Şeyhi (15.yüzyıl) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şeyhi (15.yüzyıl)Sultan I Murad,Yıldırım Bayezid,Çelebi Mehmed ve II Murad ‘ın padişahlıkları zamanında yaşamış olan Şeyhi, Iran’da hekimlik, tasavvuf ve hikmet tahsili yapmıştır Osmanlı sarayında itibar görmüş, sonra Kütahya’ya dönerek bir aktar dükkanı açmış,eczacılık ve hekimlik yapmıştır Bilhassa göz hekimliği alanında büyük şöhret yapmış,Çelebi Sultan Mehmed’i iyileştirmiştir Bu hadise üzerine padişah,şaire büyük ihsanlarda bulunmuş,hususi doktoru tayin etmiş,Tokuzlar adındaki bir köyü Şeyhi’ye tımar olarak vermiştir Şeyhi,köye giderken,köyün eski sahipleri şairin yolunu keserler ve onu döverler Şeyhi saraya geri döner ve halini anlatmak için “Harname” adlı mesneviyi yazar Padişah da yol kesen köylüleri cezalandırır,şaire ihsanlarda bulunur![]() Harname,hiciv türünün başarılı örneklerinden biridir Şeyhi,bu eserinde ince bir mizah ile insani zaafları hicvetmiştir Eserin kahramanı bir eşektir Hakettiğinden fazlasını ister Çayırda gördüğü ![]() ![]() ![]() lere özenir Onlar gibi olmayı ister Fakat bu hatasının sonunda kulaklarından ve kuyruğundan olur![]() Hikaye şöyledir; Bir eşek var idi zaif ü nizar Yük elinden katı şikeste vü zar Gah odundu vü gah suda idi Dün ü gün kahr ile kısuda idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkasından alınsa palanı Sanki it artığıydı kalanı Birgün ıssı ider himayet ana Yani kim gösterir inayet ana Aldı palanını vü saldı ota Otlayarak biraz yürüdü öte Gördü otlatda yürür ![]() ![]() ![]() lerOdlu gözler ü gerlü göğüzler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Boynuzı bazısının ay bigi Kiminün halka halka yay bigi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Var idi bir eşek firasetlü Hem ulu yollu hem kisayetlü Ol ulu katına bu miskin har Vardı yüz sürdü dedi ey server ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün otlakda gördüm ![]() ![]() ![]() lerGerüben yürür idi göğüzler Yok mudur gökde bizim ıldızımız K’olmadı yeryüzünde boynuzumuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle cevab verdi pir eşek K’ey bela bendine esir eşek Dün ü gün arpa buğday işlerler Anı otlayıp anı dişlerler Bizim ulu işimiz odundur Od uran içimize o dundur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gezerek gördü bir göğermiş ekin Sanki dutardı ol ekin ile kin Yiyerek toydı karnı çağnadı Yuvalandı vü biraz ağnadı Çıkarır har çün enkerü’l-esvat Ekin ıssına arz olur arasat Ağaç elinde azm-i rah etdi Tarlasını göricek ah etdi Yüreği soğumadı söğmeg ile Olımadı eşeği döğmeg ile Bıçağını çekdi kodı ayruğunu Kesdi kulağını vü kuyruğunu Uğrayu geldi pir eşek nagah Sordı halini kıldı derd ile ah Batıl isteyü hakdan ayrıldım Boynuz umdum kulakdan ayrıldım Insanların imkanlar bakımından eşit olmadıkları,kiminin doğuştan imtiyazlı olduğu, kiminin ise ne yapsa yoksulluktan kurtulamadığı ana fikrinden hareketle şair şu mesajı verir:Herşeyin mutlaka bir bedeli vardır ![]() zaif:zayıf nizar:zayıf,halsiz katı:çok şikeste:kırık zaryan,inleyen gah:bazen,kah kısu:üzüntü palan:eşeğe vurulan eğer ıss:sahip himayet:koruma ana:ona inayet:yardım,iyilik odlu:ateşli gerlü:gerili firasetlü:anlayışlı,bilgin bigi:gibi kiyasetlü:akıllı,zeki har:eşek server:başkan,reis ıldız:yıldız dun:alçak göğermiş:yeşermiş toydı:doydu çağnadı:şarkı söyledi ağnadı:yattı çün:çünkü enkerü’l-esvat:seslerin en çirkini arasat:mahşer yeri azm-ı rahmanla çıkmak ayrug:başkası pir:yaşlı nagah:ansızın batıl:Hak olmayan |
|
|
|