Gut Hastalığı Riskine Kahve |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gut Hastalığı Riskine KahveVücutta yüksek protein tüketimine bağlı olarak ürik asit yüksekliği gözlenir ve bu durum gut denilen hastalığa neden olur Gut 50 yaş üzeri erkeklerin %10’unda ve 60 yaş üzeri kadınların %10’unda görülen, eklemlerde ve böbreklerde hasara neden olan bir hastalıktır ÖLÇÜ GÜNDE 6 KUPA Araştırmalarda kahvenin içerdiği fenolik maddenin klorejenik asite bağlı olarak riski azalttığı belirtilmektedir 14758 kişi ile gut hastalığı gelişimi ile kahve ve çay tüketimi arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmada günde 6 kupa kahve içenlerde gut gelişim riskinin %57 azaldığı, kafein ve çay içiminin ise riskte bir azalma sağlamadığı gösterilmiştir 45869 kişi ile yapılan bir diğer çalışmada ise gut hastalığının gelişimi ile kahve tüketimi arasındaki ilişki incelenmiş ve kahve tüketimi ile gut arasında ters bir ilişkinin olduğu yani kahve içiminin artmasıyla birlikte hastalık riskinin azaldığı gözlenmiştir Bu çalışmada da kafein ile gut hastalığı arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır |
|