Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adana, camii, efsanesi, ulu

Ulu Camii Efsanesi (Adana)

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ulu Camii Efsanesi (Adana)

Ulu Camii Efsanesi

Yöre: Adana

Adana'nın tarihi camilerinden Ulu Cami, Ramazanoğulları tarafından yaptırılmıştır Caminin yapımı ile ilgili olarak şöyle bir efsane anlatılır:

Ramazanoğlu'na bir gece düşünde, cami yaptırmasını söylerler O da bugünkü Ulu Cami'yi yaptırmaya karar verir Caminin temeli atılır Bir gece, yine düş görür Kendisinden çocuğunun kanını caminin temeline akıtması istenir Ramazanoğlu'nun bir tek erkek çocuğu vardır; ama, "Allah bir tane daha verir" diyerek onu kurban etmeye karar verir Temeli atan ustalara: "Çocuğumun kanını temele akıtın; ama ben görmeyeyim Kanlı gömleğini getirin yeter" der Ustalar, "Bey'in bir tane çocuğu var O da kesilmez"

Aradan zaman geçer Bey, çocuğunun ölmediğini anlar Temel atan ustaları çağırır ve hangi çocuğun kanını akıttıklarını sorar Oradan geçen garip bir çocuğun kesildiğini öğrenince ustalara kızar

"Vay Adana'm, gariplerin şehri olacak" der

Cami, yapılıp bitirilir ve ibadete açılır Adana da gerçekten gariplerin şehri olur İnsanların her yerden akın akın Adana'ya göç etmeleri bu efsaneye bağlanır (*)

(*) diyerek, yoldan geçen garip, bir çocuğu keserler Kanlı gömleğini Bey'e götürürler Eyüp Ilgın, değirmenci

Kaynak: "Şahmeran, Lokman Hekim ve Adana Efsaneleri", Yrd Doç Dr Refıye Şenesen (Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com