İzcilik Nedir? |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İzcilik Nedir?İzcilik; din, dil, ırk, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen, herkese açık, gönüllü, politik olmayan, eğitim amaçlı, üniformalı bir gençlik hareketidir İzciliğin Tarihçesi İzcilik dünyada ilk defa 1907 yılında Britanya ordusundan emekli olan korgeneral Robert Baden-Powel tarafından kurulmuştur Baden-Powel'in 1908 yılında yazdığı Erkek Çocuklar İçin İzcilik kitabı bütün dünyada büyük bir ilgiyle karşılandı ve izciliğin temelini oluşturdu 1920İsviçre'nin Cenevre kentinde World Organization of the Scout Movement (Dünya İzcilik Örgütü), 1928 yılında ise World Association of Girl Guides and Girl Scouts (Dünya Kız İzcileri Derneği) İngiltere'nin Londra kentinde kuruldu Baden-Powel 8 Ocak 1941'de öldüğünde izcilik Türkiye dahil birçok dünya ülkesine yayılmıştı yılında Türkiye'deki izciliğin tarihi ise 1910 yıllarına kadar uzanmaktadır İlk önceleri İstanbul Lisesi' nde Ahmet Robenson önderliğinde başlayan izcilik daha sonra Edirne İttihat Mektebi, Manastır Öğretmen Okulu ve Galatasaray Lisesi, Darrüşşafaka gibi kurumlarda Türkiye'de de hızla yayılmıştır Dünya Savaşı yıllarında aksayan izcilik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de katkılarıyla Cumhuriyet döneminde tekrar hız kazanmıştır Cumhuriyet döneminde izcilik, teşkilatlanma açısından Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı, sonraları da Gençlik Spor ve Milli Eğitim Bakanlıkları bünyelerinde ayrı ayrı yürütüldü Günümüzde Türkiye'deki izcilik, Milli Eğitim Bakanlığı Okuliçi Beden Eğitimi, spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı ile Türkiye İzcilik Federasyonu 1992 tarafından yürütülmektedir Türkiye İzcilik Federasyonunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerine devam eden okul izci grublarıda izcilik çalışmalarına devam etmektedir100000 üzerinde izcisi bulunmaktadır; ve Türkiyede ki en büyük yapıya sahiptirTürkiye İzcilik Federasyonunun 44 ilde faaliyet göstermekdedir İzci sayısı 40000 civarındadır İzci dernekleri Federasyonu ise 5 ilde faaliyet göstermekde izci sayısı bilinmiyor İzci Gönüllüleri derneği TİF den bagımsız 2 ilde faaliyetlerine devam etmektedirİzci sayısı bilinmiyor Türkiye Kız izciler derneği ise faaliyetlerine TİF den bagımsız Ankarada 1 grup olarak devam etmektedirİzci sayısı bilinmiyor Türkiyede (5) ayrı teşkilat olarak izcilik çalışmaları sürdürülmektedir Dünya İzcilik Teşkilatı Türkiye İzcilik Federasyonunu tanımaktadır Milli Eğitim Bakanlığı İzcileri "Bağımsız İzciler teşkilatına" a üye olma çalışmları devam etmekdedir İzci Andı Tanrıya (Ant içilirken her izci kendi inancına göre yaratıcının adını söyler) ve vatanıma karşı görevlerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim |
|