Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
zencefil

Zencefil

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zencefil



Zencefil yaprakları mızrak şeklinde sivri uçlu ve tarçın kokuludur Çiçekler sarı renkli ve çoğu bir arada bulunurlar Bitkinin kökleri nişasta,reçine ve uçucu yağlar taşır Kökler yassı ve grimsi renklidir Kuvvetli kokulu ve biraz acımsı lezzetlidir

İlk çağdan beri Çin ve Hindistan'da kullanılan zencefilin, Hindistan'dan geldiğini bilmeyen Dioskorides ve Plinius'a göre, bu bitki Yunanlılar'a Persliler tarafından tanıtıldı Zencefil, Romalı'ların besin maddelerinde büyük rol oynamıştı Zencefilin Ortaçağ Avrupası'nda kullanımı, karabiber kadar yaygındı ve pahalıydı

Yetiştirildiği Yerler

Zencefilin vatanı Güney Asya olmakla berâber Hindistan, Batı Afrika gibi birçok tropik bölgelerde ekimi yapılır Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir Nemli iklimi ve sulak yerleri sever

Faydaları

Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir Antiseptik etkisi sayesinde, mideye bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir Zencefil kandolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar Bu etkinliği sayesinde donuklarda, ısınmayan el veayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır Öksürük,grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Zencefil çayı olarak: Değirmende inceltilmiş yarım tatlıkaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir,hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir

Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir bitkidir Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir

Muhafaza Koşulları

+13 C de, %60 nemde çok soğuk olmayan serin ortamlarda muhafaza edilir

Besin Değerleri

Taze zencefil B6-C Kalsiyum,Demir,Magnezyum,Fosfor,Potasyum,Manganez ve Lif açısından yüksek
besin değerlerine sahiptir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.