Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
geçmişleri, sanatçılarının, tiyatro

Tiyatro Sanatçılarının Öz Geçmişleri

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

ALTAN ERBULAK

Doğumu
11/11/1929 - Erzurum

Ölümü
01/05/1988

Eğitimi
Güzel Sanatlar Akademisi terk

1929 yılında Erzurum’da doğdu-1988 yılında öldü Tiyatro ve sinema oyuncusu karikatürcüGüzel Sanatlar Akademisi'deki öğrenimini yarım bıraktıİlk karikatürü 1946'da Markopaşa'da yayınlandıCocuk Haftası Akbaba Hafta KarikatürVatan Yeni Sabah Tef Hergün Akşam Milliyet Fırt gibi gazete ve dergilerde karikatür çizen Erbulak 'Kibar Hırsız' 'Cafer ile Hürmüz' adlı çizgi romalarıyla ünlendi İlk kez 1955'te Cep Tiyatrosu'nda Bir Evlenme oyununda sahneye çıkan Erbulak Dormen Tiyatrosu'nda ve Küçük Sahne'de de calıştıMetin Serezli ile birlikte Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu'nu kuran Erbulak tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıraskec yazarlığı ve şovmenlik de yaptı Son Baskın Bana Gönül Bağlama Yaman Gazeteci Fosforlu Oyuna Gelmez Güzel Bir Gün İçin Yeşil Kurbağalar Bülbül Yuvası gibi filmlerde rol aldı Erbulak gazetecilik ve tiyatroculuk alanında çeşitli ödüller de kazandı

FİLMLERİ
OYUNCU

Güneşten De Sıcak / Sarı Güneş 1987
Homodi 1987
Gülümseyen Dünya 1984
Deliler Koğuşu 1981
İbişo 1980
Bir Annenin Gözyaşları 1967
Bozuk Düzen 1965
Güzel Bir Gün İçin 1965
Bilen Kazanıyor 1965
Cici Can 1963
İki Gemi Yanyana 1963
Barut Fıçısı 1963
Ölüm Pazarı 1963
Fosforlu Oyuna Gelmez 1962
Yumurcak Faka Basmaz 1962
Bardaktaki Adam 1962
Geçti Buranın Pazarı 1962
Bülbül Yuvası 1961
Yaman Gazeteci 1961
Seni Benden Alamazlar 1961
Yeşil Kurbağalar 1960
Feryat 1959
Çitlenbik 1958
Bana Gönül Bağlama 1958
Gelin Ayşem 1957

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-25-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

ALİ POYRAZOĞLU

daha sonra Ulvi Uraz Gülriz Sururi-Ergin Cezzar Dormen Ayfer Feray ve Arena Toplulukları'nda çalıştı Kendi adına bir tiyatro kurup yönetti ve daha sonra tiyatro sanatçısı Korhan Abay'la birlikte yeni bir topluluk kurarak tiyatro yaşamını sürdürdü 1975'de seks filmleri salgınında sinemaya geçti ve kısa bir sürede yirminin üzerinde film çevirdi Çoğunlukla seks filmlerinde oynadı TV'de "Uyanık Ali" tiplemisini yarattı ve parodiler yaptı
Filmleri arasında; "Canavar Cafer" "Bir Baba Hindi" "Çapkın Kızlar" "Çilli Yavrum Çilli" "Çin İşi Japon İşi" "Bulunmaz Uşak" "Namus Belası" gibi filmler var

TİYATROCULUK YAŞAMI

Ali Poyrazoğlu oyunculuk kariyerine İstanbul Şehir Tiyatroları'nda başladı Pek çok tiyatro oyununda oynadı Oynadığı tiyatrolar arasında Dormen Tiyatrosu Kent Oyuncuları Ulvi Uraz Tiyatrosu Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu vardır 1972 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunu kurdu ve hala sürdürüyor

New York Broadway'de sahnelen "Pera" adlı oyunda İngilizce başrol oynadı

SİNEMA YAŞAMI

Sinemaya 1970'de başladı Ancak 1970'lerin ortasından Türk Sinemasına damga vuran seks filmleri furyasına katılmak zorunda kaldı Bu dönemde sadece iki yıl içinde Hop Dedik Kazım Kadınlar Hayır Derse Çapkın Kızlar Canavar Cafer Deli Deli Tepeli Çukulata Sevgilim Kazım'a Ne Lazım Beş Atış Yirmibeş Bir Baba Hindi Çılgın Gençlik Çilli Yavrum Çilli Çin İşi Japon İşi Elma Şekeri Kokla Beni Melahat Bulunmaz Uşak Kayıkçının Küreği Çifte Kavrulmuş Mahallede Şenlik Var Namus Belası Ne Alsan İki Buçuk gibi filmlerde rol aldı Ancak daha sonra Yeşilçam'dan tamamen uzaklaştı Uzun süre sonra 1988'de Arkadaşım Şeytan adlı filmle sinemaya döndü Mazhar Alanson'la başrolünü paylaştığı ve döneminde oldukça konuşulan bu komedi filminde Şeytan rolündeydi

Arkadaşım Şeytan ile 1989'da 2 Ankara Film Şenliği'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu; Dokuz filmindeki rolüyle ise 2003'de 8 Sadri Alışık Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı

FİLMOGRAFİSİ

OYUNCU

1970 Ölüm Emri
1972 Gönül Meyhanesi
1972 Acı Sevda
1973 Gazi Kadın (Nene hatun)
1975 Kadınlar Hayir Derse
1975 Canavar Cafer
1976 Bulunmaz Uşak
1988 Arkadaşım Şeytan
1995 Yer Çekimli Aşklar
2002 Dokuz
2003 O Şimdi Asker
2003 Abdülhamit Düşerken
2005 Ayın Karanlık Yüzü

YÖNETMEN

1999 Aile Bağları
2000 Sünnet Holding
2000 İnsanlık Hali

TV YAPIMLARI

Ahududu (1974)
Kim Bunlar
İnsanlık Hali
Ali Uyanık
Aile Bağları
Oğlum Çiçek Açtı
Babam 9 Doğurdu

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-25-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

MÜJDAT GEZEN

Müjdat Gezen'in yazdığı "Komikler Ağlamaz" kitabının önsöz'ünde şunları yazmış Müjdat Gezen için: "Müjdat Gezen'in iki elinde neden on parmak var diye hep şaşmışımdır Bana sanki Müjdat'ın her elinde en az on parmak olması gerekliymiş de eksik parmaklı doğmuş gibi gelir Çok hüneri olan insanlara "on parmağında on marifet var" derler ya ondaki hünerlere marifetlere on parmak da yetmez yirmi parmak da Müjdat tiyatro oyuncusudur Müjdat sinema artistidir Müjdat showmen'dir Müjdat öğretmendir Müjdat örgütçüdür Müjdat yazardır Müjdat
ne değildir ki Bütün bunlar yetmezmiş gibi üstüne üstlük Müjdat hastadır Hastalık da meslek mi meslekten mi sayılıyor demeyin Çünkü hastalık Müjdat'ta meslek olmuştur ve Müjdat profesyonel hastadır Müjdat söylediğini kolaylıkla anlatan konuştuğunu kolaylıkla dinleten oynadığını kolaylıkla seyrettiren yazdığını kolaylıkla okutan bir yazardır" Sanıyorum Müjdat Gezen'i Aziz Nesin'den başka kimse bu kadar doğru ve güzel anlatamazdı

Rahmetli Aziz Nesin yukarıda Müjdat Gezen'i tarif ederken bir marifetini unutmuş: Kaptanlık Müjdat Gezen hem Kalamış Yat Limanı'ndaki 'Kalamış' adlı teknesinin 'ehliyetli kaptanı' hem de dünyanın en büyük aktör okulu olan Actor Studıo'nun dünyadaki ilk şubesi ve dünyanın tek ücretsiz okulu olan Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nin (MSM) başarılı kaptanı Şimdiye kadar sayısız kişilerle sayısız röportajlar yaptım Ancak sanatçılarla yaptığım röportajların bendeki yerleri bambaşka İşte Müjdat Gezen'le yaptığım röportaj da bunlardan biri Çünkü çalışır çabalar işadamı veya mühendis doktor politikacı olabilirsiniz; fakat sanatçı
olabilmek bir ayrıcalık; Atatürk'ün de söylediği gibi Kızım Duygu ile Bakırköy'den Kadıköy'e deniz otobüsü ile gittik Oradan MSM'e kısa bir taksi yolculuğundan sonra vardık MSM dışarıdan bakıldığında okuldan çok bir ev görünümünde İçeri girildiğinde de aynı aile evi sıcaklığının yüzünüze çarptığını hissediyorsunuz Okulun bahçesine girerken Türk tiyatrosunun Muhsin Ertuğrul İsmail Dümbüllü Münir Özkul gibi ustaların büstleri sizi karşılıyor; ancak onları selamlayıp MSM'in kapısından içeri girebiliyorsunuz

MSM ziyaretinden sonra Müjdat Gezen'le buluşmak üzere Kanlıca Yat Limanı'na ***ürülüyoruz Müjdat Gezen Duygu ile beni Kanlıca'nın meşhur yoğurdundan yapılmış buz gibi ayranla karşılıyor Teknede kendisinden başka eşi Leyla Hanım köpeği Dino ve iki arkadaşı daha var Biraz soluklandıktan sonra ses alma cihazımın kırmızı düğmesine basıyorum:

Sanat yaşamınızı kısaca özetler misiniz?

29 Ekim 1943 yılında İstanbul'un en alaturka ve geleneksel semti olan Fatih'in (eski güzel Fatih'ten söz ediyorum) bir sokağında doğmuşum Babam TRT müzisyenlerinden Ahmet Necdet annem ev hanımı Macide Hanım halam folklör sanatçısı Seha Okuş dedem şarkı sözü yazarı amcam gazelhandı Sahneye ilk kez 1953 yılında 10 yaşında "Küçük Çiftçiler" adlı bir ilkokul piyesinde çıktım Öğretmenimin zoruyla ve kafama vurduğu cetvel sonucunda sahneye çıkmaya zorlandım ve bir daha da o sahneden inemedim

O zorla sahneye çıkarılışınızı anlatır mısınız?

Sahne yüzünden o koca cetvelin kafamda "taaak" diye çıkardığı ses bugün hala kulaklarımda çınlar Yıl 1953 On yaşındayım ve Hırkaişerif İlkokulu'nun üçüncü sınıfında öğrenciyim Öğretmenim iki yıldır beni okutuyor ve çok seviyor Daha birinci sınıfta ezbere Türkiye haritasını çizmeme pek şaşar beni sınıf sınıf gezdirirdi Okulda oynanacak "Küçük Çiftçiler" adlı piyeste illaki benim başrolü oynamamı istedi Bense istemiyordum "Ben tiyatroda falan oynamam" dedim "Taaak" Nasıl öfkeyle indirdi kafama cetveli öğretmenim anlatamam Alnım o anda şişti Öğretmenim telaşlandı Mümessil Bayram'ı bakkala gönderip ekmek aldırıp içini bana çiğnettirdi ve alnıma yapıştırdı Daha sonra araya annemi sokup beni razı etti İlk sahneye adım atışımdı bu benim ve ilk başarımdı Oynadığım oyunla herkesi ağlatmıştım Bilinçaltımı yokladığımda komedyen olmama neden olan sebeplerin başında ilk oyunumda herkesi ağlıyor görmem beni dramdan uzaklaştırıp komedyenliğe itti diye düşünürüm

Yediğiniz cetvelden sonraki sanat yaşamınız?

Aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirlerim yayımlandı Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü'nde mikrofonla tanıştım 1956-57 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında roller oynadım 1960 yılında da İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda profesyonel oldum 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarları Tiyatro Bölümü'ne girdim 1962'de ilk filmim Yedi Kocalı Hürmüz'ü çevirdim 1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmalarına başladım Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatrolarına girdim 1964-66 askerlik yılları ve oyun yazma denemelerim oldu 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'na girdim 1967'de Halk Oyuncuları'nı kurdum 1968 yılında da ilk kendi özel tiyatromu açtım 1970 yılında sahne ve film çalışmaları Uğur Dündar ve Perran Kutman'la birlikte

TV çalışmalarım oldu 1975 yılında ilk kitabım Kuzucuk yayımlandı Toplam 28 yayımlanmış kitabım var Ustalarım Salak Oğlum Çizgilerle Nazım Hikmet Komikler Ağlamaz Arkadaşım Aziz Nesin Türk Tiyatrosu Kitabı Oyuncunun El Kitabı Gırgıriye Meddah bunlardan bazıları 1982'den itibaren İÜ Devlet Konservatuvarı'nda Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptım Kandemir Konduk'la Güldürü Üretim Merkezi'ni kurduk 1991 yılında da MSM'yi kurdum 1995'de Hamlet Efendi 1997'de de Babam adlı oyunlarım ödül aldı Yüz civarında filmde elli civarında oyunda binden fazla radyo ve TV Skecinde rol aldım bunların bir bölümünü yazdım ve yönettim

MSM'yi açmanızdaki gayeniz? Biraz tanıtır mısınız?

Konservatuvarda hocalık yaptığım yıllarda öğrenci harçları yüksekti ödeyemeyen öğrenciler vardı O zamanlar böyle parasız eğitim veren bir okul açma düşüncem vardı 270 öğrencimiz var Okulumuz parasız vakıf konservatuarıdır Giriş şartı ise lise mezunu ve yetenekli olmak Öğretmenlerim; eski dostlarım yeniler de en az onlar kadar özverili Aldıkları maaşlar ancak yol paraları Bazıları onu da almıyor Hedefimiz profesyonel sanatçı yetiştirmek değil Buradan mezun olacakların hepsi oyuncu olacak diye bir garanti yok Okulumuzda Tiyatro Opera-Şan Türk Sanat Müziği Türk Halk Müziği Türk Hafif Müziği Yaratıcılık-Yazarlık ve Klasik Gitar dallarında eğitim veriliyor

Siz de Aziz Nesin gibi okulun bahçesine gömülmek istiyorsunuz Niçin?

Öğrencilerimden ayrı kalmamak için Aralık 2000'de Bakanlar Kurulu'na başvurup öldüğümde okulun bahçesine gömülmek istediğimi bildirdim Fakat ölmeye henüz niyetim yok 2050 yılında buraya gömülmek ve öğrencilerime yakın olmak istiyorum Çünkü burası benim ikinci evim Tek şartım da; kabir görünümünde bir mezar istemiyorum

Sizin Aziz Nesin'le çok beraberliğiniz var Size 'hastalık hastası' diyordu

O'nsuzluğa alışamadım Bu gidişle alışacağım da yok gibi Gene bir sabah telefon çalacak ve Aziz Ağabey: "Bu gün ne hastalığın var?" diyecek Ben sık sık hastalanırım Aziz Ağabey'e göre bu: "hastalandığımı sanmaktır" Ne zaman sağlığımdan şikayet etsem o bir yolunu bulup bana takılırdı Bir sabah telefonum çaldı ve ben hiçbir şey söylemeden: "Parmak kanserin nasıl?" dedi Çok ilginçtir; onun kalp krizi geçirip öldüğünü ben rüyamda gördüm Sabah uyandığımda televizyondaki spiker Aziz Nesin'in kalp yetmezliğinden yoğun bakımda olduğu haberini verdi Hemen hastaneyi aradım Aziz Ağabey telefonda iyi olduğunu söyledi "Geliyorum" deyince "Gelme benim hastalarla uğraşacak halim yok" diye espri yaptı

Sibel Can'la beraber bir çalışmanız var

Evet Sibel Can ve Alişan ile beraber "Papatya Karabiber" adlı bir sinema filmi için bir araya geleceğiz Ben Sibel Can'ın babası rolünde oynayacağım Sibel Can dansöz rolünü Alişan ise sokaklarda keman çalan bir müzisyeni canlandıracak
Bizlere ayırdığınız zaman için teşekkür eder tekneniz Kanlıca'da ve okulunuz MSM'de eşiniz Leyla Hanım'la 2050'ye kadar "hastalıksız" günler dileriz

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-25-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

KEMAL SUNAL
"Zoraki Takip" adlı tiyatro oyunuyla başladı
1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı
1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği bir filmle sinemaya transfer oldu ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı

Türk sinemasında başta ''İnek Şaban'' tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbinde taht kuran Kemal Sunal 7'den 70'e herkesin sevgisini kazandı
1944 yılında İstanbul'da doğan Kemal Sunal Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdi
Sanat yaşamına amatör olarak ''Zoraki Tabib'' oyunu ile atılan Sunal bir süre Ulvi Uraz ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çalıştı
Daha sonra sinemaya geçerek önceleri bazı filmlerde önemsiz roller canlandıran Kemal Sunal 1973'den sonra kalabalık kadrolu komedi filmleri ile üne kavuştu
Türk sinemasının en büyük komedyenlerinden biri olan Sunal peşpeşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı
1977'de Antalya Film Festivali'nde ''En başarılı erkek oyuncu'' ödülünü alan Sunal oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk getirdi
1974 yılında evlendi Ali ve Ezo adlarında biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu 1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayınlanmaya başladı; ama kendisi bu gösterimlerden hiç para kazanmadı

12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü'nü 1995 yılında bitirdi ve master yapmaya başladı
Onu unutmamız mümkün değil! Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı 3 Temmuz 2000 tarihinde öldü
SİNEMA FİLMLERİ

Propaganda (1999)
Varyemez (1991)
Koltuk Belası (1990)
Boynu Bükük Küheylan (1990)
Abuk Sabuk Bir Film (1990)
Zehir Hafiye (1989)
Talih Kuşu (1989)
Gülen Adam (1989)
Uyanık Gazeteci (1988)
Polizei (1988)
Öğretmen (1988)
Düttürü Dünya (1988)
Bıçkın (1988)
Yakışıklı (1987)
Kiracı (1987)
Yoksul (1986)
Tarzan Rıfkı (1986)
Japon İşi (1987)
Garip (1986)
Deli Deli Küpeli (1986)
Davacı (1986)
Şendul Şaban (1985)
Şaban Papuçu Yarım (1985)
Sosyete Şaban (1985)
Gurbetçi Şaban (1985)
Katma Değer Şaban (1985)
Keriz (1985)
Atla Gel Şaban (1984)
Ortadirek Şaban (1984)
Postacı (1984)
Şabaniye (1984)
Tokatçı (1983)
Kılıbık (1983)
En Büyük Şaban (1983)
Çarıklı Milyoner (1983)
Yedi Bela Hüsnü (1982)
Doktor Civanım (1982)
Üç Kağıtçı (1981)
Kanlı Nigar (1981)
Davaro (1981)
Zübük (1980)
Gol Kralı (1980)
Gerzek Şaban (1980)
Devlet Kuşu (1980)
Korkusuz Korkak (1979)
Umudumuz Şaban (1979)
Şark Bülbülü (1979)
Dokunmayın Şabanıma (1979)
Bekçiler Kralı (1979)
Yüz Numaralı Adam (1978)
Kibar Feyzo (1978)
İyi Aile Çocuğu (1978)
İnek Şaban (1978)
Avanak Apti (1978)
Şabanoğlu Şaban (1977)
Sakar Şakir (1977)
Hababam Sınıfı Tatilde (1977)
Çöpçüler Kralı (1977)
İbo Güllüşah İle İbo (1977)
Tosun Paşa (1976)
Süt Kardeşler (1976)
Meraklı Köfteci (1976)
Kapıcılar Kralı (1976)
Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976)
Şaşkın Damat (1975)
Hanzo (1975)
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975)
Hababam Sınıfı (1975)
Köyden İndim Şehire (1974)
Salako (1974)
Salak Milyoner (1974)
Mavi Boncuk (1974)
Hasret (1974)
Canım Kardeşim (1973)
Oh Olsun (1973)
Güllü Geliyor Güllü (1973)
Yalancı Yarim (1973)
Tatlı Dillim (1972)

TELEVİZYON DİZİLERİ

Bay Kamber (1996)
Şaban İle Şirin (1995)
Şaban Askerde (1993)
Saygılar Bizden (1992)

TİYATRO OYUNLARI

Zoraki Takip

ALDIĞI ÖDÜLLER

1977: 14 Antalya Film Şenliği En İyi Erkek Oyuncu Kapıcılar Kralı
1998: 35 Antalya Film Şenliği Yaşam Boyu Onur Ödülü Kapıcılar Kralı
1989: 2 Ankara Film Şenliği En İyi Erkek Oyuncu Düttürü Dünya

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-25-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

ADİLE NAŞİT

YAŞAM ÖYKÜSÜ

Adile Naşit (17 Haziran 1930 - 11 Aralık 1987) Türk sinema sanatçısı tiyatro oyuncusu Ünlüler arasında Adoş olarak çağrılırdı

Asıl adı Adile Keskiner olan Adile Naşit İstanbul'da doğdu Tiyatro oyuncusu Amelya Hanım ile ünlü komedyen Naşit'in kızı olan Adile Naşit babasının ölümü üzerine öğrenimini yarım bırakarak 1944 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Tiyatrosu'na girdi

"Herşeyden Biraz" oyunuyla sahnede olduğu yıl Halide Pişkin'in grubuyla İstanbul'da turneye çıktı Daha sonra Muammer Karaca'nın tiyatrosuna girdi ve 1948'de komedi oyuncuları Aziz Basmacı ve Vahi Öz'le birlikte kurdukları toplulukta 1951 yılına kadar çalıştı Yine 1948 yılında Lüküs Hayat filmiyle sinema oyunculuğuna başladı

1950'de kendisi gibi tiyatrocu olan Ziya Keskiner ile evlendi 1954'te yeniden Muammer Karaca tiyatrosuna döndü ve 1960'a dek burada çalıştı

1961'de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte Naşit Tiyatrosu'nu kurdular Bu topluluğun dağılmasından sonra 1963'te girdiği Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü tiyatrosunda 1975'e kadar aralıksız olarak çalışmıştı

Adile Naşit sinemaya ikinci ve asıl girişini 1970'lerde yaptı 1976'da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı

Rıfat Ilgaz'ın eserlerinden sinemaya aktarılan Hababam Sınıfı filmlerinin birçoğunda Hafize Ana adıyla müstahdem kadın rolüyle yer aldı Buradaki oyunculuğuyla büyük beğeni kazandı 1978'de Uluslararası Sanat Gösterileri'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı

1981 yılında TRT'de Uykudan Önce isimli çocuk programını yapmaya başladı Bu programda anlattığı masallar ve öykülerle çocukların gönlünde taht kurdu Gerek sinema filmlerinde gerekse oyunlarda; basit saf iyi yürekli kadın tiplemesini başarıyla canlandırdı ve kendine has bir üslûpla yenileyerek karakteristik hale getirdi

Adile Naşit 11 Aralık 1987'de İstanbul'da öldü

TELEVİZYON DİZİLERİ

Uykudan Önce

FİLMLERİ

Annem (1987)
Aile Pansiyonu (1987)
Milyarder (1986)
Kuzucuklarım (1986)
Yaygara (1986)
Hayroş (1986)
Kiralık Ev (1986)
Ağa Bacı (1986)
Satmışım Anasını (1985)
Şaban Papuçu Yarım (1985)
Namuslu (1984)
Şabaniye (1984)
Gırgıriyede Büyük Seçim (1984)
Şaşkın Ördek (1983)
Şıngırdak Şadiye (1982)
Adile Teyze (1982)
Buyurun Cümbüşe (1982)
Görgüsüzler (1982)
Talih Kuşu (1982)
Dolap Beygiri (1982)
Deliler Koğuşu (1981)
Şabancık (1981)
Hababam Sınıfı Güle Güle (1981)
Bizim Sokak (1981)
Şaka Yapma (1981)
Gırgıriyede Şenlik Var (1981)
Gırgıriye (1981)
Davaro (1981)
Beş Parasız Adam (1980)
Huzurum Kalmadı (1980)
Renkli Dünya (1980)
İbişo (1980)
Gelinciklerim (1979)
Erkek Güzeli Sefil Bilo (1979)
Doktor (1979)
Vah Başımıza Gelenler (1979)
N'Olacak Şimdi (1979)
Köşe Kapmaca (1979)
Neşeli Günler (1978)
Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1978)
Sultan (1978)
Kibar Feyzo (1978)
Hababam Sınıfı Tatilde (1977)
Gülen Gözler (1977)
Sakar Şakir (1977)
Şabanoğlu Şaban (1977)
Tosun Paşa (1976)
Aile Şerefi (1976)
Ah Dede Vah Dede (1976)
Gel Barışalım (1976)
İşte Hayat (1976)
Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976)
Ne Umduk Ne Bulduk (1976)
Süt Kardeşler (1976)
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975)
Hababam Sınıfı (1975)
Bizim Aile / Merhaba (1975)
Televizyon Çocuğu (1975)
Sevgili Halam (1975)
Pembe Panter (1975)
Haydi Gençlik Hop Hop (1975)
Plaj Horozu (1975)
Şehvet Kurbanı Şevket (1975)
Bitirimler Sınıfı (1975)
Delisin (1975)
İşte Hayat (1975)
Hanzo (1975)
Çapkın Hırsız (1975)
Ah Nerede (1975)
Minik Cadı (1975)
Gece Kuşu Zehra (1975)
Mavi Boncuk (1974)
Yüz Liraya Evlenilmez (1974)
Hasret (1974)
Aç Gözünü Mehmet (1974)
Salak Milyoner (1974)
Canım Kardeşim (1973)
Oh Olsun (1973)
Sev Kardeşim (1972)
Vur Patlasın Çal Oynasın (1970)
Abbas Yolcu (1959)
Kahpe Kurşun (1957)
Lüküs Hayat (1950)
Yara (1947)

ALDIĞI ÖDÜLLER

1976 Antalya Altın Portakal Film Festivali İşte HayatEn İyi Kadın Oyuncu ödülü

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-25-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

YILDIZ KENTER

Gerçek İsmi
Ayşe Yıldız

Doğumu
11101928 - İstanbul

Eğitimi
Ankara Devlet Konservatuvarı

İstanbul’da doğdu Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi Onbir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı Rockefeller bursu kazanarak American Theatre Winng Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı Ankara Devlet Konservatuarına hoca olarak atandı

1959 da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de “ Değişen Eğitim Metotları ” ve “ Oyunculuk Metotları ” üzerine çalışmalar yaptı

1962’de Tiyatro hizmetlerinden ötürü “ Yılın Kadını ” seçildi 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladı Sinema oyuncusu olarak üç kez “ Altın Portakal ” ödülüne layık görüldü Sovyetler Birliği Amerika Birleşik Devletleri İngiltere Almanya Hollanda Danimarka Kanada Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi

100’ün üstünde oyun oynadı 100’e yakın oyun sergiledi Shakespeare Cehov Brecht Inoesco Pinter Albee Tenessee Williams Alan Ayckbourn Arthur Miller Brian Freil Neil Simon Athol Fugard Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanısıra Melih Cevdet Anday Necati Cumalı Güner Sümer Adalet Ağaoğlu Zeki Özturanlı Güngör Dilmen Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu oynadı

1981’de “ Devlet Sanatçısı ” olarak ödüllendirildi 1984 de Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince “ Adalaide Ristori ” ödülüne layık görüldü Profesör Yıldız Kenter 37 yıldır Sahne Hocalığı yapmaktadır

1989 yılında Korsika - Bastia Film Festivalinde “ Hanım ” filmindeki rolüyle “ En İyi Kadın Oyuncu ” ödülünü aldı

1991 yılında Tiyatro Sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübünün “ The Melvin Jones ” yla ödüllendirildi İki kez Ulvi Uraz “ En İyi Kadın Oyuncu ” üç kezde aynı dalda Avni Dilligil ödülüne laik görüldü

1994’de “ Konken Partisi ” oyunundaki Fonsla rolü ile “ Olağanüstü Yorum ” ödülünü aldı Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüz yılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı 1995’de Kültür Bakanlığı Tiyatro Sanatına katkılarından ötürü “ Onur ” ödülüne layık gördü Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı “ Mevlana Kardeşlik ve Barış ” ödülü verildi

1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için “ En İyi Kadın Oyuncu ” ödülü verildi 19 Mayıs 1997 de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onur ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi

1998’de Ankara Sanat Kurumu “ Yılın Kadın Sanatçısı ” ödülü 1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü “ MARTI ” adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999 Afife Jale - En İyi Kadın Oyuncu ödülü

FİLMLERİ

1951 Vatan İçin
1964 Ağaçlar Ayakta Ölür
1965 İsyancılar
1966 Pembe Kadın
1967 Yaşlı Gözler
1971 Anneler Ve Kızları
1971 Elmacı Kadın
1972 Fatma Bacı
1973 Ablam
1974 Kartal Yuvası
1974 Kızım Ayşe
1974 Bir Ana Bir Kız
1983 Zulüm
1988 Hanım
1999 Güle Güle
2001 Büyük Adam Küçük Aşk
2005 Sen Ne Dilersen

DİZİLER

1990 Uğurlugiller
2002 Aşk ve Gurur
2005 Saklambaç

ÖDÜLLERİ

1964 Antalya Film Şenliği Ağaçlar Ayakta Ölür filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
1966 Antalya Film Şenliği İsyancılar filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
1974 Antalya Film Şenliği Kızım Ayşe filmi ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
1984 Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince "Adalaide Ristori" ödülü
1989 Korsika - Bastia Film Festivalinde "Hanım" filmindeki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü
1991 Uluslararası Lions Kulübü The Melvin Jones Ödülü
İki kez Ulvi Uraz "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü
Üç kez Avni Dilligil "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü
1994’de "Konken Partisi" oyunundaki Fonsla rolü ile "Olağanüstü Yorum" ödülünü aldı
Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüz yılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı
1995’de Kültür Bakanlığı Tiyatro Sanatına katkılarından ötürü Onur ödülüne layık gördü
1995 "Mevlana Kardeşlik ve Barış" ödülü verildi
1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü
1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı ödülü
1998’de Ankara Sanat Kurumu "Yılın Kadın Sanatçısı" ödülü
1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü
1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü
1999 "Martı" adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle Afife Jale - En İyi Kadın Oyuncu ödülü

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-25-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi

SADRİ ALIŞIK (1925 - 1995)

annesi Saffet hanım ve babası Rafet Kaptan onu hep Sadri diye çağırırlardı Babası Kaptan olduğundan haftada biriki kez eve gelebiliyordu Bu yüzden ailenin sorumluluğu ve idaresi anne Saffet Hanım'da idi Sadri Alışık sekiz yaşındayken kız kardeşi Nevin dünyaya geldi

Sadri Alışık'ın içindeki oyunculuk aşkı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamıştı Arkadaşları bilye oynayıp uçurtma uçururken O piyesler hazırlayıp mahalle arkadaşlarına oyunlarını sunardı Altı-yedi yaşlarındayken bir sünnet gecesinde Naşid Özcan Tiyatrosu'nu izledi O günden sonra tiyatroya olan tutkusu başladı Paşabahçe 39 İlkokulunda üçüncü sınıftayken ''İSTİKAL PİYESİ'' adlı oyunda "Adalı Halil" rolünü aldı ki bu başroldü

İlkokulu bittikten sonra ailenin isteği ile Cağaloğlu'na taşındılar Orta okul ikinci sınıfta tiyatro aşkı tekrar başladı Ancak okulda tiyatro yoktu

Liseye İstanbul Erkek Lisesin'de başladı Lisenin yanısıra Cağaloğlu Halk Evi'nde tiyatroya gidiyordu Liseyi bırakıp devam mecburiyeti olmadığından Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne kayıt oldu

Yavaş yavaş sahne resim tiyatro derken sinemaya adım attı ve ilk filmi Günahsızlar'ı 1945 yılında çevirdi Şöhret basamaklarını hızla ilerleyen Sadri Alışık 1959 yılında çevirdiği Yalnızlar Rıhtımı adlı filmde otuz sekiz yıllık hayat arkadaşı Çolpan İlhan ile tanıştı Evlendikten bir kaç sene sonra oğlu Kerem dünyaya geldi Sinema yaşantısının yanı sıra sahne showlarında da çok başarılı oldu İçkiyi çok seven Sadri Alışık en iyi dostu Ayhan Işık'ın ölümünden sonra kendini iyice içkiye verdi Karaciğer yetmezliğinden Amerika'ya giden Sadri Alışık Amerika'da yaşayan Türk doktoru Münci Kalayoğlu tarafından ameliyat edildi ve sağlığına kavuştu Sanat yaşamını televizyonda devam ettirdi

Sadri Alışık genellikle değişen toplumsal değerler içinde güzelliğe tutkun umutlu yaşama sevinciyle dolu dürüstlüğü ve doğruluğu özleyen insan tipini oynadı

Sinemanın yanısıra şiir ve resimle de uğraşan Alışık beş yüzün üzerinde filmde rol aldı En son rolü ise Yengeç Sepeti adlı dizide baba rolüydü

Sadri Alışık 18 Mart 1995 yılında vefat etti

FİLMLERİ

Oyuncu (189 Film)

Dansöz 2000-Yengeç Sepeti 1994-Çapkın Baba 1990-Saat Sabahın Dokuzu 1987-Şalvar Bank Reşit 1986-
Çalıkuşu Miralay Hayrullah Bey 1986-Bebek Davası 1986-Kartallar Yüksek Uçar Banazlı İsmail 1983-Acı Hatıralar Osman 1977-Seyahatname 1977-Saffet Beni Affet 1976-Baş Belası Baba 1976-Ben Sana Mecburum 1976-
Hamza Dalar Osman Çalar 1976-Deli Deli Tepeli 1975-Haşhaş 1975-Atını Seven Kovboy Red Kit 1974-Ne Hakem 1974-Ayyaş 1974-Balıkçı Osman 1973-Tatlım 1973-Dikiz Aynası 1973-Turist Ömer Uzay Yolunda Turist Ömer 1973-Dertli Haşmet 1973-Afacan Harika Çocuk 1972-Aynı Yolun Yolcusu 1972-Kırk Yalan Memiş Memiş 1972-Sevgili Hocam 1972-Ay Aman Of 1972-Gelinlik Kızlar Sadi 1972-Çılgın Yenge 1971-Sevdiğim Uşak 1971-Kavanoz Dipli Dünya 1971-Afacan Küçük Serseri 1971-Ayıpettin Şemsettin 1971-Cımbız Ali 1971-Tamam Mı Canım 1971-Toto Kralı 1971-Turist Ömer Boğa Güreşçisi Turist Ömer 1971-Üvey Ana 1971-Ali Baba Kırk Haramiler Ali Baba 1971-Afacan 1970-Fıstık Gibi 1970-Talihsiz Yavru Fatoş 1970-İç Güveysi 1970-Turist Ömer Yamyamlar Arasında Turist Ömer 1970-Ah Müjgan Ah 1970-Arkadaşlık Öldü mü? Osman 1970-Erkeklik Öldü mü Abiler 1970-İşler Karışık 1970-Talihsiz Baba 1970-Tatlı Hayat 1970-Darıldın Mı Cicim Bana Osman 1970-Acı İle Karışık 1969-Altın Kalpler 1969-Damga 1969-Hancı Turhan 1969-Kaldırım Çiçeği 1969-Menekşe Gözler 1969-Muhabbet Kuşu 1969-Turist Ömer Arabistan'da Ömer 1969-Kırmızı Fener Sokağı 1968-Dertli Gönlüm 1968-Agora Meyhanesi 1968-Yara 1968-Paydos Öğretmen Murtaza 1968-Benimle Evlenir Misin Cafer 1968-Efkarlı Sosyetede Efkarlı Arif 1968-Hindistan Cevizi 1967-Kız Kolunda Damga Var 1967-Gecekondu Peşinde 1967-Serseri 1967-Serseriler Kralı 1967-Akşamcı 1967-Bekar Odası Kazım 1967-Bitirimsin Abi 1967-Marko Paşa 1967-Şaşkın Hafiye Killing'e Karşı Şaşkın Hafiye 1967-Ağır Suç Şevket 1967-Ringo Kazım Ringo Kazım 1967-Karakolda Ayna Var Taş kasaplı Necati 1966-Günahkar Kadın 1966-Gariban 1966-Sevgilim Bir Artistti 1966-Şoför Deyip Geçmeyin 1966-Turist Ömer Almanya'da Ömer 1966-Seni Bekleyeceğim 1966-Milyonerin Kızı / İntikam Hırsı 1966-Ağlama Değmez Hayat Osman 1966-Ah Güzel İstanbul Haşmet 1966-Sokak Kızı 1966-Boyacı 1966-Efkarlıyım Abiler Gönlübol Arif 1966-Kaderin Cilvesi Ahmet 1966-Serseri Aşık 1965-Üç Kardeşe Bir Gelin 1965-Ava Giden Avlanır 1965-Hırsız 1965-Nazar Değmez İnşallah 1965-Berduş Milyoner 1965-Pantolon Bankası 1965-Soytarı 1965-Şakayla Karışık Ofsayt Osman 1965-Seveceksen Yiğit Sev 1965-Adım Çıkmış Sarhoşa 1965-Kocamın Nişanlısı 1965-Komşunun Tavuğu 1965-Turist Ömer Dümenciler Kralı Turist Ömer 1965-Sana Layık Değilim Osman 1965-Yankesicinin Aşkı (Yankesici Kızın Aşkı) Osman 1965-Beş Şeker Kız 1964-Fıstık Gibi Maşallah Fikri/Fikriye 1964-Bomba Gibi Kız Kenan 1964-Anadolu Çocuğu 1964-Ahtapotun Kolları 1964-Ayşecik Çıtı Pıtı Kız 1964-Hızır Dede 1964-Köye Giden Gelin 1964-Sokakların Kanunu 1964-Erkek Sözü 1964-Kelebekler Çift Uçar 1964-Uçurumdaki Kadın 1964-Turist Ömer Ömer 1964-Sıkı Dur Geliyorum 1964-Ayşecik Cimcime Hanım Turist Ömer 1964-Avare Sedat 1964-Taşralı Kız Sami 1964-Afilli Delikanlılar Salih 1964-Çalınan Aşk 1963-Helal Olsun Ali Abi 1963-Aman Kimse Duymasın 1963-Kendini Arayan Adam 1963-Arka Sokaklar Nejat Bey 1963-Üç Öfkeli Genç 1963-Bize de mi Numara 1963-Geçim Dünyası 1963-Acı Aşk 1963-Dişi Kurt Kudret Reis 1963-İlk Göz Ağrısı 1963-Maceralar Kralı 1963-Hayat Bazen Tatlıdır 1962-Küçük Hanımın Kısmeti 1962-Fatoş'un Bebekleri 1962-Küçük Hanımın Şoförü Bülent 1962-Ayşecik Yavru Melek 1962-Daima Kalbimdesin 1962-Küçük Hanım Avrupa'da Bülent 1962-Aşkın Saati Gelince 1961-Seviştiğimiz Günler 1961-Küçük Hanımefendi Bülent 1961-Utanmaz Adam 1961-Şahane Kadın 1961-Seni Benden Alamazlar 1961-Silahlar Konuşuyor 1961-Külkedisi 1961-Vatan Uğruna 1959-Ben Kahpe Değilim 1959-Düşman Yolları Kesti 1959-Şeytan Mayası 1959-Hicran Yarası 1959-Kalpaklılar 1959-Zümrüt Fuat 1959-Yalnızlar Rıhtımı Rıdvan Kaptan 1959-Altın Kafes 1958-Duvaklı Göl 1958-İstanbul Macerası 1958-İftira 1958-Kahpenin Aşkı 1957-Beş Hasta Var 1956-Izdırap Şarkısı 1955-Sevdiğim Sendin 1955-Battal Gazi Geliyor Eflahun 1955-Beyaz Şehir 1955-Halıcı Kız 1953-Soygun 1953-Suçlu Benim 1953-İki Süngü Arasında 1952-Yavuz Sultan Selim Ağlıyor 1952-Vatan ve Namık Kemal 1951-Şanlı Maraş 1951-Tanrı Şahidimdir 1951-Kendini Kurtaran Şehir 1951-Allahaısmarladık 1951-Hürriyet Şarkısı 1951-İstanbul Çiçekleri 1951-Çakırcalı Mehmet Efe 1950-İstanbul Geceleri 1950-Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm 1949-Günahsızlar 1944

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com