|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
artışının, azalışının, etkileri, nüfus, olumsuz, ülkede |
![]() |
Bir ülkede nüfus artışının ve azalışının olumsuz etkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir ülkede nüfus artışının ve azalışının olumsuz etkileriTürkiye?de Nüfus Artışı Nüfus artış hızımızda en düşük değer binde 10,5 ile 1940-1945 yılları arasında olmuştur ![]() ![]() ![]() Nüfus artış hızımızda en yüksek değer binde 28,5 ile 1955-1960 yılları arasında olmuştur ![]() ![]() Nüfus artış hızımız zaman zaman dalgalanma gösterse de nüfusumuz sürekli olarak artmaktadır ![]() 1985 sayım yılından sonraki dönemlerde nüfus artış hızımız düzenli olarak düşmüştür ![]() ? sanayileşme ile birlikte kadınların çalışma hayatına girmesi, ? aile planlaması uygulamalarının başarılı olması, ? ve eğitim seviyesinin yükselmesi etkilidir ![]() Türkiye?de doğum oranları azalırken ölüm oranları da azalmakta, yani insan ömrü uzamaktadır ![]() Doğum oranı batı bölgelerimizde az iken doğu bölgelerimizde fazladır ![]() Hızlı Nüfus Artışının Olumsuz Etkileri ? Tüketim artar ![]() ![]() ? Demografik ( 0-14 yaş grubunun temel ihtiyaçları için yapılan yatırım- konut, hastane, okul gibi) yatırımlar artar ![]() ? Tasarruflar azalır ![]() ? Kalkınma hızı yavaşlar ![]() ? Kişi başına düşen milli gelir azalır ![]() ? Konut sıkıntısı olur ![]() ![]() ? İşsizlik artar ![]() ![]() ? Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı artar ![]() ? Çevre sorunları artar ![]() Hızlı Nüfus Artışının Olumlu Etkileri ? Mal ve hizmetlere talep artar ![]() ? Piyasa genişler,yeni yatırım sahaları açılır ![]() ? Üretim ve vergi gelirleri artar ? Ülke savunmasına katkısı olur ![]() ? İşçi ücretleri düşer ![]() ![]() Nüfus Artış Hızının Düşmesinin Olumlu Etkileri ? Anne ve bebeklerin sağlık düzeyleri yükselir ![]() ? Yaşam standartları yükselir ![]() ? Sağlık ve eğitim hizmetlerinin kalitesi artar ![]() ? Kişi başına düşen milli gelir artar ![]() ? Cinsiyet dengesizliği ortaya çıkar ![]() ? Nüfus miktarı zamanla azalır ![]() ? Uzun vadede nüfus dinamizmini kaybeder ![]() ? Yaşlı nüfus artarken, çalışma çağındaki nüfus ve genç nüfus azalır ![]() ![]() ? Emekli nüfus miktarı artar ![]() ALINTIDIR ![]() |
![]() |
![]() |
|