Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayında, beslenmeliyiz, iftar, iftarda, ramazan, sahur, sahurda, yesek

İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz, sahur ve iftarda ne yesek, ramazan ayında nasıl

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz, sahur ve iftarda ne yesek, ramazan ayında nasıl



İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz,

sahur ve iftarda ne yesek,

ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz


Sahur Ve İftarda Nasıl Beslenmeli


Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi?nden Beslenme-Diyet Uzmanı Gizem Keservuran ve Beslenme-Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, Ramazan?da sağlıklı beslenmek için kolaylıkla uygulanabilecek bilimsel tavsiyelerde bulundu Ramazan?ın bilinen en eski detoks olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, ?Özenle hazırlanmış ramazan sofralarına oturduğumuzda yemeğe hangi yiyecekten başlayacağımıza karar veremeyiz İftariyelikler, çorba, pide, ana yemek, tatlı? Ve sonunda midede ağırlık, gaz, yanma, kabızlık ve mide öz suyunun yemek borusuna geri kaçması olarak adlandırdığımız ?reflü? gibi sorunlarla karşı karşıya kalırız Bireye özel beslenme planı ve doğru besin seçimi ile Ramazan ayı sonunda toksinlerden arınmış, daha sağlıklı ve daha zinde bir bedenle hayatımıza devam edebiliriz? diye konuştu


Ramazanda sıkça yapılan beslenme hataları hastalıkları tetikliyor


Oruç tutarken de 5 öğün yiyin


Sağlıklı bir bireyin gün içinde 3 ana 3 ara öğün olmak koşuluyla 25 ? 3 saat arayla 6 öğün beslenmesi gerektiğini hatırlatan Keservuran, ?Ramazan ayında ise öğün sayısını neredeyse ikiye düşmektedir İftarda sofraya oturup bir anda yediğimiz yemekleri öğünlere dağıtmalı, çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluklar bırakmalıyız Sahurda da sağlıklı bir kahvaltı yaptığımızda öğün sayısı beşi bulmakta Uzun süreli açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızın çalışmasını sağlamaktayız Ramazan ayında vücudumuzun enerji ihtiyacı değişmemekte, tüm gün aç kalmamız akşam fazla yemek yiyeceğimiz anlamına gelmemektedir? dedi


Meyveli dondurmalı tatlı yiyin


Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, Ramazan sofralarından eksik olmayan hamur işi tatlıların yüksek kalorili olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: ?Sütlü tatlılar, dondurma ve meyveler en düşük kalorili ve sağlıklı tatlılardır Tüm bunların yanında asıl önemli olan bu tatlıyı hangi zamanda tükettiğinizdir Tatlılar yemekten en az 1 saat sonra tüketilmeli ve mutlaka porsiyonlara özen gösterilmelidir Hamur tatlıları, sütlü tatlılar ve meyveler arasındaki kalori farkını aşağıdaki tablo gösteriyor? Çağatay, en uygun tatlı örneğini verdi: ?1 dilim ananas, 8 adet vişne, 5-6 adet kara üzüm, 1 top limonlu dondurma Serinlemenize, tatlı ihtiyacınızın karşılanmasına ve enerjik olmanıza neden olacak bu tatlı 150 kaloridir?


Bir prosiyon için tatlı kalorielri


Baklava : 350 kal


Künefe: 430 kal


Revani: 220 kal


Sütlaç: 180 kal


Kazandibi: 130 kal


Güllaç : 230 kal


Meyve tabağı: 100 kal


Mide hareketlerini meyve ve sebze ile artırın


Ramazan?da oruç tutmaya bağlı mide ve barsak hareketlerinde doğal olarak zayıflama olacağını belirten Beslenme-Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, ?Lif içeriği yani posa içeriği tüksek olan besinler tercih edilmelidir Özellikle sebzeli yemekleri tercih edip salatanızı asla sofranızdan eksik etmeyin Bol lif alımı kan şekerinizin ani yükselmesini engelleyecektir ve daha çabuk tokluk hissi yaşamanızı sağlayacaktır Özellikle meyveler iftardan gece uyuyacağınız vakte kadar ara öğün şeklinde azar azar tüketilebilir ve hem mide hareketlerini düzenlemiş hemde günlük mineral ve vitamin gereksiniminizi sağlamış olursunuz Özellikle ananas, vişne ve kara üzüm gibi meyveler antioksidan içeriğiyle vücudunuzda oluşan zararlı bileşiklerle savaşılmasına yardım edecektir ?


Sağlıklı oruç için 8 pratik uygulama


Orucunuzu 2-3 adet hurma ve yarım su bardağı su (Mide hacmini fazla doldurmamak adına) ile açın


Orucunuzu açtıktan sonra 10 dakika bekleyin, dinlenin Daha sonra çorba ile devam edin


Mutlaka sahura kalkın Ramazan?ın ikinci haftasından sonra yavaşlayacak olan metabolizmanızı öğün atlayarak daha da yavaşlatmayın Bir bardak su içip niyetlenmeyin, sahuru erken kahvaltı gibi düşünüp sağlıklı doğru besinlerle hazırlanmış kahvaltınızı yapın


Tüketeceğiniz besinleri iftar ? sahur arasında 4-5 öğüne yayın


Çay kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya bırakın Çay, kahve yerine sizi rahatlatıp, dinlendirecek ve sindiriminize yardımcı olacak olan bitki çaylarını tercih edin


Günlük su ihtiyacınızı öğün aralarına yayın, yemekler ile birlikte su içmeyin


Künefe, revani, tulumba tatlısı, kemalpaşa yerine sütlü tatlıları-sütlaç, muhallebi, kazandibi, tavukgöğsü- veya meyve tatlılarını tercih edin


Lokmalarını yutmayınız, yavaş yavaş tadına vararak yemek yiyiniz


Ramazan?da beslenme


Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için sağlıklı sahur, iftar ve ara öğün mönüsü hazırladı


İFTAR


2-3 adet hurma


1 su bardağı su ile orucunuzu açınız


Orucunuzu açtıktan 5-10 dk sonra;


1 kase ıspanak çorba (posa alımı ve sindirimi kolaylaştırmak açısından önemli )


1 ince dilim tam buğday ekmeği


Bol yeşillikli az yağlı salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile ) ( limon ? balsamico sirke/meyve sirkesi eklenebilir )


Çorbanızı içtikten 10-15 dk sonra;


2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk/balık/hindi eti veya kırmızı et


Bol yeşillikli az yağlı salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile ) ( limon ? sirke eklenebilir )


1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran veya 1 kase cacık


6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği


1 ince dilim tam buğday ekmeği veya 1/8 dilim pide


İftardan 1 saat sonra; (21:30 gibi);


1 top böğürtlenli / çilekli dondurma ile sütlü tatlı


( kazandibi / sütlaç / tavuk göğsü gibi )


( tatlınızı toz tarçın ve karanfil ile lezzetlendirebilirsiniz ) + bitki çayı


Tatlınızı yedikten 1 saat sonra (2230 gibi);


1 su bardağı süt + 5-6 adet fındık / badem veya 1 tam ceviz içi


SAHUR ? 1


1 adet yumurta ve 1 ince dilim beyaz peynir ile hazırlanmış peynirli menemen veya peynirli omlet


2-3 ince dilim tam buğday ekmeği


1 karper büyüklüğünde beyaz peynir


Domates ? salatalık ? yeşillik söğüş (yağsız )


1 porsiyon meyve ( 1 orta boy şeftali tercih edilebilir )


1 su bardağı süt


Sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek sizi gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayınız

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.