ISTAH ACICILARA DIKKAT hakkında bilgi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
ISTAH ACICILARA DIKKAT hakkında bilgiGörünmeyen iştah açıcılar - İŞTAH AÇICILAR Patates çipsi veya Almanca "Gummibärchen" denen bonbon ayıcık torbasına durmadan el atıp atıştırma hissini çoğu insan bilir Bu durmadan bir şeyler yeme zorunluluğu duygusunun sebebi Tat güçlendiriciler olabilir Bunlar bir çok şekerleme, kuruyemiş veya hazır yemeklere katılmış olup bir gıda maddesi yeme arzusunun artmasına yol açabilirler Tat güçlendiriciler bir besinin lezzet derecesini arttıran katkı maddeleridir Tat güçlendiricilerinin sağlığa zararlı oldukları bilinmemektedir Ama glutamat gibi bazı katkı maddeleri tartışmalıdır Glutamat ve migren, astım veya alerji gibi reaksiyonlarla bağlantı kurulmaktadır Doğal olarak iştahı azalan yaşlı insanlarda Tat güçlendiriciler kullanarak iştah açmak bazen yararlı olabilir Ayrıca Alman bilim adamları kısa bir süre önce iştah açıcı etkisi olmayan yeni bir Tat güçlendirici keşfetmişlerdir Alapiridayin denen bu maddenin kendisine özgü tadı olmadığı halde tatlı ve tuzlu Tatları alma duyusunu güçlendirmektedir Yani gelecekte bu maddenin şeker, tatlandırıcı madde veya tuz yerine kullanılması mümkün olabilir Bu da yüksek tansiyon hastası oldukları için az yemek tuzu almak zorunda olan insanlar için iyi olabilir İçine Tat güçlendirici katılmış gıda maddelerini satın almak istemeyenler ambalajların üstündeki bilgilendirme yazılarını dikkatlice okumalı veya satıcılardan bilgi almalıdırlar AOK uzmanı "Tüketicilerin bir ürünün katkı maddeleri listesindeki tat güçlendiricilerini kolaylıkla teşhis edebilmeleri için bu maddeler E harfiyle ve 600'lü numaralarla gösterilmektedir" diyerek öneriyi vermektedir: Yemeğinizde tat güçlendiricilerinin olmasını tamamen engellemek istiyorsanız hazır yemeklerden vazgeçip yemeğinizi kendiniz hazırlayınız! |
|