|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ani, artan, bayramında, kolesterolde, kurban, kırmızı, tatlı, tüketimi, yağ, yüksel |
![]() |
Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yüksel |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselKurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden oluyor ![]() Özellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin, mide rahatsızlığı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor ![]() ![]() ![]() Bayram boyunca kalabalık ve çok keyifli olan aile yemeklerinin daha sık olması, yenilen yemek miktarının artması, özellikle tatlı gıdalar, hamur işleri, kızartmalar ve et tüketiminin fazla yapılması nedeniyle ciddi sağlık sorunları oluşabiliyor ![]() Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Şefi Dyt ![]() ![]() ![]() Kurban Bayramı?nda et kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerekiyor ![]() ![]() ![]() Kurban bayramlarında özellikle kavurma da çok yapılıyor ![]() Ülkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir ![]() ![]() Etin mangalda yapılmasında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mangal sırasında etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir ![]() ![]() Başka nelere dikkat etmek gerekiyor? Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle kolesterolü ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olan kişilerin, sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekiyor ![]() Bayram süresince nasıl bir beslenme yolu izlenmelidir? * Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır ![]() ![]() * Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli ![]() * Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli ![]() * Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli ![]() ![]() * Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir ![]() * Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli ![]() * Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir ![]() ![]() ![]() *Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar ![]() |
![]() |
![]() |
|