Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > EÄŸitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > EÄŸitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mektubun, mektup, tanımı

Mektup Nedir? - Mektubun Tanımı

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mektup planı şu şekilde olabilir:
aHitap-seslenme- Bölümü:mektubun bu bölümü mektupm yazdığımız kişi ile olan ilişkimize göre olur Hiç tanımadığımız birisine samimi bir arkadaşımıza sesleniyor gibi seslenemeyiz Hitap örnekleri: Sevgili Babacığım Canım Kadar Sevdiğim Kardeşim AzizHemşerim Efendi Oğlum Gözümün nuru kızım Sayın Yönetici
hitaplar mektubun diğer bölümlerinde yeri geldiğinde tekrarlanabilirhitaptan sonra virgül konur

bGiriş Bölümü: mektubun giriş bölümünde genellikle en son mektuplaşmadan söz edilir Neden mektub yazıldığı anlatılır

cGelişme Bölümü: iletmek istediğimiz düşüncelere haberlere genişçe yer verilen bölümdürverilecek haberler konularına göre paragraf halinde yazılmalıdır Özel mektuplarda konu birliği önemli olmadığından her paragrafta bir konu olmalıdır

çSonuç Bölümü:İyilik dilekleri selam samimiyet ifade eden cümleler yer alır Tek paragraf halinde kısa olarak düzenlenir

Özel mektubun sahibinden izinsiz açılması hem genel ahlak kurallarına aykırı hemde kanunen suçtur Haberleşme hürriyeti anayasal güvence altındadır Konuya ilişkin anayasa maddesi şöyledir:
Madde 22-herkes haberleşme hürriyetine sahiptir
Haberleşmenin gizliliği esastır
Kanunun açıkça gösterdiği hallerde usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınan merciin emri bulunmadıkça,haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz
iktibas

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

mektuppp

Mektubun diğer yazı türlerinden ayrı bir özelliği vardır Herşeyden önce; bağımsızdır,ufukları alabildiğine geniştir,dar kalıplar ve kurallar içinde tanımlanamaz Konuları oldukça bol ve sınırsızdır Doğallığın ve içtenliğin en çekici belgesidir Elbette ki herkese aynı içtenlikle mektup yazılmaz Gönderdiğimiz kişi yada kurumla olan ilginin derecesine göre,mektubun hitap bölümünden,amaç,hatta sonuç bölümüne kadar değişen üslup özelliği vardır
Mektup kiÅŸiliÄŸimizin bir aynasıdır Saygımız,sevgimiz,karakterimiz,inancımız,görà ¼ÅŸ ve düşüncelerimiz hatta kültürümüz mektubumuza yansır
Basit bir yazı türü gibi görülmesine rağmen mektubun da kendine özgü bir düzeni,bir disiplini,bir planı vardır
Mektup Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
· Mektup yazarken kullanacağımız kağıt ve zarf temiz olmalıdır Bu basit ayrıntı karşımızdakine verdiğimiz değeri gösterir
· Mektuptaki hitap,göndereceğimiz kişi yada kurum göz önünde bulundurularak seçilmelidir: Sevgili Kardeşim, Canım Kardeşim, Canım
· Babacığım, Aziz Dostum, Saygıdeğer Büyüğüm, Sayın Murat Bey, Sayın Genel Müdür
· Mektupta daha sonra giriş ve amaç bölümüne geçilir Bu bölümde mektubun niçin yazıldığı belirtilir
· Sonuç bölümünde daha çok klişe sözlere yer verilerek, hoşa gidici bir dilekle mektup bitirilir ; sevgi ve saygılar sunar,esenlikler dilerim gibi
· Mektup Türleri

Mektuplar, konularına ve yazanla yazılan arasındaki ilgiye göre üçe ayrılır :

1 Özel mektuplar
2 Resmi mektuplar
3 İş mektupları

Özel Mektuplar

Birbirine yakın, tanışık insanlar ve eş dost arasında yazılan mektuplardır

Tebrikler

Bayramlarda, yılbaşlarında veya mutlu bir olay dolayısıyla karşı tarafa iyilik ve mutluluk dileklerinde bulunmak amacıyla yazılan kısa,öz ve içten mektuplardır Bunlarda kağıt yerine daha çok basılı kartlar kullanılmaktadır

Telgraf

Mektubun gecikebileceği ivedi durumlarda bildirilmesi gereken istek, olay ve haberleri, kısa ve öz olarak anlatan bir mektup türüdür Telgrafta az ve öz ifade önemlidir
§ Alacak olanın adı,soyadı ve açık adresi yazılır
§ Telgraf çekmemize sebep olan konu,kısa ve öz olarak ifade belirtilir
§ Sağ alt köşeye gönderenin adı ve soyadı yazılır
§ Telgraf metninin altına bir çizgi çekilir Bu çizginin altına gönderenin adresi yazılır Bu bilgi,alıcının bulunmaması durumunda telgrafın iadesi için gereklidir Ücrete tabi değildir
Telgraf,bugün kullanım alanı yok denecek kadar az kalmış bir yazışma türüdür

Resmi Mektuplar
Devlet dairelerinin kendi aralarında veya kiÅŸilerle devler daireleri arasında yazılan mektuplardır Bu tür mektuplarda, konunun uzunluÄŸuna göre tam veya yarım sayfa boyutunda çizgisiz,beyaz kağıtlar kullanılır Anlatım ciddi ve ağırbaÅŸlı olmalıdır Konu dışında ayrıntılara ve özel isteklere yer verilmez Konu en açık ve yalın biçimde ele alınır Üst makam yetkilisi alt makamdakine yazdığı yazıyı “rica ederim”, alt makamdaki üst makamdakine “bilgilerinize saygıyla sunarım” veya “arz ederim” ÅŸeklinde bitirmelidir
Resmi Yazışmalarda Dikkat Edilecek Noktalar :
· Kağıdın üst yanından iki santim aşağıda ve ortada olmak üzere yazının çıktığı dairenin adresi bulunur
· Sağ üst köşeye tarih konur
· Yazıya başlamadan,hangi tarih ve sayılı yazıya cevap olarak yazıldığı belirtilir
· Yazının ilk paragrafında sorun veya konu ortaya konur
· Gelişme paragraflarında,bizim konu hakkındaki görüşümüz belirtilir,bizden istenilen bilgiler verilir
· Sonuç bölümünde,yazının gönderildiği makamın durumuna göre ( alt makam,üst makam ) yazı,rica yada sunu biçimlerinden biriyle bitirilir
· Resmi yazıyı tamamlayan evraklar,metnin sol alt kısmına,sıra numarası verilerek belirtilir
· Kağıdın sol en alt köşesine yazıyı daktilo edenle,konuyla ilgili bölüm şefinin ad ve soyadlarının ilk harfleri yazılır

İş Mektupları
Ticaret ve endüstri kurumlarının birbirlerine ve kişilere, kişilerin bu kurumlara gönderdikleri mektuplara iş mektubu denir İşyerleri bu mektuplarda, firma ismini taşıyan başlıklı ( antetli ) beyaz kağıtlar kullanırlar Yazıda daktilo ( veya bilgisayar ) kullanmak yerleşmiş bir kuraldır İş mektuplarında da konu kısa,öz olarak açık ve yalın bir anlatımla ele alınmalıdır Resmi mektupların özellik ve yazılışlarını kavramış olmak bu tür mektup yazmada da büyük kolaylık sağlar
İş Mektuplarının Yazılışında Uyulacak Kurallar :
· Ciddi bir anlatım kullanılmalı, kısa ve özlü bir anlatım yolu seçilmelidir
· Her iş için ayrı bir mektup yazılmalıdır
· Daktilo veya mavi mürekkepli dolma kalem kullanılmalıdır
· Ele alınan konu hakkında amaca uygun açıklamalar yapılmalı, gerekli yerlerde teknik terimler kullanılmalıdır
· İstekler yapmacıklığa kaçmadan ciddi bir hava içinde belirtilmeli, saygı bildiren kelimeler ölçülü şekilde kullanılmalıdır
· EÄŸer yazılan iÅŸ mektubu, bir baÅŸka mektuba cevap niteliÄŸi taşıyorsa,bu, metnin başında “ilgi” bölümünde belirtilmelidir Bunun için o mektubun tarihi ve numarasının yazılması yeterlidir

Ölümüme neden olan mektuptan alıntı

Hayatta iki kişi tanıdımBirisi rüyalar kadar uzak sen, diğeri sevgililer kadar yakın benHayatta iki kişi tanıdım Birisi asla benim olmayacak sen, diğeri senden başkası olmayacak sen
Bir sıcak yüz aradım şu tenha sokaklarda sanki herkes yabancı herkes darılmış banane derdimi soran var ne tanıdık bir çehrene tarafa uzansam ellerim boş kalıyor,mutlu olan kimseler hüznümü arttırıyor
bir mizrak olur bulurum kalbinin yerini bir hancer olur alirim ustundeki derini
Sana dalgalardan kalem yaptım ve kıyıya seni seviyorum yazdım, sen de inandın degil mi? Sen delisin, seni sevmedim, sana baglandım sana taptım
Ayrılık kucuk sevgileri oldurur ama buyuk sevgileri guclendirir Tıpkı ruzgarın mumu sondurup yangını guclendirdigi gibi Bizim de sevgimiz hep yasayacak ve daha da guclenecek sevgilim Nice gunlere birlikte olmak dilegiyle
Bir gün dudakların kurursa okyanusu getiririm sana aksam ayazında titrersen güneşi getiririm sana eğer gönlün sevgi ararsa kalbimi söker getiririm sana AYYÜZLÜM

İkinci sayfadaen alıntı

Eğer gökyüzü bir parça kağıt, deniz bir şişe mürekkep olsaydı yine de sana olan duygularımı yazmaya yetmezdi Seni o kadar çok seviyorum ki
Ben asla ağlamam deyip her gece yatağa yattığında aklına o gelip gözünden iki damla yaş süzülüyorsa eğer utançla işte o zaman aşıksın demektir
Yalnız açığa çıkan ışığı görebiliyorsan, yalnız söylenen sözü duyabiliyorsan, Ne görebiliyorsun Ne de duyabiliyorsun Sana bahçeden gül değil güneşten atom koparıp getirmek istiyorum ama kalbim gibi ellerin de yanar diye korkuyorum
Aşk kaçmaktan çok kovalamak, görmekten çok özlemek, gitmekten çok beklemek, dokunmaktan çok düşünmektirVe aşk öyledirki nerde imkansız varsa onu seçer Karanlık Aydınlıktan, Yalan Doğrudan Kaçar Güneş Yalnızda Olsa Etrafa Işık Saçar Üzülme Doğruların Kaderidir Yalnızlık Kargalar Sürüyle Kartallar Yalnız UçarGençliğine güvenip erken derken belki elveda bile diyemezsin giderken Gözlerin gözlerimde, ellerin ellerimde, aşkın içimde ve ruhun bedenimde olduğu sürece seni çok sevmeye devam edeceğim
Benim Kalbimi Kırmak Suya Yazı Yazmak Kadar, Gönlümü Almak İse Güneşe Dokunmak Kadar Zordur Sen Suya Yazı Yazmayı Başardın, Şimdi Güneşin Batmasını Bekle Allahım beni öyle bir sonbahar ayazı öldür ki , sevdiğim mezarıma koyacak tek bir gül bile bulamazsın Bana öyle bir mektup yaz ki sevgilim açar açmaz duyayım kokunu Sevda essin başak saçlarında, sesin yüzümü rüzgarla bulsun Bana öyle bir mektup yaz ki sevgilim, gelsin beni en koyu zulamda bulsun ve öyle bir mektup yaz ki sevgilim varsın ölümüm olsun Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz! Özgürlük düşlerde değil ,kendi kendimize yükselttiğimiz çitlerin ardındadır Uzaklıklar Küçük Sevgileri Yok Eder, Büyükleri Yüceltir Tıpkı Rüzgarın Mumu Söndürüp Ateşi Yükselttiği Gibi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-24-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Tanım: Mektup, başka bir yerde bulunan bir kişiye, bir topluluğa ya da bir kuruma bir maksadı bildirmek için yazılan yazıdır

Mektubun Tarihi

Mektup, yazının bulunduÄŸu tarihe kadar ortaya çıkmış eski edebiyat türlerinden biridir Eldeki en eski örnekler; Mısır firavunlarının diplomatik mektupları (MÖ 15 - 14 yüz yılları) ile Hitit krallarının HattuÅŸa (BoÄŸazköy) arÅŸivinde bulunan mektuplarıdır Batı edebiyatında mektup türünün ilk örneklerini, Yunan edebiyatında görürüz Mektup, bir edebiyat türü olarak, özellikle Latin edebiyatında geliÅŸip yaygınlaÅŸmıştır Bu alanda yazanların başında Cicero (MÖ 106 - 43) gelir Rönesans’tan bu yana Avrupa’da çeÅŸitli ülkelerde bu türün yaygınlaÅŸtığı görülür Özellikle Fransa’da mektup türü büyük geliÅŸme göstermiÅŸtir Mektup türünün Türk edebiyatında epey uzun bir geçmiÅŸi vardır MünÅŸeatlarda (Nesir halindeki yazıları bir araya toplanmasından meydana gelen eserlere denir) resmi ve özel mektuplara geniÅŸ yer verilirdi Åžinasi’ nin öncülüğünde baÅŸlayan düz anlatım akımı, mektuplarda da etkisini göstermiÅŸ; Tanzimat’tan bu yana yazılan özel mektuplarda yapmacıksız, doÄŸal bir anlatım kullanılmıştır

Mektupta Amaç

Bir haberi almak ya da vermek Bir konuyu yazılı olarak tartışmak Herhangi bir konuda sevincimizi ya da üzüntümüzü bildirmek Birinden yardım dilemek ya da ona yardım etme isteğinde bulunmak Bir işi sonuçlandırmak

Mektupta Biçim

1 Hitap: Mektup yazılan kiÅŸiye olan ilgi ve yakınlığımıza baÄŸlıdır Samimi olduÄŸumuz kiÅŸilere “Canım, Dostum”, yeni tanıştığımız ya da resmi olduÄŸumuz kiÅŸilere “Bay, Bayan, Sayın” ÅŸeklinden hitap edebiliriz

2 Giriş ve Gelişme: Mektubun amacını belirten bölümdür Amaca doğrudan doğruya girilir Bir haber öğrenmek için mi, bir sorunu tartışmak için mi, bir mektuba cevap olarak mı yazıldığı bu bölümde ortaya konur

3 Sonuç: Bu bölümde klişeleşmiş cümleler, selam ve iyi dilekler yer almalıdır

Mektup Yazılırken Uyulması Gereken İlkeler

Mektup çizgisiz ve beyaz bir kağıda yazılmalıdır Kağıdın sadece bir yüzü kullanılmalıdır Mektup, kurşun kalemle yazılmamalıdır Mektup kağıdının sağ üst kısmına yazıldığı yer ve tarih konulmalıdır Mektup bitince imzalanmalı, sol üst köşesine de adres yazılmalıdır

Mektup Zarfı

İçindeki yazılar okunmayacak kalınlıkta olmalıdır Gönderenin adresi zarfın ön yüzünün sol üst köşesine yazılmalıdır Gideceği yerin adresi orta sağ kısma yazılmalıdır Gideceği kentin adı, en alt sağ köşeye büyük harflerle yazılmalıdır Pul sağ üst köşeye yapıştırılmalıdır

Mektup Çeşitleri
  • Özel Mektuplar
  • İş Mektupları
  • Resmi Mektuplar
  • Edebi ve Felsefi Mektuplar
  • Açık MektuplarÖzel Mektuplar
Özel Mektuplar: Tanışan ve aralarında bir yakınlık olan kişilerin birlerine yazdıkları mektuplardır

Özel Mektup Çeşitleri:
  • TeÅŸekkür mektubu
  • BaÅŸ saÄŸlığı ve teselli mektubu
  • Özür dileme mektubu
  • Davetiye mektup ve kartları
  • Tebrik mektubu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

forumsinsi.com