FESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki b |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
FESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki bFESLEĞEN ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhan otu, ırıhan, rahan isimli bitki bu bitkinin faydaları FESLEĞEN Faydaları ,Ocimum basilicum,Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan isimli bitki bu bitkinin faydaları şunlardır : Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı özellikleri vardır şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerine iyi gelir Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk sorunlarına karşı etkili şifalı bitkidir Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır Fesleğen antibakteriyel özelliğe de sahiptir Yüzün alt kısmı ve boyun bakımında kullanılır Bir avuç taze fesleğen, badem yağında 4-5 gün bekletildikten sonra kullanılır Hafif bir masajla yüze ve boyun kısmına yedirilerek sürülür Bir süre sonra gülsuyuna batırılmış bir parça pamuk yardımıyla temizlenir Ferah bir cilde merhaba demek için ne bekliyorsunuz Yöresel isimleri:Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan Basilici herba) Eterli yağ :Basilici aetheroleum Çiçeklenme aşamasında yapraklar ve çiçekli bölümler toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır Daha sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır Ama saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları her zaman kullanılabilir Bileşim: Linalool, ve Methylchavicol içerikli eterli uçucu yağ, Cineol, tanen ve flavonlar Etkileri: Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı Kullanım alanları: Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır Mide bulantısını yatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir Geleneksel olarak, anne sütünü arttırmada kullanılır Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır Fesleğen ayrıca antibakteriyel özelliğe de sahiptir Fesleğenin lezzetli bir baharat olarak her mutfakta bulunması gereği de anımsanmalıdır Kullanım biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 2-3 bardak içilebilir Fesleğen, genellikle tıpta ve aynı zamanda yemeklik maksadıyla da kullanılır Özellikle Fransa’da tüylü olarak 3 fut (90,4cm "1 fut = 30,4cm”dir) yüksekliğinde yetişir Dalı, yayvan ve dörtgen biçimindedir, çiçekleri beyaz, yapraklar halka biçiminde dizilmiş sarmal şekildedir, üst tarafı toparlak ve gergin dallıdır Yaprakların altı gri-yeşil ve siyah noktalı yağ hücreleri vardır 1inç uzunluğunda ve 1/3inç genişliğindedir Dokunulduğunda serinlik ve yumuşaklık hissi verir Farklı büyüklüklerde birkaç değişik şekilleri vardır Yaprakları kokulu ve renklidir Fesleğenin yaprakları çoğunlukla koyu yeşil renktedir Kıvrık yapraklıdır ve çiçeklerinin kısa iğneleri vardır, kısa yapraklıdır ve kokusu rezeneye benzer Kimyasal Maddeler Fesleğenler, farklı çeşitlerde olduğu gibi kokuları da farklıdır Çünkü bu şifalı ot, diğerlerine oranla farklı bir sayıda temel yağlar içerir Tatlı Reyhan’ın, eugenolden gelen güçlü bir karanfil kokusu vardır Bu kimyasalın kokusu aynı karanfile benzer Bu narenciyenin kokusu, limonlu reyhan ve misket limonuna benzer Afrikan mavisi reyhanda keskin bir nane kokusu vardır Çünkü içerisinde yüksek oranda camphene ve nane ruhu vardır Meyan fesleğeni anethol içerir ve aynı meyanda bulunan anason kimyasalın verdiği meyanın kokusuna benzer Ve bu sebeple kimi zaman fesleğene, anason fesleğeni de denilir Birçok fesleğeni kokusuyla birbirinden ayıran, oluşumunda yardımcı diğer kimyasal maddeler ve her bir fesleğen türüne özgü olan içeriği : ·cinnamate (tarçınla aynıdır) ·citronellol (citronella, sardunyalar ve güller) ·geraniol (sardunyadaki gibi) ·linalool (bir çiçek kokusu aynı zamanda kişnişteki koku) ·methyl chavicol (tarhunun verdiği koku) ·myrcene (defne ağacı, myrcia) ·pinene ( adı üstünde, kimyasal olarak çam yağının verdiği koku) ·ocimene ·ocimene ·terpineol sağlık sorunları bakımından fesleğen, rezene ve tarhun gibi, diğer aromatik bitkilere benzer İçerdiği Estragole’nin fare ve sıçanlarda kanserojen ve teratogen olarak etkileri biliniyor Şimdilerde insanlar üzerindeki etkileri, kemirgenler üzerinde 100 - 1000 arasında deney yapılarak, normal olan ve beklenen sonuç alındı fesleğenin, kanser riskini azalttığı keşfedildi Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türleri Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, bir ile beş cm arasında uzunlukta ve bir ile üç cm arasında genişlikte olurlar Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever Fesleğenin yemeklerde kullanımı Kurutulmuş fesleğen Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar |
|