![]() |
Eylemde Çatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eylemde ÇatıEylemlerin öznelerine ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere, girdikleri biçime çatı denir ![]() Çatı, eylem kök ya da gövdelerine getirilen çatı ekleri dediğimiz eylemden eylem yapıp eklerine bağlı olarak oluşur ![]() UYARI : Çatı, yalnızca eylem cümleleri üzerinde yapılan bir incelemedir ![]() ![]() üOnda paranın yanında akılda vardı ![]() ![]() üKaranlık çökmeden evine vardı ![]() ![]() Çatı İki Bölümde İncelenir : Nesne – Yüklem İlişkisi : Nesne – Yüklem İlişkisi Yönünden Eylemler Dört Grupta İncelenir : Geçişli Eylemler : Öznenin yaptığı işi, başka varlıklar üzerine geçirebilen, nesne alan eylemler geçişlidir ![]() Örnek : Çocuk, yazılı kağıdını dikkatlice inceledi ![]() Belirtili Nesne Ona doğum günü için yün kazak aldık ![]() Belirtisiz Nesne Geçişli eylemler, “Ne?, Neyi?, Kim?, Kimi?” sorunlarına yanıt veren eylemlerdir ![]() Örnek : Adam, elindeki ekmeği bir yabancıyla paylaştı ![]() Ahmet’in en küçük kardeşini yolda gördüm ![]() Yemeğe tuz attım ![]() UYARI : Geçişli eylem, nesne alabilen eylemdir ![]() ![]() üSaatlerce durakta bekledim (Neyi bekledim? Otobüsü; Kimi bekledim? Seni ![]() ![]() üTelevizyonda Müzeyyen Senar söylüyordu ![]() üTekrar tekrar okudum ![]() Geçişsiz Eylemler : Nesne almayan eylemler, geçişsizdir ![]() Örnek : Bütün gün tembel tembel oturduk ![]() ![]() Yüklem Yağmur bütün gece durmadan yağdı ![]() ![]() Yüklem Soğuktan hepimiz üşümüştük ![]() ![]() Yüklem UYARI : Kimi eylemler, cümledeki kullanıma göre geçişlilik veya geçişsizlik özelliği gösterir ![]() üBütün gün, çarşıda gezdik ![]() üTuristler, şehirdeki müzeleri gezdiler ![]() Oldurgan Eylemler : Geçişsiz bir eyleme “-t, -r, -dır” eklerinden biri getirilerek geçişli yapılmasına oldurgan eylem denir ![]() Geçişsiz Oldurgan Uyu Uyu-t Çocuğu ben uyuttum ![]() Belirtili Nesne Yat yat-ır Çocuğu erkenden yatırdım ![]() Belirtili Nesne Gül gül-dür Çocuğu güldürdüm ![]() Belirtili Nesne Ettirgen Eylemler : Geçişli bir eyleme “-t,-r, -dır” eklerinden biri getirilerek eylemin yeniden geçişli yapılmasına ettirgen eylem denir ![]() Ettirgen eylemde özne işi yapmaz, bir başkasına yaptırır ![]() Geçişli Ettirgen Yıka Yıka-t Arabayı yıkattım ![]() Belirtili Nesne İç İç-ir Çocuklara süt içirdim ![]() Belirtisiz Nesne Yaz Yaz-dır Askerdeki oğluna mektup yazdırdı ![]() Belirtisiz Nesne UYARI : Oldurgan eylemler, ettirgen eylem durumuna getirilebilir ![]() ![]() Geçişsiz Oldurgan Ettirgen Öl(mek) öl-dür(mek) öl-dür-t(mek) Yat(mak) yat-ır(mak) yat-ır-t(mak) Geçişli bir eyleme birden çok ettirgenlik eki getirildiğinde, geçişlilik derecesi artmış, katmerli ettirgenlik meydana gelmiş olur ![]() Geçişli Ettirgen Katmerli Ettirgen Kır(mak) kır-dır(mak) kır-dır-t(mak) Oku(mak) oku-t(mak) oku-t-tur(mak) Bazı eylem köklerine oldurganlık ya da ettirgenlik eki getirildiğinde, kökte ses değişmesi meydana gelir ![]() Gel-ir ® getir ![]() Git-ir ® götür (i sesi, ö’ye dönüşmüş) Özne – Yüklem İlişkisi : Eylemler özneyle ilişkisi yönünden dört grupta incelenir : Etken Eylemler : Yüklemin bildirdiği eylemi yapan, yerine getiren belliyse (gerçek özne varsa), o cümlenin eylemi etken çatılıdır ![]() Yaşlı adam bir hamlede merdiveni tırmandı ![]() Gerçek Özne Etken Kaymakam gelecek diye köy halkı yollara döküldü ![]() Gerçek Özne Etken Vücudum, kaskatı olmuştu, kulaklarım duymuyordu ![]() Gerçek Özne Etken Gerçek Özne Etken Edilgen Eylemler : Eylemi, yapan ve gerçekleştirenin belli olmadığı (gerçek öznenin olmadığı) eylemler edilgen çatılıdır ![]() ![]() Buz olmasın diye yollara tuz döküldü ![]() Sınav sonuçları açıklandı ![]() ![]() Anadolu’nun ücra bir kasabasına atanmış ![]() ![]() Edilgen Eylemlerle İlgili Uyarılar üNesne alabilen bir eylem edilgen yapıldığında nesne, sözde özne görevi yapar ![]() ![]() ![]() Gerçek Özne Belirtili Nesne Yüklem Kokmuş etler imha edildi ![]() Sözde özne Yüklem Ona yeni bir kazak ördüm ![]() Belirtisiz Nesne Yüklem Gerçek özne Ona yeni bir kazak örüldü ![]() Sözde Özne Yüklem üNesne almayan (geçişsiz) bir eylem edilgen yapıldığında sözde özne de olmaz ![]() ![]() ![]() Evde bir süre oturuldu ![]() ![]() üKimi durumlarda eylemi yapanın (gerçek özne) sonuna ya “tarafından, nedeniyle, etkisiyle” sözcükleri ya da “-ca, -ce, -dan, -den” ekleri getirilerek örtülü (mantıksal) özne meydana gelir ![]() ![]() ![]() Yağmur nedeniyle bahçenin duvarı yıkıldı ![]() Adam mahkemece suçlu bulundu ![]() Sözde Özne Zarf Tümleci ü“-ıl,-il, -ul, -ül, -ın, -in, -ün, -un” ekini alan her eylem edilgen olmaz ![]() ![]() Mahalleye yeni bir market açıldı ![]() Sözde Özne Ateşi düşünce hasta açıldı ![]() Gerçek Özne Bayram nedeni ile sınıf süslendi ![]() Sözde Özne Düğüne gitmek için Ayşe süslendi ![]() Gerçek Özne Dönüşlü Eylemler : Bir eylemin dönüşlü çatılı olabilmesi için biçimsel olarak eylemden eylem yapan “-n” ekini alması; anlamsal olarak da eylemi yapanın da, eylemden etkilenenin de özne olması gerekir ![]() Örnek : Kadın, dizlerine vurarak dövündü ![]() Gerçek Özne ( O ) Yorgunluğunu atmak için güzelce yıkandı ![]() (Gizli) Gerçek Özne Zavallı kuş, son bir defa çırpındı ![]() Gerçek Özne UYARI :”-n” ekinin edilgenlik anlamı da kattığına dikkat edilmeli bu etkin edilgenlik mi dönüşlülük mü yarattığını anlamak için cümleye bakılmalıdır ![]() Üşümemek için battaniyeye sımsıkı sarındı ![]() Yerler iyice silinmiş ![]() Dönüşlü eylemlerle kurulu cümlelerde cümle nesne almaz ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuk koskoca çuvalı sırtlandı ![]() Ayşe küpeler, kolyeler takındı ![]() Belirtisiz nesne İşteş Eylemler : İşteş Eylem, eylem kök ya da gövdelerine “-ş” ekinin getirilmesiyle yapılır ![]() İşteş eylemler iki ayrı anlamda kullanılır : Örnek : Kadınlar cenazede ağlaşıyordu ![]() ![]() Çocuklar bir süre sessizce bekleştiler ![]() ![]() Eylemin birden çok özne tarafından karşılıklı yapılması anlamı : Örnek : Sinemanın önünde arkadaşlarıyla buluşacak ![]() ![]() Yolda eski bir arkadaşıyla selamlaştı ![]() ![]() UYARI : “-an, -en” ekiyle türeyen sıfat-eylemler geniş zamanın yanında şimdiki zaman ve geçmiş zaman anlamı da taşıyabilir ![]() Çocuk giden arabaya el salladı ![]() Kaçan balık büyük olur ![]() |
![]() |
![]() |
|