Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dahil, gıda, hastanesi, korunma, memorial, mevsiminde, yaz, yolları, zehirlenmeleri, şişli

Yaz Mevsiminde gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları Memorial Şişli Hastanesi Dahil

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yaz Mevsiminde gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları Memorial Şişli Hastanesi Dahil



Yaz Mevsiminde gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları


Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü?nden Uz Dr Selahattin Türen, yaz mevsiminde artış gösteren gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi





Zehirlenme; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle kendini gösterebilir


Mikrop veya toksin bulaşmış gıdaların veya suların alınması ile ortaya çıkan hastalıklara ?gıda zehirlenmesi? denir En sık görülen belirtiler; bulantı, kusma, karın ağrısı veya krampları ishal, halsizlik, yorgunluk, ateş ve daha az olmakla birlikte kabızlıktır Gıda zehirlenmesine neden olan ajana (bakteri, virüs, parazit, çevresel toksinler) göre belirtilerin ortaya çıkma süresi değişebilir Çevresel toksinlere bağlı gelişen gıda zehirlenmelerinde belirtiler birkaç dakika veya birkaç saatte ortaya çıkabilirken; bazı bakteri türlerine bağlı gelişen gıda zehirlenmelerinde belirtiler 12 saat -36 saat sonra ortaya çıkabilir Ayrıca bu toksin veya mikroplari içeren gıdalardan tüketilen miktar da belirtilerin ortaya çıkma süresine etki edebilir


Konserveler tehlikeli olabilir


Gıda zehirlenmelerinde genellikle ishal görülür, nadir olmakla birlikte kabızlık da belirtilerden biri olabilir Bu durum, gıda zehirlenmesine neden olan bakteri türüne bağlıdır ?Botulism? adı verilen ve ?C Botilismus? adlı bakteriyle gelişen besin zehirlenmesinde kabızlık görülür Botulismde, bakterinin ürettiği toksin sinir sistemini etkiler ve kişide çift görme, yutma ve konuşma güçlüğü, kol ve bacaklarda kaslarda zayıflık ve felce neden olur Bu daha çok iyi ve yeterli pişirilmemiş konserve yiyeceklerle veya bebeklerde bal tüketilmesi ile ortaya çıkar


Zehirlendiğinizi düşünüyorsanız mutlaka doktora başvurun


Gıda zehirlenmeleri çoğunlukla hafif atlatılır ve 48-72 saatte geçer ve bir hafta içinde kişi tamamen eski durumuna döner Genellikle gıda zehirlenmeleri daha ileride ciddi rahatsızlıklara neden olmaz Nadiren bazı tipte bakterilerle gelişen gıda zehirlenmelerinden yaklaşık 1-2 hafta sonra ?Hemolitik- üremik sendrom? adı verilen, kanda bir takım anormalliklerin ve böbrek yetmezliğinin oluşturduğu bir tabloya neden olabilir İshali olan kimseler eğer rahatlıkla beslenmelerine devam edebiliyorlarsa, ishalleri kanlı değilse, ateşleri yoksa, şiddetli karın ağrıları yoksa ve yakınmaları 24-48 saatten kısa sürüyorsa evde bol sıvı alarak bu durumu atlatabilirler Bu bahsedilen durumlar varsa veya yakınmalar 2 günden fazla devam ederse doktora başvurmak doğru bir yaklaşım olacaktır


Gıda zehirlenmeleri can alabilir


Türkiye?de sağlıklı rakamlar bulunmamakla birlikte; gıda güvenliği sistemini kurmuş, sürekli denetimlerini yapan, eğitim ve gelir düzeyi Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olan Amerika Birleşik Devletleri?nde, yılda 76 milyon insan gıda zehirlenmelerine maruz kalmaktadır Ancak bunlardan sadece 350 bin kişinin hastaneye yatması gerekmekte ve 5 bine yakın ölüm gerçekleştiği belirtilmektedir


Ülkemizin eğitim ve gelir seviyesinin göreceli düşüklüğü, gerekli fiziki yatırımların yapılamaması, denetim uygulamalarının sürekliliğinin yeni yeni sağlanmaya çalışılması, hizmet içi eğitimlerin yürütülememesi, kalabalık nüfusu, yıllarca süren mevzuat eksikliği ve yetersiz mevzuat nedeniyle gıda zehirlenmelerinden kaynaklanan, ölümle sonuçlanan vakaların, sağlık harcamalarının ve iş gücü kayıplarının daha fazla olacağını tahmin etmek mümkündür


Dışarıdan yenen gıdalara dikkat edin!


Tüm gıdalar uygun şartlarda hazırlanmadan, yeteri miktarda pişirilmeden ve hijyene


uygun olmayan şekilde hazırlanırsa zehirlenmelere neden olabilir Daha çok dışarıda ve uygun koşullarda hazırlanmamış gıdalar, iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler, temiz olmayan içme sularının tüketilmesi, pastörize edilmemiş süt tüketilmesi gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır


Sıvı tüketimine ağırlık verilmeli, sütlü ve yağlı gıdalardan kaçınılmalı


Gıda zehirlenmelerinin şiddetine göre vücuttan kusma ve ishalle birlikte az veya şok miktarda su ve elektrolitlerin kaybı olur Bu dönemde vücudun kaybettiği bu sıvı ve elektrolitlerin yerine konması esastır Belirtiler iyice azalıp kaybolana kadar su ve sıvı gıdalar alınmalı, daha sonra püre benzeri yumuşak gıdalar alınmalı ve daha sonra normal gıdalara başlanmalıdır Bir sure süt ve süt ürünlerinin kullanıldığı ve yağlı gıdalardan tüketilmesinden kaçınılmalıdır Çocuklarda dengeli tuz miktarları içeren karışımlar eğer hafif bir tablo varsa kullanılabilir


Doktora başvurmanız gereken durumlar:


* 2 günden uzun süren bulantı, kusma ve ishalde

* 3 yasından küçük ve düşkün hastalar

* Ateşle birlikte şiddetli karin ağrısında

* Tropikal bölgelere yapılan gezi sonrası gelişen bulantı, kusma ve ishalde

* Bulantı ve kusma şikayetleri şiddetliyese, bu nedenle yeterli gıda ve sıvı alınamamışsa

* Yüksek ateş

* Kanlı ishal

* Sarılığı gelişenler

* Bilinci kapanan, yutma, konuşma güçlüğü ve kol ve bacaklarda kuvvetsizlik gelişen kimseler

* Şiddetli bulantı nedeniyle reçete edilen ilaçları yutamayan ve alamayan kimseler

* Bebek, yaşlı, düşkün ve bağışıklık sistemi zayıf olan kimseler mutlaka doktora başvurmalıdır


Bu önerilere kulak verin:


* Tüketilen suların iyi yapılmış olması veya kaynatılarak mikroplar öldükten sonra içilmesi gerekir

* Besinlerin hazırlanması ve saklanmasında gıda hijyenine uyulmalıdır

* Tuvaletlerden sonra ve sık sık ellerin yıkanması gerekir

* Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır Gıdaların buzdolabında ve uygun sıcaklıklarda saklanması sağlanmaldır

* Açıkta ve sıcakta uzun sure beklemiş, rengi, kokusu bozulmuş gıdaları tüketmemek önemlidir

* Ev dışında yemek yemek zorunda olanların gıda hijyenine uyduğunu bildikleri ve güvendikleri yerlerden yemek yemeleri ve bol sıvı tüketmeleri önerilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.