|  | Tatlı Krizi Neden Olur? |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Tatlı Krizi Neden Olur?Tatlı Krizi Neden Olur? Uzun süre tatlı yemediğinizde canınız tatlı istemez hatta hiç aklınıza gelmez  Ama bazen öyle günler ve haftalar olur ki her gün tatlı yemeden rahat edemezsiniz  Sebepleri muhtelif Her yemek sonrası vücudunuz tatlı yemeden doydum sinyali göndermez sanki beyninize veya gece çikolata yemeden uyuyamaz hale gelirsiniz  Bu durum birkaç sebepten kaynaklanıyor olabilir  Birincisi damak tadı ve beslenme alışkanlığınızı bu şekilde geliştirmiş olabilirsiniz veya psikolojik olarak sizi daha mutlu ettiğine ve tatlı yemeye ihtiyacınız olduğunuza inanırsınız veya insülin denen iştah canavarı pankreas tarafından kontrolsüz salınıyor olabilir  Atlatabilirsiniz! Her üç durumu da çözmek ve tatlı krizlerini yenmek mümkün  Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 - 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür  Özellikle fazla kilonuz varsa ve bu yağlanma karın bölgenizde dikkat çekici ise mutlaka bir endokrinoloji ve diyabet uzmanına danışın  Sadece açlık kan şekerine bakmak böyle bir durum için yeterli değildir  Mutlaka insülin ve glikoz metabolizması beraber değerlendirilmelidir  Hatta fazla kilolarınızın sorumlusu bu bozukluk olabilir  Yedikleriniz enerji olarak kullanılamayıp yağ olarak depolanıyor olabilir  İnsülin nedir? İnsülin, pankreasın beta hücrelerinde üretilen ve kan şekerini düşürmeye yarayan bir hormondur  Yemek ile almış olduğumuz karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından en küçük parçaları olan glukoza (şekere) parçalanırlar  Glukoz, hücrelerin en önemli enerji kaynağıdır  Sindirilerek kana karışan glukoz tarafından uyarılan pankreas, glukozun hücre içine (kas, karaciğer, yağ dokusu) girmesini sağlayan insülin adlı hormonu üretmeye başlar  Enerji kaynağı glukoz Sindirim sonrası insülin ve glukoz damarlarda dolaşmaya başlar  Hücre çeperinde bulunan insülin glukozun hücre içine girmesini sağlar  Bu şekilde glukoz enerji kaynağı olarak kullanılabilir hale gelir  Hücre içine giremediği durumda ise kanda yükselmesi, kan şekerinde artış (hiperglisemi) olarak adlandırılır  Kan şekerinde düşme ise bunun tam tersidir  Tatlı isteğiyle baş edebilmek için tıbbi ölçüm ve değerlendirmelere paralel olarak beslenme düzeninin değişmesi de önemlidir  1  Ara öğünler:Ana öğünlerdeki besin tüketimini azaltıp üç ana öğüne üç ara öğün eklenmelidir  Böylece azar azar ve sık beslenilerek kan şekerinin dengede olması sağlanabilir  Ana ve ara öğünler arası en fazla üç saat olmalıdır  Aksi takdirde, uzun süren açlık durumlarında kan şekeri düşer tatlı isteği artar  2  Basit karbonhidrattan komplekse geçiş: Basit karbonhidratlar kan şekerinin daha çabuk yükselip, çok ani düşmesine de neden olacaktır  Kompleks karbonhidratlar ise kana daha yavaş geçerek, kan şekerini daha yavaş yükseltip, uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlar  Bu nedenlerden dolayı en iyi seçim, kompleks karbonhidratlardır  Kompleks karbonhidratlara en iyi örnek, bulgur, kepekli ekmek, kuru baklagillerdir, kepekli ürünlerdir  Bu besinlerin proteinle birlikte tüketimi, kan şekeri için daha olumlu bir seçimdir  3  Posa: Posa veya diyet lifinin pek çok faydası olduğu bilinmektedir  Reaktif hipoglisemi durumlarında da oldukça faydalıdır  Posa, mide boşalmasını geciktirerek, daha uzun süre tok kalmamızı ve kana şekerin daha uzun sürede geçmesini sağlayarak, kan şekerinin ani yükselme yapmasını engelleyerek ve uzun süre aynı seviyede tutar  4  Aç karnına meyve yemeyin: Bozulmuş glukoz toleransı, hipoglisemi ve insülin salınımında bozukluk gibi prediyabet veya diyabet teşhisiniz varsa hem regülasyon hem de tatlı isteğini azaltmak için tek başına meyve yemeyin  Yanına mutlaka protein ekleyin  Protein şekerin daha yavaş emilmesini sağlar  Alkol tüketecekseniz de aynı yolu izleyin  Kesinlikle aç karnına içmeyin ve yanında mutlaka protein alın  Peynir, yoğurt, ayran, süt meyve ile veya ara öğünlerle mutlaka olmalı protein kaynağı olarak fındık da tercih edilebilir  Dilara Koçak / Milliyet | 
|   | 
|  | 
|  |