![]() |
Sağlık açısından sahura kalkmanın önemi Oruç tutanlara beslenme önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlık açısından sahura kalkmanın önemi Oruç tutanlara beslenme önerileriSağlık açısından sahura kalkmanın önemi Oruç tutanlara beslenme önerileri Sağlık Bakanlığı, Ramazan'da oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu ![]() ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında beslenme düzeninde önemli değişiklikler yaşandığına dikkat çekiyor ![]() Bakanlık, oruç tutan kişilerin günlük beslenme alışkanlıklarının değiştiğini, öğün sayısı ve sıvı tüketiminin azaldığını, iftar saatine kadar açlık hissetmemek amacıyla yüksek enerji içeren şekerli, unlu ve yağlı besinlere yönelindiğini belirtti ![]() Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediğini hatırlatan Bakanlık, Ramazan ayı boyunca sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı ![]() Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir ![]() ![]() ![]() Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün olarak düzenlenmeli, azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir ![]() Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu unutulmamalıdır ![]() ![]() ![]() Sahur yemeğinde süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tercihen tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli ![]() İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur ![]() Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|