Diyet çılgınlığı |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyet çılgınlığıDiyet çılgınlığı Artan zayıflama çılgınlığı ile birlikte, kişileri hayallerine ulaştıran farklı temellere dayalı alternatif uygulamalar manşetleri süslemektedir Yıllardır gündemi meşgul eden Atkins, Montignac, Pritikin, İsveç, Lahana çorbası, South Beach ve Ayırma diyetleri ardından son zamanlarda artan ilgi gören asit - alkali diyetlerini mercek altına aldık Bazı hatalı diyetler belli hastalıkları engellemek için ya da zayıflamayı hızlandırmak için sadece asidik ya da alkali gıdaları tüketmeyi önermektedir Ancak gerçek şu ki denge sağlamak çok daha önemlidir, total vücut sıvılarının çok alkali veya asidik olması tehlikelidir Besinler vücutta metabolize edildikten sonra kalan son ürünün alkali veya asidik olmasına göre iki grupta incelenmektedir Kimya derslerinden hatırlarsanız ph seviyesi 7 değerinde nötrdür, 7’nin altında olması alkali, üstünde olması ise asidik ortam yaratır Alkali-kül diyeti (Alkaline-ash diet) Diyette alkali oluşturan besinler arttırılıp asit oluşturan besinler kısıtlanır Ürik asit taşları ve sistin taşları bulunan kişilerde bu diyetten yararlanır Asit-kül diyeti(Acid-ash diet) - Diyette asit oluşturan besinler arttırılıp, alkali oluşturan besinler kısıtlanır - Asidik idrar kalsiyum ve magnezyumun fosfat ve karbonat taşlarının atımını kolaylaştırır - Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini de arttırır Vücuttaki asidite göstergeleri nelerdir? • Kronik yorgunluk hissi • Fazla mukus üretimi • Burun tıkanıklığı • Enfeksiyonlara yatkınlık • Heyecanlı, sinirli, irite ruh hali • Kuru saç, güçsüz saçlar • Baş ağrısı • Eklem ağrıları • Kas ağrıları • Sık uçuk oluşumu Bana asitli bir besin söylemenizi istesem, sanırım bir çoğunuz limon veya greyfurt yanıtını verirsiniz Bu besinler tüketilmeden önce asidik değere sahip olsalar dahi sindirim sonrası vücutta alkalin etkisi yapmaktadırlar Bu örnekten sonra, gelin alkali ve asidik besinleri listeleye göz atalım Alkalin yiyecekler Alkalin sebzeler Tüm çiğ sebzeler, tüm yeşil salatalar, bamya, börülce, brokoli, domates, fesleğen, filizli yiyecekler, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kırmızı deniz otu, lahana, marul, maydanoz, pancar, patates, patlıcan, salatalık, sarımsak, semizotu, soğan, yeşil bezelye, yeşil fasulye, yeşil otlar, yeşil pazı Alkalin meyveler Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm Alkalin proteinler Badem, brezilya kestanesi, fındık, keçi peyniri, keçi sütü, kestane, soya peyniri, tofu Diğerleri Tüm yeşillikler, zeytinyağı, arı poleni, bal, bitkisel çaylar, çiğ elma sirkesi, deniz tuzu, hindistan cevizi, kanola yağı, keten tohumu, kırmızı biber, köri, tarçın, meyve suları, otlar, zencefil Asidik yiyecekler Asidik sebzeler Konserve, mercimekler, mısır, yağda pişmiş yiyecekler Asidik yağlar Avokado yağı, ayçiçeği yağı, domuz yağı, susam yağı, tereyağı Asidik meyveler Erik, konserve meyveler, hazır meyve suları, Diğerleri Alkol (Bira, şarap, likör), aspirin, beyaz şeker, işlenmiş sütler (Soya, pirinç, badem, yulaf unu), kahve, kahverengi şeker, kakao, karabiber, ketçap Kimyasallar Kola, meşrubat, sigara, siyah çay, şişelenmiş salata sosları, tuz, uyuşturucu maddeler, yapay tatlandırıcılar, yer fıstığı, yoğurt, yumurta Asidik tahıllar Tüm ekmekler, tüm pirinçler, beyaz unlu gıdalar, çavdar, kek, kepek, yulaf, makarna, patlamış mısır, pişmiş tahıllar, rafine şekerli tahıl, soda, yulaf unu Asidik baklagiller Barbunya, kırmızı fasulye, mercimekler, nohut, siyah fasulye, soya fasulyesi, soya sütü Asidik süt ürünleri Buzlu süt, dondurma, peynir, tereyağı, Asidik proteinler Sığır eti, ceviz, dana eti, domuz eti, geyik ve karaca eti, hindi, ıstakoz, istiridye, kabuklu deniz ürünleri, karides, kuzu eti, mezgit, midye, organ etleri, jambon, sardalya, sucuk, sosis, tavşan eti, ton balığı Not:Bu yiyecekler temizlenme sürecini yavaşlattığı ve plakların çözülmesini azalttığı için sınırlı tüketilmelidir Diyetisyen Berrin Yiğit kaynak: e-kolaynet |
|