Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
efsanesi, konya, obruk

Obruk Efsanesi (Konya)

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Obruk Efsanesi (Konya)

Obruk Efsanesi

Yöre: Konya

Vaktiyle, bizim köyün yakınında Obruk diye bir mahalle varmış Dedelerimizin, ninelerimizin zamanında bir gün, bu mahallede bir haneye Hızır Dede gelmiş Bir hanenin kapısını çalmış:

“Ev sahibi, ev sahibi! Bana bir parça yiyecek bir şeyler verin, bana bir hayrınız yok
mu?” demiş

Hâne sahibi gelinin de beşiğinde çocuğu varmış Çocuğum ağlayacak diye kalkmış, gocaya bir şey vermemiş

Dede’ye “Verecek bir şeyim yok!” demiş

Hızır Dede de “Yok mu gızım?” diye tekrar sormuş Gelin, tekrar "Yok!" deyince Hızır Dede:

“İnşallah, yağ ola goyulasın, obruk ola oyulasın
Suyun içilsin de, balığın yenilmesin!” demiş

Dede, bu sözleri söyler söylemez kaybolmuş O mahalle de aynı anda obruk olmuş oyulmuş Şimdi hâla oranın balığı yenmez Derde derman olarak vücudunda bir kaşıntısı
olanlara şifa olsun diye o sudan içirilir

Hâlâ Perşembe geceleri, o Obruk’un yerinden gelinin beşik sesi ile ninni sesleri
duyulur:

“Bebeğin beşiği çamdan,
Yuvarlandı düşdü damdan,
Beğ babası gelir Şam’dan
Nenni yavrum, nenni guzum,

Gapıya gelen Hızır’ımış da,
Biz bilemez imişiz,
Biz bu bedduaya nasıl uğramışız?
Nenni dudum, nenni guzum…”

Vaktiyle, dedelerimiz, ninelerimiz, bizi ocak başında toplar, külde nohut kavurur, hem yedirir hem de bu masalları anlatır bizi eğlerdi

Kaynak: "BİR ÇUMRA (KONYA) EFSANESİ VE TÜRK DÜNYASINDAKİ BENZERLERİ" Dr Aziz AYVA, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü / KONYA,

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com