|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ayında, beslenmeliyiz, iftar, iftarda, ramazan, sahur, sahurda, yesek |
![]() |
İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz, sahur ve iftarda ne yesek, ramazan ayında nasıl |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz, sahur ve iftarda ne yesek, ramazan ayında nasılİftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz, sahur ve iftarda ne yesek, ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz Sahur Ve İftarda Nasıl Beslenmeli Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi?nden Beslenme-Diyet Uzmanı Gizem Keservuran ve Beslenme-Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, Ramazan?da sağlıklı beslenmek için kolaylıkla uygulanabilecek bilimsel tavsiyelerde bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() Ramazanda sıkça yapılan beslenme hataları hastalıkları tetikliyor ![]() Oruç tutarken de 5 öğün yiyin Sağlıklı bir bireyin gün içinde 3 ana 3 ara öğün olmak koşuluyla 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveli dondurmalı tatlı yiyin Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, Ramazan sofralarından eksik olmayan hamur işi tatlıların yüksek kalorili olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: ?Sütlü tatlılar, dondurma ve meyveler en düşük kalorili ve sağlıklı tatlılardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir prosiyon için tatlı kalorielri Baklava : 350 kal ![]() Künefe: 430 kal ![]() Revani: 220 kal ![]() Sütlaç: 180 kal ![]() Kazandibi: 130 kal ![]() Güllaç : 230 kal ![]() Meyve tabağı: 100 kal ![]() Mide hareketlerini meyve ve sebze ile artırın Ramazan?da oruç tutmaya bağlı mide ve barsak hareketlerinde doğal olarak zayıflama olacağını belirten Beslenme-Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, ?Lif içeriği yani posa içeriği tüksek olan besinler tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıklı oruç için 8 pratik uygulama Orucunuzu 2-3 adet hurma ve yarım su bardağı su (Mide hacmini fazla doldurmamak adına) ile açın ![]() Orucunuzu açtıktan sonra 10 dakika bekleyin, dinlenin ![]() ![]() Mutlaka sahura kalkın ![]() ![]() ![]() Tüketeceğiniz besinleri iftar ? sahur arasında 4-5 öğüne yayın ![]() Çay kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya bırakın ![]() ![]() Günlük su ihtiyacınızı öğün aralarına yayın, yemekler ile birlikte su içmeyin ![]() Künefe, revani, tulumba tatlısı, kemalpaşa yerine sütlü tatlıları-sütlaç, muhallebi, kazandibi, tavukgöğsü- veya meyve tatlılarını tercih edin ![]() Lokmalarını yutmayınız, yavaş yavaş tadına vararak yemek yiyiniz ![]() Ramazan?da beslenme Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için sağlıklı sahur, iftar ve ara öğün mönüsü hazırladı ![]() İFTAR 2-3 adet hurma 1 su bardağı su ile orucunuzu açınız Orucunuzu açtıktan 5-10 dk sonra; 1 kase ıspanak çorba (posa alımı ve sindirimi kolaylaştırmak açısından önemli ) 1 ince dilim tam buğday ekmeği Bol yeşillikli az yağlı salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile ) ( limon ? balsamico sirke/meyve sirkesi eklenebilir ) Çorbanızı içtikten 10-15 dk sonra; 2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk/balık/hindi eti veya kırmızı et Bol yeşillikli az yağlı salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile ) ( limon ? sirke eklenebilir ) 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran veya 1 kase cacık 6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği 1 ince dilim tam buğday ekmeği veya 1/8 dilim pide İftardan 1 saat sonra; (21:30 gibi); 1 top böğürtlenli / çilekli dondurma ile sütlü tatlı ( kazandibi / sütlaç / tavuk göğsü gibi ) ( tatlınızı toz tarçın ve karanfil ile lezzetlendirebilirsiniz ) + bitki çayı Tatlınızı yedikten 1 saat sonra (22 ![]() 1 su bardağı süt + 5-6 adet fındık / badem veya 1 tam ceviz içi SAHUR ? 1 1 adet yumurta ve 1 ince dilim beyaz peynir ile hazırlanmış peynirli menemen veya peynirli omlet 2-3 ince dilim tam buğday ekmeği 1 karper büyüklüğünde beyaz peynir Domates ? salatalık ? yeşillik söğüş (yağsız ) 1 porsiyon meyve ( 1 orta boy şeftali tercih edilebilir ) 1 su bardağı süt Sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek sizi gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayınız ![]() |
![]() |
![]() |
|