![]() |
Kış diyeti nasıl olmalı? hakkında bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kış diyeti nasıl olmalı? hakkında bilgiKış aylarında, havaların da yağışlı ve soğuk olmasının etkisiyle fiziksel aktivitelerimiz azalır, tükettiğimiz enerji de dolaylı olarak azalmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kış aylarında hava sıcaklığının azalması, kapalı ve havasız mekanlarda kalma zorunluluğu daha çok mikrop bulaşma ortamı yaratıyor, savunma sistemini güçlendirecek besinlerin yeterli olarak tüketilmesi enfeksiyonlardan korunmak için büyük önem taşıyor ![]() Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç PÜF Nokta •Sebze ve Meyveleri mevsiminde tüketin ![]() ![]() •Günde en az 10 bardak su için •Haftada 3 gün en az 30 dakika yürüyün •Enfeksiyon riski kışın daha fazladır bu nedenle antioksidan içeren besinleri (sebze meyve, balık gibi) daha fazla tüketin •Akşam yemeğini saat 19 ![]() •Ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin ![]() •Odanızı, evinizi kısacası bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın ![]() •Aşırı ekmek tüketmeyin ![]() ![]() 3 Ana öğün ve 3 küçük ara öğünden oluşan beslenme biçimini mutlaka benimseyin! İlk doğduğumuzda bize sunulan anne sütü; protein, yağ ve karbonhidratı birlikte içerir ve yaşamak için gereken tüm vitamin ve mineraller de yeterince bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Yeniden 6 öğün düzenine alışan bireylerde miktar çok azaltmamalarına rağmen kilo vermelerinin kolaylaştığı, sindirim sistemi rahatsızlıklarının oranında önemli bir azalma olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçektir ![]() Kış mevsiminde nelerden kaçınmalı •Yağda kızartma ve kavurma besinler •Hayvansal yağlar (tereyağı, iç yağ) •Soft Drink içecekler (kola, gazoz vBulletin gazlı ve çok şekerli içecekler) •Mangala çok yakın pişirilmiş etler •Yüzeyi yanmış yağla kurum bağlamış tost makinelerinde yapılmış tost ve sandviçler •İçeriğini bilmediğiniz, nerede üretildiği bilinmeyen hazır gıdalar •Ağır tatlılar •Aşırı yağ ve şeker ilave edilmiş hamur işi besinler Günde 5–8 porsiyon kış sebze ve meyvelerinden tüketin, içerdikleri A, C vitaminleri ve birçok antioksidan madde, enfeksiyonlardan bazı kanser türlerinden ve birçok hastalıktan bizi korurlar ![]() Kış Sebzeleri •Pırasa •Ispanak •Havuç •Beyaz Lahana •Karnabahar •Brokoli •Kırmızı Lahana Kış Meyveleri •Elma •Mandalina •Muz •Kış Kavunu •Portakal •Nar •Muşmula •Üzüm (bazı türleri) •Armut •Ayva |
![]() |
![]() |
|