Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
güne, mönü

Her güne bir mönü

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Her güne bir mönü



Her güne bir mönü

Değişen mevsimlere uygun özel mönüler, daha sağlıklı, zinde bir yaşamın anahtarı olabilir İşte ideal mönüyü oluşturmanın sırları ve lezzetli birkaç yemek tarifi

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet


Günlük mönü, besin gereksinimlerine göre seçilmiş besinlerin, yemekler halinde değişik öğünlerde gösterilmesidir Mönüler, belirli mevsimler ve aylar için değişiklik gösterebilir Mönü planlamada dikkat edilecek unsurlar şunlardır

1- Her günün mönüsü, bir önceki ve bir sonraki günlerinkine uydurularak birbiriyle ilişkisi sağlanmalı ve böylece eksik besin grubu kalmadan yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır
2- Herhangi bir yemeğin sık kullanılmaması gerekir Aynı lezzetteki yemeklerin bir arada olması (örneğin: yayla çorbası ve yoğurdun aynı öğünde olması gibi) bıkkınlık yaratabileceğinden aynı tür besinler aynı anda kullanılmamalıdır
3- Yemekleri, et grubu yemekleri (parça et, köfteler, etli dolmalar, etli sebze yemekleri, kurubaklagil ve yumurtalı yemekler), tahıl grubu yemekleri (pilav, makarna, börek, etsiz dolmalar), etsiz taze sebze yemekleri, sebze salataları ve püreleri, çorbalar, tatlılar, taze meyveler, yoğurt vBulletin, kahvaltılıklar olarak gruplayabiliriz
4- Bu grupları kullanırken seçeceğimiz yemekler, yapı, kıvam, renk ve şekil yönünden birbirini tamamlamalı, monoton olmamalıdır
5- Çocuklar için hazırlanan yemeklerde, şekil, renk ve besin değeri bakımında, ayrı bir özen gösterilmelidir

Taylight Salata
Malzemeler ( 1 kişilik)

60 gram (2 kibrit kutusu) peynir
5-6 adet kurutulmuş domates
2 orta boy enginar rendesi
2 adet ceviz (küçük küçük parçalayın)
Roka, tere (1'er demet)
Maydanoz (1 demet), marul (1 adet)
Sosu için:

1 yemek kaşığı zeytinyağı
Balsamik sirke, limon, tuz
Kırmızı biber (2 çay kaşığı)

Hazırlanışı
Malzemeleri orta büyüklükte doğrayın Peynir en üste gelecek şekilde servis tabağına alın Ayrı bir yerde hazırladığınız sosu ilave ederek servise sunun

Kalori Hesabı
Salatanızın 1 porsiyonunun toplam enerji değeri 266 kilo kalori

Taylight Sebze Izgara
Malzemeler ( 1 kişilik)

1 orta boy kabak,
1 orta boy patlıcan
1 kırmızı ve yeşil biber
200 gram mantar
60 gram parmesan peyniri

Hazırlanışı
Sebzeleri yıkayıp temizledikten sonra ince ince dilimleyin Fırın ızgarasına dizin ve orta sıcaklıkta pişirin Servis tabağımıza alıp parmesan peyniri ile süsledikten sonra servis yapın

Kalori Hesabı
Sebze ızgaranızın 1 porsiyon için toplam enerji değeri 129 kilo kalori

Taylight Elmalı Tatlı
Malzemeler ( 1 kişilik)

1 orta boy elma
Bir tutam tarçın
1 tatlı kaşığı kadar dövülmüş ceviz
1 top diyet dondurma

Hazırlanışı
Elmanın kabuklarını soyduktan sonra yatay olarak ortadan ikiye ayırın, üzerine tarçın serperek fırınlayın Piştikten sonra üzerine dövülmüş ceviz serpin Diyet dondurmayla beraber servis yapın

Kalori Hesabı
Elmalı tatlının 1 porsiyon için toplam enerji değeri 120 kilo kalori
kaynak: e-kolaynet

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.