06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hindistanın Meşhur Yemekleri
Hindistanın Meşhur Yemekleri
Hindistan mutfagini bir bütün olarak degil de bölgelere göre incelemek daha dogru olur Kuzeybati bölgesinin mutfagi yemek çesidi zenginligiyle dikkat çeker Bunlarin arasinda en çok bilinen Biryani pilav ve kuzu etinden yapilir Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasinda Kuzeyin diger olmazsa olmazlari; yogurt ve sarimsak Yogurtla birçok çesit baharli içecek de hazirlanir
Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi hardal gibi sert aromali baharlariyla bilinir Yemeklerde agirlikli olarak siviyag kullanan Bengalliler kirmizi et yerine deniz ürünlerini tercih ederler
Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir Bölgede hindistancevizi ile hazirlanan o kadar çok yemek vardir ki adeta tuz niyetine kullaniliyor denebilir Bugdayin yerini burada pirinç aliyor
Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte Örnegin; Hindular sigir eti Müslümanlar domuz eti Budistler ise hiçbir et çesidini tüketmiyor Bu da onlarin yemek kültürü egilimlerini belirliyor Dine göre belirlenen et seçimi sebzenin ön plana çikmasini saglamis Sebzeler her bölge ve mevsimde farkli Sebzeyi pisirme sekli yaninda hangi yemekle sunulduguna bagli Mercimegin tüm ülkede kullanimi çok yaygin ve bölgesel tercihlere göre farklilik gösterir
Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler Hindu ve Müslüman gelenekleridir Her yeni göç dalgasi kendi mutfak aliskanliklarini da beraberinde getirmis Ancak her yeni grup zaman içinde Hint yemek özellikleri ve pisirme yöntemlerini benimsemis ve bu sayede daha iyiye dogru bir sentez olusturmuslar
Hindistanın Meşhur Yemeği Biryani pilav Tarifi
1 kg yağsız kuzu eti (kuşbaşı kesilmiş)
500 gr (2+1/2 su bardağı) bersani pirinç (yıkanmış, 30 dakika soğuk suda bırakılmış ve süzülmüş)
8 çorba kaşığı tereyağı
2 diş sarımsak (dövülmüş)
2-3 cm boyunda soyulmuş ve kıyılmış zencefil (istenirse)
1 kahve kaşığı pul kırmızı biber
1+1/2 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tarçın
10 karanfil
8 tane karabiber
1 tatlı kaşığı kakule (istenirse)
300 gr yoğurt
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı safran (10 dakika 2 kaşık kaynar suda bırakılmış)
2 soğan (ince doğranmış)
50 gr (1/3 su bardağı) soyulmuş badem
50 gr (1/3 su bardağı) iç fıstık
60 gr kuru üzüm
Büyük bir tavada 4 çorba kaşığı tereyağı ısıtınız Sarımsak, zencefil (istenirse), pul kırmızı biber ve kimyonu tavaya koyup 3 dakika kadar kızartınız Ateşi yükseltip etleri ekledikten sonra, 10-15 dakika kadar kavurunuz Tarçın, karanfil, karabiber, kakule (istenirse), yoğurt ve 1 tatlı kaşığı tuzu katıp, 3/4 su bardağı suyla karıştırarak 35 dakika hafif ateşte haşlayınız
Büyükçe bir tencereye 9 su bardağı su koyup kaynatarak, kalan 1 tatlı kaşığı tuz ile pirinçleri içine atıp 1,5 dakika kaynatınız Tencereyi ateşten alıp pirinçleri süzerek, bir kenara koyunuz
Fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız 1 çorba kaşığı yağ ile ateşe dayanıklı bir tencereyi yağlayıp pirincin 1/3'ünü dibine yerleştirerek safranın 1/3'ünü üstüne dökünüz Bir delikli kepçeyle öteki tenceredeki etlerin 1/3'ünü alıp pirinçlerin üstüne diziniz Kalan pirincin yarısını etlerin üstüne koyup safranın 1/3'ünü üstüne dökünüz
Kalan etleri bir delikli kepçeyle alıp pirinçlerin üstüne yayınız ve kalan pirinci en üste döküp tencerede kalan suyu ağır ağır pilavın üstüne boşaltınız Kalan 1/3 safranlı suyu da en üste serpiniz Tencereyi alüminyum kâğıtla örtüp fırına koyarak 20-30 dakika, pirinç suyunun tamamını çekene kadar pişiriniz
Küçük bir tavada 3 çorba kaşığı tereyağı kızdırarak soğanları ekleyiniz ve karıştırarak 10 dakika kadar kızartınız Bir delikli kepçeyle, kızarmış soğanları alıp kâğıt peçete üstünde süzülmeye bırakınız
Badem, fıstık ve üzümleri tavaya koyup, yağ azalmışsa biraz daha yağ ekleyerek, 3 dakika kadar kavurunuz; sonra delikli kepçeyle alarak bir tabağa koyunuz
Pilav ve etleri ısıtılmış bir servis tabağına kümeleyip, üstüne fıstık, üzüm ve soğanları serpiniz Yanında yoğurt ile hemen servis ediniz
Not: Moğol kökenli bir kuzey Hindistan yemeği olan biryani, et, baharat, fıstık ve safranlı pilavın nefis bir karışımıdır Biryani, geleneksel olarak, kuzu eti ile yapılmaktaysa da, bugün Hindistan'da bile kuzu eti yerine, tavuk yada değişik etler kullanılmaktadır Biryani, yanında salata ile baş yemek olarak yada sebzelerle birlikte bir et yemeğinin garnitürü olarak servis edilebilir
Hindistanın Meşhur Garam MasalaTarifi
Malzemeler
2 defne yaprağı
Yarım çay kaşığı besbase
12 kakule
1 çay kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı tane karanfil
2x7 cm lik çubuk tarçın
25 gr siyah kimyon tohumu
25 gr kişniş tohumu
Yapılışı
Daha keskin ve acı olan özgün tadı zamanla giderek yumuşamış ve tatlımsı olmuştur Kişniş, kimyon, karanfil, tarçın, tane karabiber ve kabukları soyulmuş kakule tohumlarının hepsi küçük bir değirmende öğütülür ve havanda dövülür Besbase ve defneyaprağı eklenir ve harmanlanır Cam şişe veya kavanoza doldurulur Kapağı sıkıca kapatılıp 2 ay süreyle serin ve ışık almayan bir yerde bekletilebilir
|
|
|