|
|
Konu Araçları |
çeşitli, çıkmasına, damar, dışına, ilkyardım, kanama, kanamalarda, kanın, nedenlerle, nedir |
Kanamalarda İlkyardım KANAMA NEDİR? Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanamalarda İlkyardım KANAMA NEDİR? Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasınaKanamalarda İlkyardım KANAMA NEDİR? Çeşitli nedenlerle kanın damar dışına çıkmasına KANAMA denir Yetişkin bir insanda 5-6 kg kan vardır 1-15 kg kan kaybeden bir insanın hayatı tehlikeye girer o halde kanamaları hemen durdurmak gerekir iç kanama İç organlardaki dokuları besleyen kan damarlarının yırtılması ,zedelenmesi sonucu kanın damarlardan vücut boşluklarına akmasıdır İç kanamalar 2 şekilde olur Gözle görülebilen : Akciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler vBulletin kanamalar Gözle görülmeyen: Karaciğer, dalak, pankreas vBulletin kanamalar İç kanamalar kişiyi ölüme götürebilir Bulguları: - Baygınlık hali, baş dönmesi vardır - Huzursuzluk vardır - Yüzde, dudaklarda ve parmak uçlarında solukluk vardır - Deri, nemli ve soğuktur - Susama hissi vardır - Nabız hızlı ve zayıftır Güçlükle hissedilir - Solunum hızlıdır - Sanki hava alamıyormuş gibi his (hava açlığı) olur - Şuur azalır ve en sonunda şuur kaybolur YAPILACAK İLKYARDIM: - Yaralı sırt üstü yatırılır - Baş yana çevrilir - Şoka karşı tedbir alınır - Ağızdan içecek madde verilmez - Sarsmadan ambulans veya sedye ile hastaneye götürülür DIŞ KANAMALAR: Kanın damardan vücut dışına çıkmasıdır Genellikle yaralanmalar sonucu olur Atardamar, toplardamar, kılcal damar kanamaları şeklindedir DIŞ KANAMALARI DURDURUCU YÖNTEMLER: Parmakla Basınç Yapma : Yara ufak ve kanama az ise, yara üzerine temiz bir bez ya da pansumanla bastırın |
|