![]() |
İlk İnsan Hakları Mahkemesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk İnsan Hakları MahkemesiİLK İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ Hicretin 17 ![]() ![]() ![]() Çevredeki arsa ve ev sahiplerine tekliflerde bulundu: - Evinizi, arsanızı Resulullah'ın mescidini genişletmek için satın almak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes arsa ve evinin değerini söyler, binalar, arsalar satın alınır, Resulullah'ın mescidi genişletilmeye müsait duruma gelir ![]() ![]() ![]() - Nedir o pürüz? Hazreti Abbas ![]() ![]() ![]() Halife bizzat meşgul olur, tekliflerini tekrar eder: - Ya Abbas, arsanın değerinden aşağısını vermeyi düşünmüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Hayret! Abbas'tan beklenmeyen tavır: - Hayır, mülk benimse fazla fiyat verseniz de satmak istemiyorum ![]() İçinden çıkılmaz bir durum söz konusu olunca Halife olayı mahkemeye intikal ettirir ![]() ![]() Taraflar huzurdalar ![]() - Biz yönetim olarak Abbas'a değerinden fazla fiyat verdik, artık diretmemeli, arsasını vermeli ki, Resulullah'ın mescidi ihtiyacı karşılayacak şekilde genişleme imkanı bulsun ![]() Abbas'ın cevabı: - Arsa benimse, mülküme ben sahipsem, değerinden fazla da verseler vermek istemiyorum ![]() ![]() Mahkemenin kararı: - İslam hukukunun gereği kimse başkasının mülküne ve arazisini isterse para zoruyla olsun, alamaz ![]() ![]() ![]() Mahkemenin tartışma ***ürmez bu kararı kesinleştikten sonra taraflar kalkıp gitmek üzere kapıya yönelmişken bir ses işitilir ![]() ![]() Bakın ne diyor Abbas: - Ya Übey, mahkeme bitmiş, karar kesinleşmiştir değil mi? - Evet mahkeme bitmiş, karar kesinleşmiştir ![]() ![]() - Öyle ise der, şimdi beni dinleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Übeyd bin Kab'ın sorusu: - Ey Abbas, neden böyle bir tutumu tercih ettin? Önce aşırı fiyatla da olsa vermedin, şimdi ise parasız hibe ediyorsun? Abbas'ın kitaplık çapta cevabı tek cümleden ibaret: - İslam'ın insan haklarına gösterdiği saygıyı dünyaya duyurmak için! ![]() ![]() ![]() KAYNAK: Şahin, Ahmed, Yaşanmış Örnekleriyle Aradığımız İslam, Zaman Cep Kitapları, 3, Feza Gazetecilik, İstanbul 2001 |
![]() |
![]() |
|