Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
divan, erzurumlu, eserleri, kimdir, örnekler, şairleri

Erzurumlu Kimdir Eserleri Örnekler Divan Şairleri

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erzurumlu Kimdir Eserleri Örnekler Divan Şairleri

ERZURUMLU KADI DARİR ( 14yüzyıl)

Doğuştan kör olmasına rağmen hafızası çok kuvvetli olan ve bu sayede Islam ilimlerini ve Arapça’yı çok iyi öğrenen Darir , aynı zamanda iyi bir şairdir Darir , gözleri görmeyen ama demektir
Şair , 1377 yılında Mısır’a gitmiş ,Mısır sultanlığına bağlılığını bildirip , intisap etmek istemiştirIlminin genişliği , sohbetinin güzelliği sayesinde sultanını meclisine kabul edilen şair, kendisi hakkında şunları söylüyor ” Gerçi gözsün kişinin gözü yoktur ,ancak hafızası kuvvetli olur ; sözü gönlünde toplamaya , hatırda tutmaya kuvvetinin tesiri olur
Darir , Mısır’da hükümdarın yanında beş yıl kalmış ,sultanın toplantılarına, şiir meclislerine katılmıştır Hükümdar bir gün Darir’e demişti :

Gel ey gözsüz bana bir sire söyle
Kim anda suret ü hem siret olsun
Hem anda ilm anılsın adl anılsın
Içinde ma’ni vü ma’rifet olsun
Bize eğlence olsun dinlemekde
Yüregümüze dahı kuvvet olsun

Darir , hükümdarın bu isteği üzerine Kitabu Siretü’r-Resulullah adlı Arapça bir kitabı Türkçe’ye çevirmiş ve Türk diline kıymetli bir eser kazandırmıştır
sire: peygamberin hayatından kısa bir anekdot
suret :görünüş,kılık
siret:bir kimsenin içi,hali,tavrı,ahlakıHal tercümesi
adl:adalet
ma’ni :mana
ma’rifet:herkesin yapamadığı ustalık
dahı:dahi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com