|  | Yerel Yönetim Birimleri |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Yerel Yönetim BirimleriYerel Yönetim Birimleri Ülkemizde, “il özel idaresi”, “belediye” ve “köy” olmak üzere üç türlü yerel yönetim birimi bulunmaktadır İl Özel İdaresi 1982 anayasasının 126  maddesi "Türkiye merkezi idare ve kamu  hizmetlerinin gereklerine göre, illere; iller de diğer kademeli  bölümlere ayrılır" hükmünü getirmektedir  Merkezi hükümetin taşrada  örgütlenmesinin temelinde iller yer almaktadır  İl özel idareleri  görevleri bakımından merkezi yönetim ile  belediye ve köyler arasında "ara düzey" niteliğe sahip idari birimlerdir  Belediye Belediye, bir şehir veya ilçenin temizlik, aydınlatma, su ve elektrik gibi ortak ihtiyaçlarını ve hizmetlerini gören örgüt  Nüfusu belli bir sayının üstünde olan yerlerde kurulan yerel yönetimlerdir  Beldenin  sorunlarını çözmek ve bazı hizmetleri karşılamak amacıyla, belde  halkının oylarıyla seçilen yöneticilerin görev yaptığı, tüzel kişiliği  olan örgütlerdir  İlk olarak Ortaçağ'da Avrupa'da ortaya çıkmıştır  Derebeyin baskılarına karşı haklarını ve çıkarlarını korumak isteyen  kent halkı (esnaf, zanaatkar ve tüccarlar) kurduğu Lonca  örgütleri aracılığıyla kendilerinin ve kentlerinin özgürlüklerini  senyörlerden satın aldılar  Ortaya çıkan özgür kentlerin yönetim  sorununu çözebilmek için, belediyeler oluşturuldu  Köy Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfüs özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğuna sahip kırsal yerleşim birimleridir  Ekonomik olarak genelde tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimlerdir  Köy yerleşimleri en fazla 2 bin-3 bin nüfuslu, coğrafi  olarak kırsal bölgelerde kurulmuş yerler olarak tanımlanmaktadır  Köyü  tanımlarken sosyal yaşam da belirleyicidir  Şehirlere göre geniş aile  tipinin yaygın olduğu, komşuluk ilişkilerinin, geleneksel dayanışma ve  yaşam biçimlerinin sürdüğü sosyal yapılardır  | 
|   | 
|  | 
|  |