![]() |
Zalim Padişahla Fitneci Vezir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zalim Padişahla Fitneci VezirZalim Padişahla Fitneci Vezir Eski zamanlarda yahudilerin zalim bir padişahı vardı ![]() ![]() düşmanıydı ![]() ve öldürürdü ![]() Şaşkın padişah, Musa ile İsâ'nın (a ![]() yolunda yürüyen peygamberler olduğunu bir türlü kabullenemiyordu ![]() Bu padişahın kendisinden de kötü, düzenbaz, hilekâr ve fitneci bir veziri vardı ![]() ![]() Bir gün padişaha, ''Padişahım, hıristayanlar canlarını kurtarmak için dinlerini gizliyorlar ![]() bunlarla başa çıkılmaz'' dedi ![]() Hıristiyanlığın yayılmasını ve hıristiyanların çoğalmasını nasıl engelleyeceğiz? Gizli ve açık dünyada hıristiyan kalmaması için gerekli tedbiri alalım'' dedi ![]() Vezir bunun üzerine hile dolu planını anlattı ![]() ''Padişahım! Güya bana kızarak, kulağımın ve elimin kesilmesini, burnumun ve dudağımın yarılmasını emredin ![]() da beni idam etmek için dörtyol ağzında bir idam sehpası kurdurun ![]() ![]() kıramayacağınız biri benim affımı sizden istesin ![]() üzerine siz de beni uzak bir yere sürgüne gönderin ![]() Böyle yaparsan hıristiyanlar benden şüphelenmez ![]() rahatlıkla aralarında fitne ve fesadımı yayarım ![]() yerde onlara derim ki: ?Ben gizlice hıristiyan olmuştum ![]() Padişah bu sırrımı öğrendi ![]() ![]() aleyhisselâmın mânevî yardımı yetişmeseydi Yahudiliğinden dolayı beni öldürecekti ![]() ![]() vermeyi canıma minnet sayarım ![]() sahibim ![]() büyük ıstırap veriyor ![]() ![]() kemerini bağladığımızdan beri, Yahudilik'ten kurtuldum ![]() Allah'a ve İsâ'ya şükürler olsun ![]() göstericisiyim ![]() ![]() dininin emirlerini candan ve gönülden dinleyiniz diyerek vaazlarıma başlarım ![]() Padişah vezirin bu düzenini akıllıca buldu ![]() ![]() Derhal istediklerini yerine getirdi ![]() çok olduğu bir bölgeye sürdü ![]() dolayı çok şaşırdı ![]() başladı ![]() Hıristiyanlar azar azar onun çevresine toplandılar ![]() onlara gizlice İncil'in, namazın sırlarını anlatıyordu ![]() Görünüşte Hıristiyanlığın emirlerini anlatsa da anlattıkları hıristiyanları tuzağa çekmek için bir yemdi ![]() badem ezmesinin içinde sarımsak saklar gibi, din nasihatçiliği yapıyordu ![]() gibiydi ![]() hissediyorlar ama tam çözemiyorlardı ![]() Cahil ve anlayışı az olan hıristiyanlar, gönüllerini hilekâr vezire tamamıyla kaptırmışlardı ![]() ![]() yeryüzündeki vekili, sözleri de boyunlarında birer halkaydı artık ![]() kendisine bağlı, yüz binlerce hıristiyanı etrafına topladı ![]() Aradan tam altı sene geçti ![]() uygulanırken, padişahla vezir arasında gizlice haberleşmeler yapılıyordu ![]() vezir padişahtan biraz daha sabretmesini diliyordu ![]() O dönemde, Hz ![]() iki emîr vardı ![]() ![]() Ona inanıyor ve güveniyorlardı ![]() hazırdılar ![]() ![]() Vezir bu arada her emîr için Hıristiyanlığın ilkelerini anlatan on iki kitapçık hazırladı ![]() ayrı hükümlerle doluydu ![]() tutmuyordu ![]() Kitapçığın birinde riyâzet ve açlığın tövbenin esası, Allah'a dönüşün şartı olarak bildirilirken, diğerinde açlığın insana bir fayda getirmeyeceği yazılıydı ![]() Allah'ı bulmak için yeterliydi ![]() Bir diğer kitapta aç kalmanın da cömertliğin de Allah'a şirk koşmak olduğu ifade ediliyordu ![]() başı Allah'a tevekkül ve teslimiyetti ![]() Bir başka kitapçıkta da diğer kitapçıktaki belirtilen düşüncenin tamamen zıddına, kulun yapması gereken şeyin hizmet ve ibadet olduğu, ibadetsiz ve hizmetsiz bir tevekkülün suç olduğu belirtiliyordu ![]() Hilekâr vezirin hazırladığı, bu kitapçıkların hiçbiri birbirine uymuyordu ![]() diğerinde yasaklanıyor, suç kabul ediliyordu ![]() Vezir bir müddet sonra hilesinin gereği olarak vaaz ve nasihati bırakarak yalnızlığa çekildi ![]() kaldı ![]() ![]() insana huzur veren halinden, güzel konuşmalarından, sohbetinin zevkinden uzak düşmekten, deli divane oldu ![]() yalvarıp yakardılar, sızlayıp dövündüler ![]() âmâ gibi yolun ortasında rehbersiz kaldıklarını bildirdiler ![]() Vezir onlara, ''Ruhum dostlarımla beraber fakat halvetten çıkmama izin yoktur'' dedi ![]() sahibi! Senden ayrı düşünce, biz her şeyimizi kaybettik, gönülden de dinden de yetim kaldık ![]() affedin ![]() ![]() inanıyor ve güveniyorsanız, kemâlâtımı kabul ediyorsanız neden ısrarcı oluyorsunuz? Ben gönlümün halleriyle meşgul olmak istiyorum'' dedi ![]() inkâr etmiyoruz ![]() gözlerimizden yaşlar akıtarak yalvarıyoruz'' dediler ![]() onlara halvete girdiği yerden şöyle seslendi: Hz ![]() yakınlarından ayrıl ve yalnız kal'' dendi ![]() Vezir sevenlerinin yalvarıp yakarmalarına, ah edip inlemelerine aldırmadı ![]() ![]() da emîrleri yanına çağırttı ![]() her birine, ''Benden sonra yerime sen geçeceksin ![]() sen anlatacaksın ![]() ![]() Yalnız ben hayatta olduğum sürece bu sırrı kimseye açıklamayacaksın'' diyerek ellerine yazmış olduğu kitapçıklardan birer tane verdi ![]() tembihte bulundu: ''İsâ aleyhisselâmın insanlığa getirdiği gerçek hıristiyanlık bu kitapçıkta yazılıdır ![]() yanlıştır ![]() Daha sonra vezir kırk gün kapısını kapadı ![]() kendisini öldürdü ![]() Halk onun ölümünü duyunca, mezarının başı kıyamet yeri gibi oldu ![]() matemini tuttular ![]() ''Ey emîrler! Vezirin yerine sizlerden kim geçecek? Bize bildirin ki, ona uyalım ![]() ![]() Batan güneşimizin yerine bir mum olsun ![]() liderlerinden bir emîr ileri atıldı ve, ''O büyük insan, yerine vekil ve halife olarak beni bıraktı ![]() kitapcık sözlerimin delilidir'' dedi ![]() gerçek halife benim'' diye ortaya çıktı ![]() halife ve vekilin kendisi olduğunu iddia ediyordu ![]() bir elinde kılıç, diğerinde kitapçık vardı ![]() birbirlerine saldırdılar ![]() halifelik mücadelesine girişti ![]() binlerce hıristiyan öldü ![]() ![]() Böylece vezirin ektiği fitne tohumları yeşerdi ![]() ![]() dinine inananlar arasında ayrılıklar meydana geldi ![]() canı pahasına muradına ermiş oldu ![]() *** Bu hikâyede şu âyet-i kerimelere işaret vardır: ''Onlar dinlerini parçaladılar, bölük bölük oldular ![]() inancı ile sevinmekte ve ferahlamaktadır'' (Rûm 30/32) ![]() ''De ki! Ey kitap ehli! Geliniz, aranızda eşit olan tek söze, ancak Allah'a kulluk edelim ![]() koşmayalım ![]() (Âl-i İmrân 3/64) ![]() Hz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|