Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, çörek, hakkında

Çörek Çörek Hakkında Bilgi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çörek Çörek Hakkında Bilgi

Çörek, Schwarzkümmel, Nigelle Sativa

Türk Çörekotu
Mısır Çörekotu
Beyaz Çörekotu
0,2-0,5m, 6-9
Ça, Na, Ba,
Tohumları, Yağı
Familyası; Dügünçiçegigillerden,
Hahnenfussgewachse, Ranunculace
Drugları; Çörektohumu: Nigellae semen
Çörekyağı: Nigellae oleum
Çörekotunun tohumları çay ve baharat olarak, yağı ise natürelilaç yapımında kulanılır

Giriş; Çörekotunun oldukca çok türü mevcuttur ve bunlardan şifa maksadı ile sadece Türk çörekotu, Mısır çörekotu veya beyaz çörekotu diye anýlan Nigella sativa kulanılır Çörekotunun vatanı Türkiye olup binlerce yıldır ortadoğu ve kuzey Afrikaülkelerinde çok yaygın olarak yetiştirimektedir Bitki Türkiye'den çok Mısır'da yetiştirildiğinden Mısır çörekotu ve taç yapraklarının beyaz olması nedeniylede beyaz çörekotu diyede anılır

Bunun hariçinde Şam çörekotu; Nigella damascena, İspanya çörekotu, Nigella hispanica ve yabani çörekotu, Nigella arvensis’i sayabiliriz, fakat bunlar şifa maksadı ile kulanılmazlar Peygamber Efendimiz çörek tohumunun ölüm hariç her türlü hastalığı iyileştireceğini beyan etmiş ve bu hadis nedeni ile müslümanlar çörek tohumunu o günden bugüne kadar çok yaygın olarak kulanmışlardır Son yapılan araşırmalarla bitkinin bahar nezlesi, besinallerjisi, (allerjik ekzema= nörodermatis) ve allerjik asıtma karşı etki olduğunun tesbitedilmesi nedeni ile önemi oldukca artmıştır

Botanik: Vatanı Türkiye olup buradan önce ortadoğu ve kuzey Afrikaülkelerinde sonrada dünyanın hemen der yöresine yayılmıştır Yaprakları ince şerit şeklinde ve ucları hafif sivricedir Anakanatyaprakları 2-4 yankanatlardan ve ucda tekyankanatdan oluşur ve yankanatlarıda yine yankanatlardan oluşur

Yaprakları gövdeye değişken sıra ile dizilmişlerdir ve yeşil veya hafif sarımsı yeşil renklidir Çiçekleri kalp veya yumurta şeklinde beş adet beyaz renkli, kenarları hafif dalgalı taçyapraklardan oluşur Ortasında daha doğrusu göbeğin çevresinde 30-50 adet dölenmetozluğu bulunur ve bu dölenme tozluklarının başında topuzcuklar bulunur Göbekteki yeşilimsi kapsül yavaş yavaş büyüyerek beş bölümlü kapsül oluşur, her bölümün ucunda birer anten gibi sivrilik vardır ve içinde çok küçük siyah tohumlar bulunur

Yetiştirilmesi: Çörekotunun vatanı zaten Türkiye olup yetiştirilmesinde herhangi bir problem sözkonusu değildir Şubat ve Mart aylarında çörektohumları kasalara, camlıklara, yastıklara veya seralara ekilir
ve Nisan- Mayıs aylarında fideleri 30*40sm aralıklarda bahçe ve tarlalara ekilir

Hasatzamanı: Eylül ve ekim aylarında çörekkapsülleri toplanarak döğülür ve çıkarılan tohumları kurutularak porselan vaya uygun kaplarda muhafaza edilir Çörektohumları soğukpaskı ile sıkılarak yağı çıkarılır ve bu yağ natürelilaçyapımında kulanılır

Birleşimide; Çörektohumunun birleşimindekimaddeleri önemine göre şöyle sıralıyabiliriz
a-) Yağasitleri %30-50 arasında olursada genelikle %35 cıvarındadır ve bununda %50-60’ini doymamış yağasitleri (Omega-6-yağasitleri) oluşturur ve bununda %50-70’ini linolasit (Omega-6-yağasidi), % 20-25 oleikasit, % 10-12 palmitinasit ve az miktardada palmitinolasit, myristinasit, stearinasit, ve gama-linolenasit
b-) Eteryağtürevleri % 0,5-1,5 arasında olup buda nigellon semohiprepinon (veya kısaca nigellon), thymohydrochinon, p-cymen, alfa-pinen, beta-pinen, sabinen, limonen, 1,8-cineol, alfa-terpinen, artemisiaketon, sabinenhidrat, linalool, borneol, karvon, thymol, karvakrol, beta- thujon, ve bornylasetat
c-) Vitaminlerden; beta-karotin (provitamin A), biotin (vitamin H), folasidi, B1, B2, B6, C ve vitaminlari
d-) Minerallerden; magnesiyum, selen, çinko
e-) Ayrıca % 21 protein, %38, karbonhidrat, taninler, saponinler’den melathin ve acı maddelerden nigellin içerir

Araştırmalar;
1-) Münih kronik hastalıklar ve immunoloji üzerine yeni tedaviyöntemlerini araştırmalar enstitusü (Münchener Istitut zur Erforschung neuer Therapie verfahren, chronischer Krankheiten und İmmunologie) baharnezlesi, nörodermatoz (allerjik ekzem, besinallejisinin neden olduğu ekzem) allerjik astım, kaşıntı, bronşitli astım, kramplı bronşit ve sıksık enfeksiyona yakalanma gibi rahatsızlıkları olan 600 hasta üzerinde çörek ile 3 ay süren tedavidenemesi yapılmıştır Bu tedavidenemesinden önce yapılan teslerde hastalardan % 97’sinde allerjiye sebep olan immunanormalikleri gözlenmiş ve tedavisüresi sonunda bu anormaliklerin hastalardan % 85’inde normalleşiği tesbitedilmiştir ve tedaviye 6 ay devameden Hastalardan % 89’unun durumunun iyileştiği tesbitedilmiştir (NH1096608 ve Nhp 395 342)

2-) 15 Kasım2001’de İsviçrenin Baden şehrinde yapılan 16 İsviçre Tabipodaları Fitpoterapi (Bitkiseltedavi) konferansında (16 Tagung der schweizerischen medizinischen Gesellschaft für Phytotherapie) allerjik deriiltihaplabnmasına ( Nörodermatoz , yani besinallerjisi nedeniyle ortaya çıkan allejik ekzema) karşı çörekyağtürevlerinden thymochinon lökotrinlerin ve thromboxanların salğılanmasını frenlediği nigellonun’da histaminin salğılanmasını frenlediğini ve allerjiyi önlediğini beyanetmişlerdir (ZP 10229)

3-) Hindistanda 1993’yapılan bir araştırmada çöreğin birleşimindeki nigellon’un histamin salğılanmasını azaltığı (frenlediği) ve böylece antihistaminika gibi etkilediği tesbitedilmiştir(SchH62)

4-) Ankara Üni Ecz Fa 1985’de yaptığı araşırmalarda çöreketeryağının birleşimindeki thymochinon’un (aynı Nigellon gibi) bronşlarıgenişletiği ve böylece astımı önlediği ve aynı antihistaminikalar daki gibi etki etiğini tesbitetmişlerdir (Age 62)

5-) Erzurum Universitesi Ziraatfakultesi 1989’da yaptığı araştırmalarda çörekyağını antibakteriel (antibiotik) ve antimikozit (mantar yokedici) özeliklerde olduğu ve bununda birleşimindeki thymochinon'dan kaynaklandığı tesbitedilmiştir (Age 62)

6-) Münih Walter Strau Estitusü Prof Dr Olaf Adam ve ekibi et ve etmamüllerinin eklemkıkırdaklarındaki arachindonasit oranını artırdığını PH değerinin 7,4 de 6,2 düşerek asitleştirdiğini böylece asitli ortamında eklem ve eklemkıkırdaklarına zarar verdiği tesbitedilmişdir Böylece et ve etmamüleri beslenenlerde artirit (Eklemililtihaplanması) ve eklemyıpranması (Artroz) hasıl olduğunun tesbitetmişlerdir (GM 29541) Çaresi çörekçayı veya yağı içmek veyahutta Şeytanpençesikökü (Türkiyede bu bikiyi bulamazsınız)

Kenditecrübelerim:
1-) Eylül-Kasım 1989’da yaptığım iki aylık askerlik sırasında nörodermatis’e (allerjik ekzem=atopik ekzem=besinallerjisi nedeni ile sulu, kabarıcıklıklı, kızarık, kaşıntılı, bir ekzemtürü) ve 1996’da allerjik astım ve baharnezlesine yakalandım 200302’de işe gittim ve çalışamıyacağımı anlayınca havalanı kliniğine gittim doktor baharnezlesi ve astım’a yakalandığımı söyledi 280302 Ev doktoru (Dr W) bronşit baharnezlesi diyerek ilaçlar yazdı ve 120402’de allerji akçiğerdoktoru Dr MW (Frankfurt) yaptığı testlerde allerji ve baharnezlesi diyerek kortisonlu ilaçlar ve spray yazdı

220402’de allerjik ve akciğer doktoru HS (Frankfurt) gittim oda yaptığı deneyler ve testler sonucu allerjik astım ve baharnezlesi diyerek oda kortisonlu ilaçlarla spray yazdı Aldığım kortisonlu hapların kaslarımı erittiğini dermansızlık, halsizlik ve konsentrasyonzafiyetine sebep olduğunu farkedince kortisonlu ilaçları bırakmayı düşündüm ve çörekle tedaviye başladım Çörekçayının etkisinin 3-6 ay içtikten sonra etki edebileceğini düşünüyordum, fakat 2204-260402’ye kadar çörekle tedaviye başlayıca kortisonlu ilaç ve sprayı bıraktım Çörek çayını bırakınca rahatsızlıklarım yeniden arttı, bu nedenle 7 ay çörek çayı içtim

Buna kalıcı çare bulmak için araştırmalarıma devamettim ve Aloxi'yi geliştirdim ALLAHIMA şükürler olsun artık et ve etmamüleri yiyebiliyor, kahve ve siyah çay içebiliyorum ve ayrıca 20 yıldır çektiğim gastrittende kurtuldum (170803)

2-) Muhammed Şamilin (5 yaşında) anaokulu öğretmeni çocuğun muhtemelen idraryolları rahatsızlıklarına yakalanmış olabileceğini söyledi, çünkü günde 15-20 defa WC'ye gitiğini söyledi Çocukdoktoru muayene etikten sonra herhangi bir enffeksiyonun olmadığını bunun bir tik olabileceğini söyledi Faslı bir tanıdığım çörek ile balı karıştırıp çocuğa 3-4 gün verirsen iyi olabilir dedi ve gerçekten çocuk 3-4 günde iyileşti (140502)

3-) Şamil ve ben hafif üşütmelerde kulaklarımız ağrıyordu ve çörekçayına başladıktan sonra kulaklarım tekrar 3 hafta ağrıdıktan sonra tamamen iyileşti (190502) Her türlü iltihaplara karşı özeliklede aradoku ve mukoza (sümüksüzar) iltihaplanmasına kariı etkilidir (170803)

4-) Çörektohumçayı veya yağı sadece bedensel değil, aynı zamanda zihinsel (ruhsal) rahatsızlıklarıda iyileştirir Şayet kişide kendini küçükgörme, kibirlenme veya ehvamlı düşüncelere sahipse insanın kafasındaki bu tür düşünceleri yokeder Kişinin açık, berak vede net davranmasını sağlar (2204-200502)

5-) Bir işarkadaşımın yüzünde (gözünde 4cm & burnunda 3cm uzaklıkta) nohut büyüklüğünde bir çıban hasıl olmuş ve Doktorunun verdiği merhemin fayda vermemesi nedeni ile gelip bir çare sordu Bende ona çörekçayı içmesini tavsiye ettim ve bir hafta sonra tamamen iyileştiğini gördüm Her türlü iltihaplara karşı özeliklede aradoku ve mukoza (sümüksüzar) iltihaplanmasına etkildir (170803)

Tesirşekli; antibakteriel (antibiotiker), antimikozit (mantarları yokedici), iltihapları önleyici, bronşları ve damarları genişletici, idrar söktürücü özeliklere sahiptir

Kulanılması; Araştırmalara göre çörektohumu yağı ekstresi veya kapsülü başta hertürlü allerjirahatsızlıklardan; nörodermatis (allerjik ekzem = atopık ekzem = besinallerjisinin sebep olduğu sulu, kabarcıklı, kızarık ve kaşıntılı derihastalıkları), baharnezlesi (pollinosis) allerjik astım, allerjik kaşıntı, spastik (kramplı) bronşit, bronşitli astım, nefesdarlığı, öksürük, immunzafiyeti (bağışıklıklıksistemzafiyeti), sıksık enfeksiyonayakalanma ve adetöncesi rahatsıslıklara (PMS) karşı kulanılır

Çörekotu Yağın'dan günde 3 defa bir çorba kaşığı alınır, şayet bu ağır gelirse bir tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı çörekotu yağı ile karıştırılarak alınmalıdır

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com