Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlama, bilgiler, gelmektedir, lastikte, yazan

Lastikte Yazan Bilgiler Ne Anlama Gelmektedir?

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lastikte Yazan Bilgiler Ne Anlama Gelmektedir?

Araç sahiplerinin merak ettikleri konulardan biride lastiklerin yanağında yazan yazı ve sayıların ne anlama geldiğidir Bu bilgilerin ne anlama geldiğini bilmek çok önemlidir Bu bilgiler sayesinden lastiği ne kadar şişireceğinizi, lastiğin ebatlarını, uygun sürüş hızınızı öğrenebilirsiniz Yakıt tasarrufunda lastiklerin doğru kullanılması çok önemlidir

Araçlarda kullanılan lastiklerin yanaklarında, lastiğin üretim tarihi, azami basınç değeri, çekiş gücü, hız derecesi ve ısı mukavemeti gibi bilgileri içeren şifreler yer alıyor

Lastikler, yanaklarına damgalanan üretim tarihinden 4 yıl sonra kullanım ömrünü tamamlıyor Lastiğin üretim tarihi, üretim yılının son iki rakamı ve yılın kaçıncı haftasında üretildiğine göre belirtiliyor Örneğin, ?3911? şeklindeki üretim tarihi, lastiğin 2011 yılının 39 haftasında, yani ekim ayında üretildiği anlamına geliyor

Lastik şişirilirken ne kadar hava basıncı verileceği de yanakta belirtilmekte Bu miktar, 28PSI, 32PSI, 44PSI gibi ifadelerle bildiriliyor Lastiğin, azami basınç değeri kadar şişirilmesi, hem yakıt tasarrufu sağlamakta, hem de aşırı sürtünmeyi önleyip, lastik ömrünü uzatmakta önem taşıyor

Lastiğin tasarlandığı hız değeri de bir harf ile yük endeksinin yanında yer alıyor Her harf, azami hız değerinin ne kadar olduğunu gösteriyor

Lastiklerin hız değerleri şu harf gruplarıyla ifade ediliyor:

Harf Azami

Grubu Hız (km/saat)
-------- -----------------

B 50
F 80
G 90
J 100
K 110
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V 240
W 270
Y 300

Lastik ebatları da sürüş güvenliği açısından önem taşıyor Yanakta yer alan ?P195/65R15? ifadesindeki P yolcu lastiğini, 195 milimetre cinsinden lastiğin genişliğini, 65 enin boya oranını, yani lastik yüksekliğinin genişliğine oranını, 15 de jantın inç cinsinden çapını gösteriyor

Yanaktaki ?Temperature? yazısı bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiğin ısıya karşı mukavemet düzeyini gösteriyor Lastikler en yüksek ısı dayanıklılığı için A'dan başlayarak B ve C diye sınıflandırılıyor

Lastiklerin çekiş gücü de önemli etkenlerden biri Çekiş gücünün yüksekliği, ıslak zeminde aracın duruş mesafesini kısaltıyor ?Traction? ifadesinin sonundaki AA, A, B veya C harfleri, bu gücün büyükten küçüğe doğru sıralandığını gösteriyor Lastikteki ?Desgastes? diş derinliğini, ?Treadwear? da sırt aşınmasının dayanıklılığını ifade ediyor

Kaynak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com