Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü |
06-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çinin Yemekleri - Çinin Yemek KültürüÇinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadirCelestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagi Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardirPisirme teknikleri olarak buharda haslama ve stir fry'dir Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidirÇok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you) Yemekler genellikle lokma büyüklügündedirYemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir Çin mutfaginda ekmek de yoktur ekmek yerine yemeklere buharda pismis pirinç eslik eder Yemek süresince genellikle çay içilir Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridirÇok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis lezzetli yemekler Nankin Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan daha tatli tadlarla pisirilen yemekler Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir Çayin tarihi ise MÖ 2000 yillarina kadar uzanir Tatli çesitleri de oldukça fazladir Tatlilar alisik oldugunuz gibi degil meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur Ancak tadi yakalayabilmek için pirinç soya fasulyesi baharatlar zencefil beyaz ve siyah mantarlar tursular ve makarnalar kullanilabilir Kisa kisa Wok Tencere: Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir Stir Fry (Karistir-kizart): Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir Susam Yagi: Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir Oyster Sos: Koyu renkte istiridye soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur Pirinç Sarabi: Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir Soya Sos: Soya fasulyesinin bugday maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir |
|