![]() |
Benim için tevbe yolu varmı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benim için tevbe yolu varmı?TEVBE Fakih anlatıyor: -Rahmetlik babam (senedi saydıktan sonra) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() -Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada , Resûlüllah(s ![]() ![]() ![]() ![]() Said b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Şu perdenin arkasına bak, deyince , Sa'lebe, perdeyi kaldırdı ve kardeşinin güzel hanımını gördü ![]() ![]() Kadın şöyle dedi: - Ey Sa'lebe! Allah yolundaki kardeşinin bizim için sana bıraktığı hakkı koruyamadın ![]() Bunun üzerine Sa'lebe : - Eyvah, mahvoldum! Diye bağırıp yola düştü ![]() ![]() Yüksek sesle şöyle yalvarıyordu: - İlahi Sen Sen'sin: ben de benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Said evine gitti; hanımına sordu: - Allah yolunda kardeş olduğumuz Sa'lebe nerede? Kadın şöyle anlattı: -O kendini hatalar denizine attı; dağa doğru çıkıp gitti ![]() ![]() Sa'lebe yüzüstü düşmüştü ![]() ![]() - Zillet makamım ne kadar düşük! Rabbine âsi olan kimsenin makamı nasılsa öyle ![]() ![]() ![]() Said ona şöyle dedi: - Kalk ey kardeşim, bu gördüğüm hâl nedir? Sa'lebe şöyle dedi: - Seninle gelemem ![]() ![]() ![]() Said onun dediğini yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Allah yolunda gazaya çıkan kardeşimin hanımına dokundum ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Git yanımdan, saçlarından tutup seni ezmek istiyorum ![]() ![]() Buradan çıkınca , Hz ![]() ![]() ![]() - Allah yolunda gazaya çıkan kardeşimin hanımına dokundum ![]() Hz ![]() ![]() ![]() -Git buradan ; benide kendi ateşini yakma; Bana göre , senin için hiçbir tevbe yoktur ![]() Oradan çıktı; Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Şöyle dedi: - Allah yolunda gazaya çıkan kardeşimin hanımına dokundum ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Çık git buradan ![]() ![]() Buradan çıkınca, şöyle dedi: - Ey kardeşim! Ey kızım! bu üç kişi beni ümitsiz bıraktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine kızı, onu Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() - " Cehennemin zicirlerini ve bukağılarını, bana hatırlattın ![]() Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() - Yâ Nebiyyallah! Allah yolunda gazi kardeşimin karısına dokundum ![]() Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() - "Çık buradan ; bana göre hiçbir şekilde senin tevben yoktur ![]() Oradan böyle çıktıktan sonra kızı ona şöyle dedi: - Ey baba, Muhammed (s ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Sa'lebe yüksek sesle: - Yâ Rabbi! Ömer'in kapısına gittim; beni dövmek istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Mevlam! Benim için sen ne yapmayı istiyorsun ![]() Bunun üzerine semadan bir melek geldi; Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() -Allahu Teala soruyor: Halkı sen mi yarattın, yoksa ben mi? Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() -"Sen, ey efendim!" Bunun üzerine melek şöyle dedi: -Allahu Tealâ şöyle buyuruyor: -Kuluma müjdele; onu bağışladım ![]() Bunun üzerine Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() - "Sa'lebe'yi kim bana getirecek?" Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Biz getiririz, Yâ Resûlallah! Dediler ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Resûlallah! Biz getiririz, dediler ![]() Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sa'lebe'nin yolunu tutup gittiler ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Resûlullah'ın ashabından birini gördünmü? Çoban şöyle dedi: - Galiba siz cehennemden kaçan birini arıyorsunuz? - Evet,i onu arıyoruz ![]() - Gece basınca, şu dereye gelir gider, şu ağacın altına oturur ![]() - Rabbine âsi olanın makamı ne kadar düşüktür! Orada beklediler ![]() ![]() ![]() Selman onun ağlamasını duyunca, ona doğru yürüdü ve şöyle dedi: - Yâ Sa'lebe kalk ![]() ![]() Bu sesi duyunca sordu: -Habîbim Muhammed nasıldır? Allah'ı ve seni seviyor, dediler ![]() ![]() ![]() Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() - "Çoklukla övünmek sizi oyaladı" (Tekâsür sûresi, âyet:1) âyetini okuduğu zaman, bir bağırırş bağırdı ![]() - "O kadar ki; kabirleri ziyaret ettiniz" (Tekâsür sûresi, âyet:2) âyetini okuyunca bir daha bağırdı;dünyadan ayrıldı ![]() Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() ![]() -" Ey Selman, onun üzerine su serp ![]() Selman: - Yâ Resûllallah, o dünyadan ayrıldı ![]() Sonra kızı geldi; Resûlüllah'a şöyle dedi: - Yâ Resûlallah, babam nerede? Ona hasret kaldım ![]() Resûlüllah (s ![]() ![]() ![]() - " Mescide gir " dedi ![]() ![]() ![]() - Ah perişan halim, ah babacığım, senden sonra bana kim bakacak? Demeye başladı ![]() Onun bu haini gören Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() -" Ey Hamsane! İstermisin: Ben, senin baban olayım; Fatımada kardeşin?" Buna karşılık şöyle dedi: - Olur Yâ Resûlallah! Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Döndükleri zaman, Hz ![]() ![]() ![]() - Yâ Resûlallah! Kabrin başında parmak uçlarına basarak yürüyordun; nedendir? Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() - "Yâ Ömer! Meleklerin çokluğundan, ayağımın tabanını basacak yer bulamadım ![]() FAKİH der ki: - Yukarıdaki hikâye çeşitli lafızlarla anlatılmıştır ![]() Söylendiğine göre şu âyet-i kerime o sahabe hakkında nâzil olmuştur ![]() - " O kimselerki: Bir kötülük işledikleri, ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah'ı anarlar; günahlarının bağışlanmasını isterler ![]() Bir de onlar, günaâh üzerinde bile bile ısrar etmezler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|