|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alınmaması, fazla, gereken, gramdan, günlük, sağlıklı, toplumu, türk, yaşam |
![]() |
Türk toplumu sağlıklı yaşam için günlük 6 gramdan fazla alınmaması gereken |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk toplumu sağlıklı yaşam için günlük 6 gramdan fazla alınmaması gerekenTürk toplumu sağlıklı yaşam için günlük 6 gramdan fazla alınmaması gereken tuzu yaklaşık 18-19 gram tüketerek limitleri 3,5 kat aşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği?nce 15-19 Ekim tarihleri arasında Antalya?da düzenlenen 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turgan, Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması?na göre Türkiye?de de 2003?de 15 milyon olan hasta sayısının 2008?te 18 ![]() ![]() Hipertansiyonun hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını, kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalıkları için en büyük risk faktörü olduğunu belirten Turgan, ?Hipertansiyon, dünyada her yıl 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Kan basıncının 140/90 mm/civa ve üstü olanların ya da düzenli tansiyon ilacı kullananların yüksek tansiyon hastası kabul edildiğini ifade eden Turgan, 120/80?nin altındaki değerlerin normal olduğunu, hastane ölçümlerinde 140/90, ev ölçümlerinde 135/85, diyabet ve böbrek hastalığı olanlarda ise 130/80 ve üstü değerlerin hipertansiyon anlamına geldiğine ve 120-140/80-90 değerlerinin de önlem alınması gereken düzeyler olduğuna işaret etti ![]() ?18 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERİN YÜZDE 31,8?İ HİPERTANSİYON HASTASI? Prof ![]() ![]() ![]() Bu kişilerin sadece yüzde 40?ının kan basıncının yüksekliğinin farkında olduğuna işaret eden Turgan, ?Bunların yüzde 31?i tedavi alıyor ![]() ![]() ![]() Turgan, 65 yaş üzeri yaşlıların dörtte üçünde hipertansiyonun mevcut olduğunu ve kadınlarda daha yaygın görüldüğünü anlattı ![]() TUZ TÜKETİMİ KAN BASINCINI ARTIRIYOR Turgan, hipertansiyonu etkileyen faktörlerin başında tuz tüketiminin geldiğini belirterek, fazla tuz içeren besinlerin kan basıncını yükselttiğine dikkati çekti ![]() Sağlıklı bir kişinin günde 3-4 gramdan fazla tuza ihtiyacı bulunmadığını anlatan Turgan, ?Herhangi bir sorunu bulunmayan kişi günde ortalama 8-9 gram tuz tüketebilir ![]() ![]() ![]() HÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turgan, günlük tüketilen tuzun yüzde 85?inin hazır gıdalardan alındığına ve bazı yiyeceklerin gizli tuz içerdiğine dikkati çekerek, konservelerin, sucuk, pastırma, sosis, turşu, tarhana, ev makarnası ve ev salçasının yanı sıra fast-food diye bilinen yiyeceklerdeki tuz oranının yüksek olduğunu söyledi ![]() Tansiyon hastalarının, risk grubundakilerin ve sağlıklı bireylerin tümünün az tuzlu, bol lifli, kuru baklagil, meyve ve sebze ağırlıklı yiyecekler tüketmesinin faydalı olduğunun altını çizen Çetin Turgan, şu önerilerde bulundu: * Her gün ölçülü miktarda az yağlı süt, yoğurt ve peynir, tahıl ve liften zengin yiyecekler, çok az miktarda doymamış yağ ve bol taze sebze ve meyve yenilmeli ![]() * Haftada bir kaç kez kuru fasulye, bezelye ve mercimek, kuru yemiş, yağsız et ve kümes hayvanları ve haftada 2 kez balık yemeye özen gösterilmeli ![]() * Katı yağ yerine sıvı yağ tercih edilmeli, şeker, tuz ve sodyum içeren besinler az tüketilmeli ![]() * Taze yiyecekler yenilmeli ![]() ![]() * Yemek pişirirken tuz azaltılmalı, sofrada tuzluk bulunmamalı ![]() ![]() * Turşu ve tuzlu kuru yemişlerden kaçınılmalı ![]() Prof ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|