Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, damiyana, hakkında

Damiyana Damiyana Hakkında Bilgi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Damiyana Damiyana Hakkında Bilgi

Damiyana, Damiana, Turnera diffusa
Familyası: Damiyanagillerden, Damianagewaechse, Turneracea
Drugları: Damiyana Yaprakları: Damiana folium (Turnerae folium)
Damaiyana Tentürü: Damiana
Damiyananın genelikle yaprakları, fakat nadirende sürgün ve çiçekleride çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır

Giriş: Türkce şifalı bitkiler kitasplarında bu bitkinin ismi geçmemekte, hatta almanca konu ile ilgili kitapların bir kaçında çok kısa yer alıyor, fakat bitkinin fotografını hemen hemen hiçbir kitapta ve dergide göremedim Bunun üzerine Frankfurttan 800 km uzaktaki Dresden Üniversitesinin Botanik bahçesine (uçakla uçtum) gittim Dresden’e şifalı bitki fotografını çekmek için gittiğimi duyanlar güldüler Oysa bu benim için bir aşktır Bir defasındada bir bitki fotografı çekebilmek için Hamburg, Hannover ve Heildelberg arasında 1500 km yol yapmıştım Bugün elimde 7000 şifalı bitki fotografım var ve her hafta bir kaç defa olmak üzere12 yıl boyunca fotograf çektim

Botanik: Vatanı Meksika olan damiyana, günümüzde başta ABD’nin güney eyeletinde yayagın olarak yetişir Bu yüz yıllın başlarında Fransanın güneyi, İtalya ve İspanyada yetiştirilmeye başlanmıştır Damiyana 1-2 metre boyunda çok yıllık bir funda olup, sürekli yetişi, yani solmaz Yaprakları değişken sıra ile dizilmiş olup, mızrak şeklindeki yaprakların kenarları, kertikli, 5-15 sm uzunluğunda, 2-5 sm eninde, üzeri pörtüklü, kabarcıklı, derin damarlı, üst yüzeyi koyu, alt yüzeyi açık yeşil rente ve alt yüzeyi hafif tüylüdür Çiçekleri altınsarısı renkte, kalp şeklinde 2 sm eninde, 2,5 sm uzunluğundaki taç yaprakları ve ortada püsküllü bir göbek vede onunda etrafında beş adet dölenme tozluğu bulunur
Yetiştirilmesi: Türkiyenin Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahçelerinde çok rahat yetiştirilebilir, diğer bölgelerde ise saksılarda süs bitkisi olarak evlerde yetiştirilebilir Damiyananın bir filizinden bir yılda yüzlerce bitli eldeedilebilir ve toprağa düşen tohum hemen orada kök salarak büyümesine sebep olur

Hasat zamanı: Damiyana yaprakları her zaman toplanabilir, fakat en uygun çiçek açma zamanıdır Toplanan yaprakları gölgede ve havalı bir yerde kurutulur varsa porselan kaplarda muhafaza edilir veya taze olarak Natürel ilaç yapımında kulanılır

Birleşiminde: Damiyananın birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralıyabiliriz
a-) Eteryağtürevleri %0,2-0,9 arasında olup en önemlileri: Pinen, cineol, cymol ve cadinen’i sayabiliriz
b-) Ayrıca: Taninler, acı maddeler, flavonitler, reçine, arbutin % 0,2-0,7 arasında ve siyanhidrikasit içerir

Tesirşekli: Cinsel arzuları uyarıcı, sinirleri teskinedici, idrar attırıcı, antidepresif (depresyonu önleyici), antiseptik (mikropları öldürücü), ve hafif peklik giderici özeliklere sahiptir

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır, fakat yeterli değildir Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Damiyana yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin çakşırkökü-, hayat ağacı-, ve yohimbin preparatlarını sayabiliriz
b-) Halkasrasında: Kızılderililer tarafından iktidarsızlığa (cinsel güçsüzlük) karşı kulanılmıştır Üniversite kliniklerinde araştırmalar yapılmamıştır Etkisi üzerine söylenenler sadece dedi kodudan ibarettir

Çay: Damiyana yapraklarından 2 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir

Yantesiri: Bilinenbir yantesiri yoktur, fakat Avrupada yetişen damiyananın cinselgücü arttırıcı bir etkisi oduğuna inanamıyorum Bu bitki yerine çakşırkökü kulanılırsa daha iyi olur Aslında bu bitkiye değinmek istemiyordum ama bu bitki üzerinde son zamanlarda bir çok yalan uydurulması nedeniyle bu monografiyi yazdım

Açıklama: Hayvansal besinler damarların iç yüzeyinde (mukazasında) plaklar olşmasına (yağlanmasına) neden olur Damarların yağlanarak sertleşmesi yüksek tansiyona sebep olur Damarlar yaşalandıkca beyin, kalp, penis ve vajinaya yeterince kan gitmemesi demektir Buda felç, kalpkrizi, rekeklerde iktidarsızlık ve kadınlarda cinsel isteksizliğe sebep olur Hayvansal besinleri azaltmak, hatta peyniri asla yememek gerekir

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com