Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
basilicum, bitki, fesleğen, fesliyen, isimli, ocimum, otu, peslan, rahan, reyhan, ırıhan

FESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki b

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

FESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki b



FESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki bu bitkinin faydaları


FESLEĞEN Faydaları ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan isimli bitki bu bitkinin faydaları şunlardır : Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı özellikleri vardır
şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerine iyi gelir
Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk sorunlarına karşı etkili şifalı bitkidir
Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir
Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır
Fesleğen antibakteriyel özelliğe de sahiptir
Yüzün alt kısmı ve boyun bakımında kullanılır Bir avuç taze fesleğen, badem yağında 4-5 gün bekletildikten sonra kullanılır Hafif bir masajla yüze ve boyun
kısmına yedirilerek sürülür Bir süre sonra gülsuyuna batırılmış bir parça pamuk yardımıyla temizlenir Ferah bir cilde merhaba demek için ne bekliyorsunuz



Yöresel isimleri:Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan

Basilici herba)

Eterli yağ :Basilici aetheroleum

Çiçeklenme aşamasında yapraklar ve çiçekli bölümler toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır Daha sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır

Ama saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları her zaman kullanılabilir

Bileşim: Linalool, ve Methylchavicol içerikli eterli uçucu yağ, Cineol, tanen ve flavonlar

Etkileri: Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı

Kullanım alanları: Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır Mide bulantısını yatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir

Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir Geleneksel olarak, anne sütünü arttırmada kullanılır

Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır Fesleğen ayrıca antibakteriyel özelliğe de sahiptir

Fesleğenin lezzetli bir baharat olarak her mutfakta bulunması gereği de anımsanmalıdır

Kullanım biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 2-3 bardak içilebilir


Fesleğen, genellikle tıpta ve aynı zamanda yemeklik maksadıyla da kullanılır Özellikle Fransa’da tüylü olarak 3 fut (90,4cm "1 fut = 30,4cm”dir) yüksekliğinde yetişir Dalı, yayvan ve dörtgen biçimindedir, çiçekleri beyaz, yapraklar halka biçiminde dizilmiş sarmal şekildedir, üst tarafı toparlak ve gergin dallıdır Yaprakların altı gri-yeşil ve siyah noktalı yağ hücreleri vardır 1inç uzunluğunda ve 1/3inç genişliğindedir Dokunulduğunda serinlik ve yumuşaklık hissi verir

Farklı büyüklüklerde birkaç değişik şekilleri vardır Yaprakları kokulu ve renklidir Fesleğenin yaprakları çoğunlukla koyu yeşil renktedir Kıvrık yapraklıdır ve çiçeklerinin kısa iğneleri vardır, kısa yapraklıdır ve kokusu rezeneye benzer

Kimyasal Maddeler

Fesleğenler, farklı çeşitlerde olduğu gibi kokuları da farklıdır Çünkü bu şifalı ot, diğerlerine oranla farklı bir sayıda temel yağlar içerir Tatlı Reyhan’ın, eugenolden gelen güçlü bir karanfil kokusu vardır Bu kimyasalın kokusu aynı karanfile benzer Bu narenciyenin kokusu, limonlu reyhan ve misket limonuna benzer Afrikan mavisi reyhanda keskin bir nane kokusu vardır Çünkü içerisinde yüksek oranda camphene ve nane ruhu vardır Meyan fesleğeni anethol içerir ve aynı meyanda bulunan anason kimyasalın verdiği meyanın kokusuna benzer Ve bu sebeple kimi zaman fesleğene, anason fesleğeni de denilir

Birçok fesleğeni kokusuyla birbirinden ayıran, oluşumunda yardımcı diğer kimyasal maddeler ve her bir fesleğen türüne özgü olan içeriği :

·cinnamate (tarçınla aynıdır)
·citronellol (citronella, sardunyalar ve güller)
·geraniol (sardunyadaki gibi)
·linalool (bir çiçek kokusu aynı zamanda kişnişteki koku)
·methyl chavicol (tarhunun verdiği koku)
·myrcene (defne ağacı, myrcia)
·pinene ( adı üstünde, kimyasal olarak çam yağının verdiği koku)
·ocimene
·ocimene
·terpineol



sağlık sorunları bakımından

fesleğen, rezene ve tarhun gibi, diğer aromatik bitkilere benzer İçerdiği Estragole’nin fare ve sıçanlarda kanserojen ve teratogen olarak etkileri biliniyor Şimdilerde insanlar üzerindeki etkileri, kemirgenler üzerinde 100 - 1000 arasında deney yapılarak, normal olan ve beklenen sonuç alındı fesleğenin, kanser riskini azalttığı keşfedildi

Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türleri
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, bir ile beş cm arasında uzunlukta ve bir ile üç cm arasında genişlikte olurlar Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever
Fesleğenin yemeklerde kullanımı
Kurutulmuş fesleğen
Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır
Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.