Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aleyhisselam, zulkifl

Zulkİfl AleyhİsselÂm

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zulkİfl AleyhİsselÂm

ZULKİFL ALEYHİSSELÂM

2

Zülkifl Aleyhisselâmın İsmi Ve Soyu: 2

Zülkifl Aleyhisselâmın Peygamberliği Ve Bazı Faziletleri: 2

Zülkifl Aleyhisselâmın Vefatı Ve Yaşı: 2

Zülkifl Aleyhisselâmın İsmi Ve Soyu: Başa Dön

Bişr (Zülkifl) bEyyûb Aleyhisselâm'dır[1]

Zülkifl Aleyhisselâmın Peygamberliği Ve Bazı Faziletleri: Başa Dön

Yüce Allah; Eyyûb Aleyhiselam'dan sonra, Bişr b Eyyûb Aleyhisselâmı, Pey-gamber olarak göndermiş[2] ve ona Zülkifl ismini vermiş, halkı, Tevhîd akîde-sine = Allah'ın Birliğine inanmağa davet etmesini, kendisine emretmiştir

Zülkifl Aleyhisselâm, Şam'da otururdu [3]

Yüce Allah, Enbiyâ sûresinde Eyyûb Aleyhisselâm in kıssasından sonra, Zül-Kifl Aleyhisselâm hakkında şöyle buyurur:

' 'İsmail'i, İdris 'i, Zülkifl'i de (an! Bunların) her biri de, Sabr (ve sebat) edenlerdendi Onları da, rahmetimizin içine idhal ettik Onlar, hakîkaten, Sarihlerdendi [4]"

Yine, Yüce Allah, Sâd sûresinde Eyyûb Aleyhisselâmın kıssasından sonra, şöyle Duyurur:

"Kuvvetlerin ve basiretlerin sahipleri olan kullarımız İbrahim'i, Ishâk'ı, Yâkub'u da, an!

Çünkü, biz, onları, katkısız (şaibesiz) bir hasletle -ki, yurd(lan)nı hatırlamaları jb onun için, çalışmalaradır- Hâlis (insanlar) yaptık

Çünkü, onlar, bizim katımızda, cidden seçkinlerden, hayırlı (Zat)lardandı [5]

"İsmail'i, Elyesa'ı, Zülkifl'i de, an!

(İşte) Bütün bunlar, hayırlı (insan)lardı [6]

Zülkifl Aleyhisselâmın, Kur'ân-ı kerimde, böyle, Kendilerinden, övülerek bah-sedilen büyük Peygamberler arasında zikredilişi, kendisinin de, Peygamber ol-duğunu açıkça gösterir

Meşhur olan da, budur [7]

Zülkifl Aleyhisselâm'a; Rum toprağındaki halk, iman ettiler, tâbi oldular ve ken-disini, doğruladılar

Bunun üzerine, Yüce Allah, onlara, Allah yolunda cihad etmelerini, emredin-ce, bunu, yerine getirmekten kaçındılar ve zaa'f gösterdiler:

"Ey Bişr! Biz, hayatı sever, ölümü, sevmeyiz

Bununla beraber, Yüce Allâha ve Onu Resulüne âsi olmaktan da, hoşlanmayız

Eğer, ömürlerimizi, uzatmasını ve ancak, biz, dilediğimiz zaman, bizi öldürme-sini, Allâh'dan dilersen, Ona, ibadet ve Onun düşmanları ile cihad ederiz!" dediler

Zülkifl Aleyhisselâm, onlara:

"Siz, benden, büyük bir şey istediniz Bana, ağır teklifte bulundunuz" dedi

Sonra, kalkıp namaz kıldı ve:

"Ey Allah'ım! Sen, Elçilik vazifelerini tebliğ etmemi, bana, emrettin, tebliğ ettim

Düşmanlarınla, cihad etmemi, emrettin

Sen de, biliyorsun ki, ben, kendimden başkasına güç yetirmeğe mâlik değilim

Kavmimin, bu hususta benden istediklerini, Sen, benden daha iyi biliyorsun

Beni, benden başkasının günahı ile muâhaze etme!

Ben, Senin gazabından rızâna, ukubetinden affına sığınırım!" dedi

Yüce Allah, Zülkifl Aleyhisselâma:

"Sen kavmine, benim, onlar için seçtiğimin, kendilerinin, kendileri için seçtik-lerinden daha hayırlı olduğunu öğretmedin mi?" diye vahy etti

Bunun üzerine, onlar, ecelleri sonunda ölmeye razı oldular ve ecellerinde öldüler [8]

Zülkifl Aleyhisselâmın Vefatı Ve Yaşı: Başa Dön

Zülkifl Aleyhisselâm, Şam'da vefat etti [9] Vefat ettiği zaman, yetmiş beş yaşında idi [10] Ona ve bütün peygamberlere selâm olsun![11]

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Taberî-Tarih c1,s167, Hâkim-Müstedrek c2,s582, Sâlebî-Arais s163, İbnEsîr-Kâmil c1,s136, Ebülfida-Elbidayevennihaye c1,s225

M Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları: 1/323

[2] Taberî-Tarih c1,s167, Hâkim-Müstedrek c2,s582, Sâlebî-Arais s163, İbnEsîr-Kâmil c1,s136, Muhyiddin

bArabî-Muhâdarat'ülebrar c1,s128, Ebülfida-Elbidaye vennihaye ç1,s225

[3] Taberî-Tarih c1 ,s167, Hâkim-Müstedrek c2,s582, Sâlebî-Arais s163, İbnEsîr-Kâmil c1 ,s136, Ebülfida-Elbidayevennihaye c1,s225

[4] Enbiyâ: 85-86

[5] Sâd: 45-47

[6] Sâd: 48

[7] Ebülfida-Elbidaye vennihaye c1,s225

[8] Sâlebi-Arais s 164

M Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları: 1/323-324

[9] Taberî-Tarih c1,s167, Hâkim-Müstedrek C2S582, Sâlebî-Arais s164, ****sîr-Kâmil c1,s136

[10] Taberî-Tarih C1S167, Hâkim-Müstedrek C2S582, İbnAsakîr-Tarih c5,s269, ****sîr-Kâmil C1S136, Muh-yiddin bArabî-Muhadaratülebrar c1,s128

[11] M Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları: 1/324

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com