![]() |
Defne Defne Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Defne Defne Hakkında BilgiDefne, Lorbeer, Laurus nobilis Tehnel Familyası: Defnegillerden, Lobeergewaechse, Lauraceae Drugları: Defne Yaprağı: Lauri folium Defne Meyvesi: Lauri fructus Defne Yağı: Lauri oleum Defne yaprağı çay, tentür ve natürel ilaç yapımında, yağı ise merhem yapımında kulanılır ![]() Botanik: Vatanı Türkiye olan defne zamanla Akdeniz ülkeleri, Karadeniz ülkeleri, Türkistan, orta ve batı Avrupa ve Amarikaya yayılmıştır ![]() ![]() Yaprakları 3-5 cm genişliğinde, 5-15 cm uzunluğunda genelikle mızrak şeklinde veya oval olup, kenarları bütün, fakat dalgalı, üst düzeyi parlak yeşil, alt yüzeyi donuk yeşil, kısa saplı ve derimsi sertliktedir ![]() Çiçekleri yaprakalrın hemen dibinden çıkar ve topluca bir arada bulunur ![]() ![]() Meyveleri önce yeşil sonra siyah bir renk alır, takriben 1cm çapında zeytin çekirdeği gibi yüzeyi parlak, etli içinde bir tane çekirdeği vardır ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Türkiyenin iç ve doğu bölgeleri hariç hemen her yerde yetişir ![]() ![]() Hasat zamanı: Yapraklarını kışında dökmediği için hemen heray yapraklarını toplamak mümkündür, fakat en tesirli oalduğu zaman Masyıstan Ekime kadar olan sürede toplanan yapraklarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveleri Temmuzdan Ekime kadar toplamak mümkündeü ve toplanan meyveleri soğuk baskı ile veya kaynatılarak yağı eldeedilir ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Tesirşekli: ![]() ![]() ![]() Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde yeterince araştırma yapılmamış olup, bu nedenle bu bitki 2 ![]() ![]() ![]() B1-) Yaprakları: Halkarasında başağrısı ve sinirsel rahatsızlıklara (nevralji) karşı çayı içilirken, basura karşı hazırlanan demi taharet yapılacak su ile karıştırılarak taharet yapılır ise basurları iyileştirir ![]() ![]() B2-) Defne yağı: Defne yağı genelikle hayvanaların derilerinde meydana gelen iltihaplı, iltihapsız yaralara, çatlak ve sertliklere karşı kulanılır ![]() ![]() B3-) Merhemi: Defne meyvelerinin soğuk baskı ile yağı çıkarılır veya meyvelerin yarısı kadar su ile 2-3 saat kaynatıldıktan sonra süzülür ve soğumaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yantesirleri: Defne yağının allerjiye sebep olması nedeniyle kulanırken dikkat etmek gerekir ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|