, depolamayı kolaylaştırma, taşıma, pazarlama ile ilgili özellikleri büyük önem taşır  Ambalajın ürünü mikrobiyolojik etkilerden, nem ve atmosfer  koşullarından, mekanik deformasyonlardan, böcek ve kemirici gibi  zararlılardan koruması amaçlanır  Gıda ürünlerinde ambalajın sağladığı  bu fonksiyonlar ürünün raf ömrü ile doğrudan ilişkilidir  Özellikle raf  ömrü kısa olan taze ürünlerde, mikrobiyal hassaslığı fazla olan günlük  ürünlerde gıdanın tüketiciye sağlıklı ulaşmasında önemli bir rolü  vardır  Günümüz koşullarında bir firmanın sektörde uzun süreli yaşaması için stratejik planlarını çok iyi belirlemesi gerekir  Gıda ürünlerinin satış  sırasında göze çarpması ve tüketici tarafından beğenilmesi gerekir  Bu  da ürünün rakip ürünler arasında sıyrılması ile mümkün olur  Ambalaj,  tüketici tarafından tanınmayı sağlayacak marka ve ürün kimliklerini  oluşturur, böylece deneme ve tekrar satın almayı teşvik eder  Pazarlamacılar tüketici için ürünün, ambalaj olduğunu savunmaktadırlar  Üreticiler pazar payından yüksek dilimi alabilmek için ambalajı güçlü  bir satış silahına dönüştürmek ve rekabette bir avantaj sağlamak  zorundadır  Özellikle gıda sektöründe ürün çeşitliliğinin çok olması  hatta aynı ürünün birçok firma tarafından üretiliyor olması firmaları bu  serbest piyasada rekabette üstün duruma gelmelerini zorlaştırmaktadır  | 
|   | 
|  | 
|  |