![]() |
Kırık Cam Teorisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırık Cam TeorisiKIRIK CAM TEORİSİ Suçlarla mücadeleyi nasıl başardın?" sorusuna Guiliani'nin cevabı: "Metruk bir bina düşünün ![]() camı hemen tamir ettirmezseniz, çok kısa sürede, oradan geçen herkes bir taş atıp, binanın tüm camlarını kırar ![]() hemen tamir ettirdim ![]() Bir elektrik direğinin dibine ya da bir binanın köşesine, biri, bir torba çöp bıraksın ![]() çöpünü oraya bırakır ve çok kısa bir sürede dağlar gibi çöp birikir ![]() Ben ilk konan çöp torbasını kaldırttım ![]() Bir sokağın suç bölgesine dönüşme süreci önce tek bir pencere camının kırılmasıyla başlıyor ![]() edilmezse, oradan geçenler o bölgede düzeni sağlayan bir otorite olmadığını düşünüyor, diğer camları da kırıyor ![]() suçlar geliyor; bir süre sonra o sokak, polisin giremediği bir mahalleye dönüşüyor ![]() Bunu anlayan New York polisi, önce küçük suçların peşine düşmüş ![]() Metroya bilet almadan binenleri, apartman girişlerini tuvalet olarak kullananları, kamu malına zarar verenleri, hatta içki şişelerini yola atanları bile yakalayıp haklarında işlem yapmış ![]() Polis bu kararlılığıyla "Küçük müçük, bizim için hiç fark etmez; bu sokağın, metro istasyonunun veya mahallenin suç üreten bir bölge olmasına izin vermeyeceğiz ![]() ![]() psikologu Philip Zimbardo'nun 1969'da yaptığı bir deneyden ilham alarak geliştirilmişti ![]() Zimbardo, suç oranının yüksek olduğu, yoksul Bronx ve daha yüksek yaşam standardına sahip Palo Alto bölgelerine birer 1959 model Oldsmobile bıraktı ![]() Araçların plakası yoktu, kaputları aralıktı ![]() kamerayla izledi ![]() Bronx'taki otomobil üç gün içinde baştan aşağıya yağmalandı ![]() ise bir hafta boyunca kimse dokunmadı ![]() öğrencisi 'sağ kalan' otomobilin yanına gidip çekiçle kelebek camını kırdı ![]() beyazlarda olaya dahil oldu ![]() Birkaç dakika sonra o otomobil de kullanılmaz hale gelmişti ![]() "Demek ki"diyordu Zimbardo, "ilk camın kırılmasına ya da çevreyi kirleten ilk duvar yazısına izin vermemek gerek ![]() Aksi halde kötü gidişatı engelleyemeyiz ![]() |
![]() |
![]() |
|