Ben Dünyanın En Akıllı İnsanıyım |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ben Dünyanın En Akıllı İnsanıyımBen Dünyanın En Akıllı İnsanıyım 1 Bölüm Bil Kendini! "Yüzyıllardır tüm düşünürler tüm dinler herkes 'kendini bil' dîye bağırıyor ama duyan çok az Bu sefer duyabilmen umuduyla" Bir kartal hikayesi Bir rivayete göre; dört tavuk bir kartal yuvasına gidip bir yumurta çaldılar Yumurtayı kümese getirdiklerinde kümeste bulunan diğer tavuklar gördükleri bu yumurtanın çok büyük bir tavuğa ait olduğunu düşündüler Zaman geçti yumurtayı getirenler de unuttu onlar da bu yumurtanın büyük bir tavuğa ait olduğuna inandılar Bir anne bulundu yetim yumurtaya kuluçka başladı Kısa bir zaman sonra yumurta kırıldı İçinden simsiyah kanatlı ilginç gagalı tuhaf bir tavuk çıktıHerkes çok mutluydu böylesini ilk defa görmüşlerdi Anne tavuk dersler vermeye başladı yavrusuna: "Bak yavrum yerden bulduğun böceği şöyle ye! Arpayı buğdayı böyle yel" Anne tavuk her gün yeni şeyler öğretiyordu yavrusuna Büyük tavuk annesinin her söylediğini yapıyordu Tehlikelere karşı nasıl davranacağını jiajığretti annesi: "Bak yavrum eğer kedi buradan gelirse aksi istikamete doğru kaç şuradan gelirse buraya kaç" Büyük tavuk büyüdükçe güzelleşiyordu Oldukça uzun kanatları vardı Ara sıra diğerleri onun kanatlarına bakmak için geliyorlardı ; > v j; ;*u Bir gün anne tavuk yavrusuna havadan gelen tehlikelere karşı kendisini nasıl savunacağını anlatırken büyük tavuğun gözü gökyüzünden süzülerek korkunç bir ihtişamla geçiş yapan bir başka canlıya ilişti Anne bu ne? dedi büyük tavuk Ha o mu? O kartal yavrum kuşların padişahı - Ne de güzel uçuyor! - Evet yavrum! Ama sen sakın ona özenme Asla onun gibi olamazsın! Sen bir tavuksun Senden önce baban deden amcan hepsi ona özendi; ama hiçbiri onun gibi uçamadı Sen bir tavuksun ve bir tavuk gibi yaşamalısın O günden sonra büyük tavuk ömrü boyuncia arka bahçede kartalın ihtişamlı geçişini izleyip iç çekti Ve her seferinde "Keşke ben de bir kartal olup uçabilseydim!" dedi Yine bir gün siyah kanatlı büyük tavuk ihtişamlı kartalı izlerken ölüp gitti Onu bir tavuk gibi defnettiler ki hakikatte ölen bir kartaldı "Bir kartal gibi doğup bir tavuk gibi yaşayan ve kartallara özenip sonunda bir tavuk gibi ölen binlerce kartal var" Yıl 2002 yer dünya Şu anda kendi gücünün farkına varmadan hep başkalarına özenen binlerce yüz binlerce milyonlarca hatta milyarlarca insan var yeryüzünde Ne büyük acı! Hiçbir şey göründüğü gibi değil sevgili dostum Hiçbir şey anlatıldığı gibi değil Her duyduğuna inanma! Buna bile Hiçbir şey göründüğü gibi değildir Tek çıkışlı çelik kapısı olan bir oda düşün! Kapı kilitli ve anahtarı da kapının aksi istikametindeki dolabın içinde! Bir deprem olduğunda kapıya mı koşarsın yoksa anahtarın bulunduğu dolaba mı? Elbette ki dolaba yani aslında anahtara Çünkü anahtar olmadan söz konusu kapı sadece bir duvar mesabesindedir Şimdi de bu odada bir kameranın olduğunu ve olup biteni kaydettiğini varsay ve düşün Daha sonra bu görüntüleri izleyenler senin kapıya değil de ters istikamete koştuğunu gördüklerinde "Bu adam ne yapıyor kapı nerede o nereye koşuyor?" diyeceklerdir Halbuki sen doğrusunu yaptın Belki kapıya koşmadın ama o kapıyı açmak için doğru istikamete anahtara koştun İşte bazen terse gidiyor gibi gözüksen de düze gidiyor olabilirsin Tıpkı bazen düze gidiyor gibi gözüksen de terse gidiyor olabileceğin gibi Olasılık hesapları Yıllarca okullarda olasılık hesapları anlatıldı bizlere Hani şu bir torbada on top var mevzuu Önce soruyu hatırla: Bir torbada on top var: dördü yeşil üçü kırmızı ikisi mavi biri beyaz Çektiğim topun mavi olma olasılığı kaçtır? Yaşayan yaşamayan matematikle ilgisi olan olmayan herkes bu soruya yüzde yirmidir diye cevap verecektir Sen de Şimdi her şeyi her söylenileni unut ve dinle! Yukarıdaki torbadan bir top çektiğinde gelen topun mavi olma olasılığı gerçekten yüzde yirmi mi? Düşün! Torbada dört değişik renkte top var gibi gözükse de aslında sadece iki renk yok mu? Biri mavi top diğeri de mavi olmayan top Sonuç olarak çektiğin top ya mavidir ya da değil Demek ki yeşil beyaz ya da kırmızı gelirse mavi değildir mavi gelirse de mavidir O halde cevap yüzde yirmi değil yüzde ellidir Bir futbolcu on penaltı atışından sadece birini gole çevırebılıyorsa on birinci penaltı atışını gole çevirme ihtimal yüzde on mudur yoksa yüzde elli mi? Tabii ki yüzde em Attığı penaltı ya gol olur ya da olmaz Henüz gerçekleşmemiş her ne varsa hayata dair olma ihtimali mutlaka yüzde ellidir Ya olur ya da olmaz' Elbette ki böyle düşünen bir insan asla şaşırmaz asla paniklemez asla hayal kırıklığına uğramaz Çünküonun ıçm her şeyin olma ihtimali daima aynıdır: Yüzde elli Belki de Güncel olması nedeniyle dünyanın en büyük terör olayını biraz irdelemek istiyorum Dünya Ticaret Merkezi ne yapılan feci saldırının üzerinden henüz birkaç gün geçmişti Herkes bir yorum yapıyordu Türkiye'nin en ciddi TV kanallarından birinde de bir pilot yorum yaptı "Bence başarısız bir eylemdi intihar pilotu az kalsın hede-TI ıskalıyordu Dikkat ettiyseniz uçağın sağ kanadı duvara çarptı Hedeften yaklaşk beş metı-e sapt uçak Bu da bize uçağı kullananların profesyonel olmadığı konusunda ipucu veriyor Ben olsaydım hedefi tam ortalardım" dedi Fakat bizim pilotumuz bir şeyi bilmiyordu Eğer o binaya tam ortadan dalış yapılsaydı sadece on ve arka duvar yıkılacaktı uçaktakilerden başkası ölmeyecekti ve belki de bina yıkılmayacaktı Halbuki sağ Kanadın sağ duvara çarpması ön arka ve yan duvar kolon-arını patlattı Bina yıkıldı O halde teröristler hedefi aslında tam istedikleri gibi vurdular Çünkü binalar çöktü Bu arada işin görünen kısmıyla belki de yapılmak istenen alakasızdı Düşünsene olaydan sonra tüm ABD TV'leri hiç ara vermeden beş gün dehşet görüntülerini yayınladılar ve başta çocuklar olmak üzere herkesin psikolojisi alt üst oldu Tüm aileler çocuklarını psikologlara taşıdı Psikologlar bütün bu olanların bir film olduğunu anlattı çocuklara Tam bu sıralarda bir kısım psikolog bunun doğru olmadığını çocukların psikolojilerinin daha da bozulacağını ve onların bir daha da toparlanamayacağını söyledi Hakikaten de doğru Bugünkü olayın film olduğuna inanan Amerikalı bir çocuğu düşünsene yıllar sonra tüm bu yaşananların bir film olduğunu söylediğinde ne kadar komik olur Kim bilir belki de teröristlerin amacı çocukların psikolojilerini bozup 20 sene sonra salak bir Amerika üretmekti Kim bilir belki de bu hiç akıllarına bile gelmedi Belki de bu facia diye bahsettiğimiz olay sadece bir kazaydı Hiçbir şey göründüğü gibi değil işte ve tüm ihtimaller halen %50 Dikkat! Elmanın içinde çok bilmiş bir kurt var Uzayın sonsuz bir boşluk olduğu hemen hemen tüm uzay bilimcilerin hemfikir olduğu bir konudur Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük fizikçisi Albert Einstein bile sonsuz demişti uzaya Acaba uzay gerçekten sonsuz mu? Yoksa bu da mı aslında göründüğü gibi değil Çok büyük çok Bir zamanlar bir elmanın içinde büyük bir kurt yaşarmış Akşama kadar gezer dolaşır gününü gün edermiş Akşam oldu mu çocuklarıyla birlikte oturup en aaaifli tarafından bir parça elma yermiş Çok mutluymuş Bir akşam kanepesinin üstüne uzanmış ve TV seyrederken kainatın ne kadar büyük olduğunu düşünmüş Vay be! demiş Şuraya bak her taraf elmayla kaplanmış ucu bucağı yok Sonsuz Babam sonunu bulan hiç olmadı derdi de ben inanmazdım Bu sonsuzluğun içinde ben neyim ki? Düşündüklerini çocuklarına da anlatmış Hepsi hayret içinde kalmış Yaşadıkları yerin büyüklüğü karşısında dehşete düşmüşler Beraberce vay be deyip uyumuşlar |
|