Badem Badem Hakkında Bilgi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Badem Badem Hakkında BilgiBadem, Mandelbaum, Prunus dulcis Bademağacı Tatlı Bademağacı Familyası: Gülgillerden, Rosengewaechse, Rosaceae Drugları: Bademyağı: Amygdalae oleum Badem çekirdeklerinin soğuk baskı ile eldeedilen bademyağı çok maksatlı olarak kulanılır Giriş: Bademin bilinen çok türü vardır, fakat bizi ilgilendiren iki türüdür Bunlar tatlı badem: prunus dulcis var Dulcis ve acı badem: prunusdulcis var Amarayı sayabiliriz Bademin vatanının Türkiye veya Çin olduğu yönünde oldukca farklı görüşler mevcuttsada Alman yazarlar badem yağının eski Mısır ve Yunanlılar tarafından yaygın olarak kulanıldığı, bu nedenle büyük bir ihtimalle vatanının Türkiye olduğu tahminedilmektedir Latince ‘’dulcis‘’ tatlı ve ‘’amara’’ acı anlamına gelir Günümüzde Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Horasan, Türkistan, Kalifonya ve Berezilyada yaygın olarak yetiştirilmektedir Tarihte tatlı Badem yağı masajyağı, ilaçlarda katkı maddesi, ve yamaklarde baharat olarak kulanılmıştır Botanik: Bademağacı 3-8 metre boyunda, dikensiz, dikine yükselen bir ağactır Yaprakları mızrak şeklinde, uca doğru sivrice, kenarları bütün veya çok narin kertikli, 4-8 cm uzunluğunda, 1,5-3 cm eninde, üstü parlak, yeşil renkli, alt yüzeyi donuk yeşil renkli ve kısa saplıdır Çiçekleri pempemsi beyaz, oval veya yumurta şeklinde, kenarları narin, dalgalı, beş taç yapraktan meydana gelir ve ortada kırmızımsı bir göbek ve buradan bir demet sarımsı dölenme tozluğu çıkar Meyveleri olğunlaşmadan önce çağla olarak yenir, çünkü meyve olğunolaştıkca etli dış kısmı sertleşerek kuru bir kabuk şeklini alır Olğunlaşan çekirdekleri kırılarak içindeki tohumları çıkarılır Bu tohumlara kısaca badem denir Yetiştirilmesi: Badem ağacı taşlı, kumlu, kireçli topraklarda ve kayalıkyerlerde yetişir Badem çekirdeğinin dışı etli kabuğu soyulduktan sonra sert çekirdeği ile birlikte toprağa ekilir Hasat zamanı: Eylülve Ekim aylarında olğunlaşan badem çekirdeği toplanır, kabukları kırıldıktan sonra tohumları çıkarılarak kurutulur Badem soğuk presle sıkılarak yağı çıkarılır veya kuru yemiş olarak yenir Birleşiminde: Araştırmalar: Meksikada laetrile ismi ile anılan ve kansere karşı kulanılan bitkisel ekstrakt üzerinde ABD’li ilim adamları özel bir komisyon kurarak araştırmalar yapmışlardır Bu araştırmalarda laetrilin kaysı ve şeftali çekirdeğinden eldeedilen d-Amygdalin olduğu tesbitedilmiştir ABD Milli Kanser Enstitüsü (National Cancer Institut) d-Amygdalinin parçalanarak siyanüraside dönüştüğünü, fakat siyanürasidin ne şekilde kanseri önlediği tesbitedilememeiştir Bilindiği gibi siyanürasit oldukca çok zehirlidir ve ölümlere sebep olabilir Acı bademin % 8 gibi çok yüksek oranda d-Amygdalin içermesi nedeniyle özelikle çok dikkat gerekir Acı Bademin 8-10 adeti çocuklarda ve 15-20 adeti yetişkinlerde ölümlere sebep olabilir Bademin birleşimindeki bu madde badem yendiğinde hemen kana karışmaz, hazmedilip kanda işlenmesi çok zaman aldığından tarife uyularak yendiğinde zarar vermez Tesir şekli: Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır, fakat yeterli değildir Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Badem yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin kansere karşı Ökseotu-, Porsukağacı-(çok zahirli) Papaya-, Keten-, Çörek-, veya Gökçek daha etkildir b-) Halkarasında: Badem yağı aroma terapide kulak ağrısı, hamile kadınlarda görülen kas yırtılması (özelikle karın, bacaklar, ve güğüsteki yırtılmalar), bebeklerin poposundaki ekzema, kaşıntı ve yaralara, derideki çatlaklar, kuru, pörtüklü ve hasaslığa karşı kulanılır Açıklama: Kulak ağrılarına karşı badem yağı çok hafif ısıtılır (35-38 derece) ve 2-3 damla kulağa damlatılır Hamile kadınların karnının büyümesi ile birlikte karın, bacaklar ve göğüslerdeki kaslarda yırtılmalar olur Bu yırtılmaları önlemek için badem yağı ile karın, bacaklar ve göğüsler günde 2-3 defa 10-15 damla ile ovalanır Kabızlığı önlemek için yetişkinler bir kahve kaşığı çocuklar bir çay kaşığı içerlerse kabızlığı önler Bademsütü: Bademden 45-50 gram haşlanır ve kabukları soyulur, ezilir veya öğütülür 250 ml ılık süt ilaveedilir ve bir gün sonra süzülerek bu süt deriye sürülür B-) Acı Badem, Bitter Mandeln, Prunus dulcis Acı Badem botanik bakımından tatlı bademe benzer sadece birleşiminde % 8 oranında d-Amygdalin içerir Bunedenle çok zehirlidir Küçüklerin 8-10 ve büyüklerin 15-20 adetinin yenmesi ölümlere sebep olur Günde 3-4 adet acı badem yemenin kandaki şekeri düşürdüğü veve iç organlardaki tıkanıklıları açtığı idea edilmektedir Alıntıdır |
|