![]() |
Doğadan gelen şifa: Salep |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğadan gelen şifa: SalepDoğadan gelen şifa: Salep Mide dostu salep olarak tanımlanırken, tarçınla tüketiminin ise üst solunum yolları ve bronşite iyi geldiği bildirildi ![]() ![]() Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Salebin içecek olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde bulunan nişasta ve diğer kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da değerlendirildiğini belirten Özgüven, salebin normal metotlarla bahçelerde yetiştirilmesinin ise çok zor olduğunu söyledi ![]() Yetişme döneminde bolca tüketilmeli Salebin, az bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL?ye kadar çıktığını anımsatan Özgüven, ?Salep sadece içimizi ısıtan, lezzetli bir içecek değil aynı zamanda çok sayıda yararı var ![]() ![]() Salebin halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliğinin, sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu ifade eden Özgüven, şunları söyledi: ?Salebin müsilaj özelliği dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar, bir nevi dokunun üzerine katman oluşturuyor, koruyor ve rahatlık veriyor ![]() Mide rahatsızlığına bire bir? Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor ![]() ![]() ![]() Bilinçsiz toplama, neslini bitiriyor Salebin, yer orkidelerinin toprak altında bulunan yumrularından elde edildiğini belirten Özgüven, bilinçsiz toplamanın salep neslini tehlikeye soktuğunu söyledi ![]() ![]() ![]() Toplanan yumruların yıkanıp, kurutulmasının ardından dövülerek toz haline getirildiğini ve salep elde edildiğini belirten Özgüven, 6-10 gram salebin ise bir kilo süte kıvam verebildiğini sözlerine ekledi ![]() Barış Gündoğan /Milliyet |
![]() |
![]() |
|