Prof. Dr. Sinsi
|
hangi hastalığa hangi yiyecek, hangi hastalıklara hangi bitkiler iyi gelir,hangi
hangi hastalığa hangi yiyecek, hangi hastalıklara hangi bitkiler iyi gelir,hangi yiyecek hangi hangi hastalığa
Hangi hastalığa hangi yiyecek iyi gelir?
GRİP İÇİN
Satsuma: (Küçük portakal) İçerdigi folik asit ve C vitamini sayesinde öksürügü ve kanli tükürükleri keser Ayrica kan pihtilasmasina karsi en etkin dogal yiyecek oldugu için ileri yaslarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltir
Tarçin: Yemeklere girmis olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayilmasini engeller Mideyi düzene sokar Kusmayi engeller Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alindiginda bogazdaki yanmalari keser
Hardal: Içindeki singrin maddesi, midenin gaz çikarmasina yardimci olur Sindirim sistemini düzenler, mide agrilarini giderir En fazla bir çay kasigi alinmalidir
Nane: İçerdigi mentol, midenin normallesmesine neden olur Vücuda giren grip mikrobuna karsi savastigi gibi, ileri yaslarda ülsere yakalanma riskini de azaltir Nane çayi, bas agrisi, grip, stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir
DEPRESYON İÇİN
Avokado: ( Sindirimi çok rahat olan bu meyvayi özellikle yeni dogmus bebeklerin ilk mamasi olarak tavsiye ederiz Içerdigi E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insani depresyona sokan uyusukluluk ve rahatligi üzerinden atar Vücudun kolesterol oranini ayarlar Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur (Zayiflamak isteyenler dikkat: Yag orani bir çikolata kadar yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz )
Çikolata: Sütlü çikolatalari tercih edin Çünkü içerdigi kakao yagi, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psIkolojik rahatlik saglamasina yardimci olur Migreni olanlar çikolatadan uzak durmalidir
Istiridye: Içindeki demir, sperm sayisini ve insanin seks gücünü artirir A, B12 ve C vitaminleri içerir Beyin için en faydali yiyecek olan istiridye, enerji verir (Dikkat: Kolesterol orani birçok baligin iki katidir )
Patates: Orta boy bir patates,bir insanin bir gün içinde almasi gereken C vitaminini içerir Beyindeki serotonin adli kimyasal maddenin kendisini yenilemesini saglar
IDRAR YOLLARI
Nane: Idrar söktürücü özellige sahiptir Içerdigi mentol, midenin normal islevini görmesine neden olur Vücuda giren grip mikrobunakarsi savastigi gibi, ileri yaslarda ülsere yakalanma riskini de azaltir Sabahlari mide bulantisini keser Nane çayi, bas agrisi, stres gibi hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir Ancak nane çayini aç karnina degil, tok karnina içiniz
Elma: Içindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalidir Kolesterolü düsürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarindaki sorunlari giderir
Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir Çok fazlasi idrar yollarina zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir
ALERJİ İÇİN
Kayisi: Içindeki betakarotene adli madde hücrelere saldiran molekülleri kontrol altina alarak,kanseri önler Bir kayisi ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene orani o kadar yüksektir Içerdigi kalsiyum ve magnezyum, girtlak yanmalarini engeller Kuru kayisiya rengi bozulmasin diye eklenen sülfür dioksit, astim gibi alerjilere iyi gelir
HEMOROID (BASUR)
Hindistan cevizi: Içerdigi myristin adli madde kusmayi engeller, basur tedavisinde birebirdir (Dikkat! Ancak fazlasi basur için tehlikelidir )
KARIN AGRISI
Papatya çayi: Bagirsak yollarinda toplanan gazi çikartir, sindirim sistemini düzenler, mide agrisini keser
KARACİĞER
Enginar: Cynarine adli madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardimci olur Karaciger hastalarinin yani sira romatizma, artirit ve gut hastaligina yakalananlarla, hamilelere siddetle tavsiye ederiz
Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyillardir ülser, artirit, bronsit ve karaciger rahatsizliklarina karsi meyan kökünü ?dogal ilaç? olarak kullanir Adrenalini yükseltir, insanin strese girmesini engeller, kan basincini düsürür
Zerdeçal: Karaciger rahatsizliklarinin yani sira sindirime de yardimci olur
DİŞ
Ekmek: Sekerli yiyecek yenildiginde içindeki asitler dislere her 20 dakikada bir saldirir Ekmek,disleri korur Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin
Meyve: (Her çesit) Günde 2 ila 4 ögün meyve tüketin
Sebze: (Her çesit) Günde 3 ila 5 ögün tüketin
Yogurt veya beyaz peynir: Eger yemekler arasi atistirirken dis sagliginizi düsünüyorsaniz,kalsiyum deposu olan bu iki yiyecegi tercih edin
Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir Zengin bir potasyum kaynagidir Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalismasini ve tansiyonun düzenli olmasini saglar
TANSIYON
Rezene: Içerdigi potasyum sayesinde tansiyonu düzenler Saglikli kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur Rezene çayi sindirim için iyidir
Tahıl: Kan damarlarini gevseten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor Bu sayede kanin damarlardan daha rahat geçmesini sagliyor Tahil yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakilmasini saglar Kalorinin azalmasi tansiyonu düzenler
Un: Yapildigi tahilin besin degerlerini içerir B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açisindan oldukça zengindir
Karaciger: Saglikli bir bagisIklik sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açisindan zengindir Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylik B12 vitamini ihtiyacini giderir
SINDIRIM SORUNLARI
Arpa: Içerdigi kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandirir Ayrica ABD`deki bir arastirma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü seylerin yenmesinin kolesterol oranini yüzde 15 düsürdügünü kanitladi
Yoğurt: Günde 150 gram yogurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacini karsilar Meyvali yogurtlara 3 çay kasigi seker eklendigi için seker oranlari daha yüksektir Yogurttaki potasyum, kan basinci ve kalp atislarini düzenler Midenin yiyecekleri düzenli olarak ögütmesini saglar?
KİLO KAYBI
Çikolatali puding: Bu sayede vücuttaki kan istedigi protein ve mineralleri alir Ingiliz Saglik Bakanligi, kilo kaybi yasayanlarin günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor
Peynir: 100 graminda 78 kalori bulunuyor
Yumurta: Günde 2 yumurta kadinlarin günlük protein ihtiyacinin 4`te 1`ini, erkegin ise 5`te birini karsilar A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarini çözer, yetiskinleri de kansere karsi korur
Dondurma: Günde 2 top vanilyali dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacinin yüzde 20`sini karsilar
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur
MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu ?fitoöstrojen? içerir Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattigi etkilere karsi korur Sebze proteininin en zengin kaynaklarindan birisidir
Kola: Kafein vücudun yorgunlugunu alir ve konsantrasyonu saglar
Üzüm: Içerdigi ?elajik? asit sayesinde menopozun neden oldugu kemik erimesine karsi korur Kandaki östrojen seviyesini yükselterek de menopoz semptomlarini en aza indirir
Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyaci olan antioksidanlari karsilar Idrar yollari kaslarini rahatlatir Bu da kolon kanserine karsi korur Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir Içerdigi yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadinlarda östrojen seviyesini dengede tutar
Tatlı patates: Adrenal salgilayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji saglar Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir
ROMATIZMA
Enginar:Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde basta romatizma olmak üzere gut hastaligi ve eklem yanmasina karsi birebirdir Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir
Domates:C vitamini boldur
Tahıl: Içerdigi dogal kimyasallar, romatizmanin yol açtigi eklem yanmalari ve romatizmal agrilari hafifletir
Kekik:Timol adi verilen bir tür dogal yag, vücuttaki diger yaglarin parçalanmalarini saglar Kekik yagi banyoda sürüldügü zaman romatizma agrilarini büyük oranda azaltir
Zencefil: Uyarici etkileri kan damarlarini genisletip kan dolasimini artirarak romatizma agrilari ve yanmalari yok eder
SISTIT
Kuskonmaz:Folik asit, C ve E vitaminleri içerir Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalintilarini atmayi saglar Karaciger ve böbreklerin çalismasini kolaylastirir, destekler Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarinin mutlaka kuskonmaz yemeleri gerektigini söylüyor
KANSIZLIK
Hurma:Türüne göre degisse de hurmalarin birçogu yüksek oranda demir içerir Besin degeri yüksek ve önemli bir enerji kaynagidirlar Dogal müshil etkisine sahiptir Kurutulmus olanlarina göre daha yüksek oranda su ve daha düsük kalori içerir
İDRAR VE BÖBREK
Pancar:Böbrekleri çalistirir Önemli bir potasyum kaynagidir Vücuttaki tuz oranini dengeler Bu sayede böbrekler ve idrar yollarinin çalismasini destekler
Kavun:Orta boy bir kavunun yarisi, günlük C vitamini ihtiyacini tamamen karsilar A vitamini ve betakaroten içerir Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir Böbrekleri rahatlatir Yüksek miktarda su ve düsük miktarda kalori içerir
DIYABET
Kuru fasulye: Lif açisindan zengin bir besindir Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltir Içerdigi karbonhidratlari vücudun sekere dönüstürmesi uzun sürer
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranini düsürür Bu nedenle diyabet ve kalp hastalari için kaçinilmaz bir besindir
BAŞ AĞRISI
Nane: Nane çayi bas agrilarini dindirmek için birebirdir Içerdigi mentol ve mentol dogal yaglari sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir
Biberiye:Kimyasal içerikleri sayesinde dogal bir agri kesici görevi görür
Çikolata: Dogal antidepresan özelligi vardir Çikolata magnezyum ve demir içerir Sinirleri gevsetici özelligi sayesinde bas agrisini dindirir
VÜCUT SU TUTMUSSA
Kuş üzümü: 100 grami günlük C vitamini ihtiyacinin tam 3 katini karsilar Antibakteriyel ve yanmayi önleyici etkileri vardir Zengin potasyum ve düsük tuz içerigi, dehidratasyonu olanlar için önemli bir dogal ilaçtir
Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacinin 4`te birini karsilar Yüksek orandaki potasyum sivi-tuz dengesini saglar
Tahil: Idrar yollarini açici, çalistirici ve rahatlatici etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsizligi bulunanlarin mutlaka yemeleri gerekir Mideyi rahatlatici özelligi vardir
EĞER MİDENİZ RAHATSIZSA
Tarçin:Mide yanmalarini ve kusma hissini alir
Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendigi zaman mideyi gevsetici ve gazini alici bir etki yaratir Mide bulantilarini önler
Lahana: Mayalanma sirasinda laktik asit üretir Bu da sindirim sistemindeki zararli bakterileri öldürerek sindirime yardimci olur
GUT (DAMLA HASTALIGI)
Hamsi:Omega-3 yagi açisindan çok zengindir Kolesterol seviyesini düsürür Kanin pihtilasmasini önleyerek damar tikanikligi, kalp krizi ve dolayisiyla da felç geçirme riskini düsürür Haftada en az 1 kez yemek gerekir Kalp hastalari için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalidir
ADET SANCISI
Muz:Içerdigi yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadinlarin adet dönemi sancilarini büyük oranda azaltir Dogal bir agri kesici gibidir
Tarçin:Koli basilinin üremesini önler Limon çayina balla birlikte eklenerek içildiginde hem nezlenin yol açtigi bogaz agrilarina hem de adet dönemi sancilarina iyi gelir
HAMİLELİK
Enginar:Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir Düsük yag orani, sindirimi kolaylastirici etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne adayi ve bebegin sagligina önemli faydalari vardir
Böğürtlen:E vitamini içerir Vücuttaki zararli besin atiklarinin temizlenmesini saglar C vitamini boldur Cenini korur
ÇÖLYAK HASTALIĞI
Kestane: Önemli bir enerji kaynagidir Kolayca sindirilebilir Çölyak hastalari için bugday içermeyen un kaynagi olabilir E ve B6 vitaminleri içerir yag oranlari düsüktür
TIROID
Midye:Omega-3 yagi açisindan zengin bir besin kaynagidir Içerdigi selenyum minerali tiroit bezlerinin normal isleyisi için gereklidir
FELÇ
Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adli antioksidanlar sayesinde atardamarlarin, kalbin zarar görmesini önlüyor Portakal içerdigi folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde saglikli alyuvar hücrelerinin çogalmasina neden oluyor
Hamsi:Kolesterolü düsüren ve kan pihtilasmasini önleyen Omega-3 bol bol var
ASTIM
Soğan:Sarimsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder Kükürt bilesimleri atardamarlarin zarar görmesini önler Sogan; kemik erimesine de iyi geliyor
ARTIRIT
Enginar:Enginarin en büyük özelligi toksinleri temizleme yetenegidir Bu nedenle artirit ve romatizmasi olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor Cynarine adli madde, karaciger ve safra kesesinin rahatsizlanmasini engelliyor
STRES
Mayan kökü:Antivirüs etkisi vardir Karacigeri korur Adrenalin salgilanmasini dengeler Stresle basa çikabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgilatir
ÜLSER
Lahana:Ülseri olan kisiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratir Yüksek oranda C vitamini içerir Kirmizi lahana vücutta antioksidan özellige sahip A vitamini içerir Kanseri önleyici etkiye
sahiptir Çig olarak salatalara katilmasi tavsiye edilir
KEMİK ERİMESİ
Kayisi:Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir
Süt:Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynagidir Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve disleri güçlendirmek için çalisir Bunlarin eksIkligi kemikleri eritir
ARAÇ TUTMASI
Zencefil: Sindirime yardimci olur Mide bulantisini giderir Enerjinizi artirir Seyahatin ve otomobilde uzun süre gitmenin yol açtigi bulanti ve rahatsizliklari azaltir
CİLT SORUNLARI
Papatya:Bitkisel yag ve kimyasallar içerir Çay olarak içildiginde sindirime yardimci olur, karin agrilarini dindirir Sicak bir banyonun ardindan hazirlanacak papatya çayi torbalari, egzamanin neden oldugu kasinti ve yanmalari alir
Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir Capsantin adli kimyasal madde zona hastaliginin neden oldugu agrilari dindirmek için yapilan kremlerde kullanilir
Portakal suyu:Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacinizin tamamini karsilar Içindeki potasyum vücudun su dengesini korur; cildin kurumasini, kirisIkliklarin meydana gelmesi önler
Portakal yağı:Susam yagiyla karistirilarak kullanildiginda iyi bir cilt yagi elde edilir Ayrica;selülitli bölgelere portakal yagiyla masaj yapilmasi tavsiye edilir
LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI
Badem:Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan içerir Bu nedenle laktoz (süt sekeri) dayaniksizligi bulunan ve günlük gidalar yiyemeyen kisiler için badem ideal bir besin kaynagidir
|