06-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ecel
Hazreti Süleyman (a s )’ın sarayına bir kuşluk vakti saf bir adam telaşla girer Nöbetçilere, hayatî bir mes’ele için Hz Süleyman (a s )’la görüşeceğini söyler ve hemen huzura alınır Hz Süleyman (a s ), benzi sararmış, korkudan titreyen adama sorar:
- “Hayrola ne var? Neden böyle korku içindesin? Derdin nedir? Söyle bana… ” Adam telaş içinde:
- “Bu sabah karşıma Azrail (a s ) çıktı Bana hışımla baktı ve hemen uzaklaştı Anladım ki, benim canımı almaya kararlı
- “Peki ne yapmamı istiyorsunuz?” Adam yalvarır
- “Ey canlar koruyucusu, mazlumlar sığınağı Süleyman (a s )! Sen her şeye muktedirsin Kurt, kuş, dağ, taş senin emrinde Rüzgarına emret de beni buradan ta Hindistan’a iletsin O zaman Azrail (a s ) belki beni bulamaz Böylece canımı kurtarmış olurum Medet senden!”
Hz Süleyman (a s ), adamın haline acır Rüzgarı çağırır ve “Bu adamı hemen al, Hindistan’a bırak1″ emrini verir Rüzgar bu… Bir eser, bir kükrer Adamı alır ve bir anda Hindistan’da uzak bir adaya ***ürür Öğleye doğru Hz Süleyman (a s ) dîvanı toplayarak, gelenlerle görüşmeye başlar Bir de ne görsün, Azrail (a s ) da topluluğun içine karışmış, dîvanda oturmaktadır Hemen yanına çağırır
- “Ey Azrail! Bugün kuşluk vakti o adama neden hışımla baktın? Neden o zavallıyı korkuttun” der Azrail (a s ) cevap verir
- “Ey Dünyanın ulu sultanı Ben, o adama öfkeyle, hışımla bakmadım Hayretle baktım O yanlış anladı Vehme kapıldı Onu, burada görünce şaşırdım Çünkü Allah (c c ) bana emretmişti ki:
- “Haydi git, bu akşam o adamın canını Hindistan’da al” Ben de bu adamın yüz kanadı olsa, bu akşam Hindistan da olamaz Bu nasıl iştir, diye hayretlere düştüm İşte ona bakışımın sebebi bu idi ”
MESNEVÎ: Kimden kaçıyoruz? Kendimizden mi? Bu hayalî bir şey… Kimden kapıp kurtarıyoruz? Allah (cc )’dan mı? Ne boş hayal! Dünya, Allah (cc )’den gafil olmaktır… Dünya, para pul, kadın, giyim-kuşam, ticaret değildir Bunu bil… “(Beyit 970-971)
|
|
|