![]() |
İlk Özel Son Değerlidir Mesnevi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Özel Son Değerlidir MesneviİLK ÖZEL SON DEĞERLİDİR Kan dökücü oğuz Türkleri, malları yağma etmek üzere bir köye girdiler ![]() ![]() ![]() ![]() Oğuzların biri “ arkadaşın korksun, ürksün de altınları çıkarsın diye öldürüyoruz” dedi ![]() ![]() Şimdi sen de Tanrının keremine bak ki biz ahir zamanda geldik Zamanlardan sonuncusu, ilk devirlerden daha üstündür ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberlerden hangisi, suça, ayıba dair bir şey söylediyse taş gibi katı gönüle, kapkara cana Tanrı fermanlarına ehemmiyet vermemeye yarın ki ahret gününün düşünmeyip rahatça keyfine bakmaya, bu aşağılık dünyaya heves etmeye,bu aşağılık dünyaya aşık, karılar gibi nefse zebun olmaya,nasihat edenlerden kaçmaya, temiz kişilerle buluşmaktan çekinmeye,gönüle gönül ehline karşı yabancı durmaya, padişahlara hile düzmeye, onlara karşı tilkilik yapmaya kalkışmaya, gözü tok kişileri yoksul sanmaya,onlara haset edip gizlice düşman olmaya dair söyledi ![]() Onlardan biri verdiğin bir şeyi kabul ederse yoksul dersin kabul etmezse riyakar ve mürai! İnsanlara karışırsa tamahkar dersin ![]() Lütfet, bizi himmetle bir an da sonunda biz de velilerden olalım” diye mazeret serdedersin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey sapıklara karışan, ne helali? Senin kanından başka helal göremiyorum ![]() ![]() ![]() Ey naz ve nimete bile sabredemeyen, kerim Tanrıya nasıl sabredebiliyorsun? Ey temize, pise bile sabırsız, yaradanına nasıl sabredebiliyorsun? Nerede bir Halil ki mağaradan çıkıp ayı görünce “ Bu benim Rabbim”dedikten sonra battığını görünce kendisine gelip “ Nerede kainatı yaratan Tanrı?” desin ![]() Ben bu iki meclis sahibini görmedikçe iki alemi de görmek istemem ![]() ![]() Hayvan gibi olanlar, hatta ondan da aşağı bir dereceye düşmüş bulunanlar, hileyle dolu olsa bile yine pis, murdar, kokmuş kişilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Tanrı yargılayıcıdır, merhametlidir” demesi de aşağılık nefsin hilesinden başka bir şey değildir ![]() |
![]() |
![]() |
|