Etin yararları, Etin faydaları, Besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. 100 gram et |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Etin yararları, Etin faydaları, Besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. 100 gram etEtin yararları, Etin faydaları, Besin değeri yüksek bir gıda maddesidir 100 gram ette 15 ila 20 gram protein bulunur Etin içinde ayrıca fosfor, demir ye bakır gibi madensel tuzlar, A, D vitaminleri ve B vitamini bileşikleri vardır Özellikle karaciğer demir ve bakır mineralleri, A ve D vitaminleri yönünden daha zengindir Et kan yapar ve kansızlığı önler Bedeni canlı ve güçlü kılar Zihinsel gelişmeyi sağlar Şişmanlığı önler Bu özellikleriyle et soframızın baş tacı olmuştur Beslenmede etle ilgili şu özelliklerin de bilinmesi gerekir: Dana, piliç ve tavşan etinin, karaciğer ve beyinin sindirimi kolaydır Bunlara hafif etler adı verilir Koyun etine ve sığır etinin bazı parçalarına yarı hafif ya da yarı yağlı etler denir Bunların sindirimi beyaz etin (hafif etin-yağsız etin) sindiriminden biraz daha zordur Kaz ve ördek etine, koyunun ve sığırın yağlı kısımlarına ağır et ismi verilir Adından da anlaşıldığı üzere bunların sindirimi daha zordur En ağır et domuz etidir Zengin gelişmiş ülkelerde hastalıkların pek çoğuna yağlı domuz eti neden oluyor Et tüketiminde ölçüyü kaçırmamak gerekir Gut, damar sertliği, kalp hastalıkları, sinir bozukluğu ve sindirim rahatsızlıklarının kaynağında aşın et tüketimi vardır |
|