![]() |
Fiilimsiler ( Eylemsiler ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fiilimsiler ( Eylemsiler )Eylemsiler (Fiilimsiler) : Eylem olma özelliğini tam olarak yitirmemesine karşın, çekime giremediği için tam eylem olmayan; getirilen eklerle ad, sıfat ve zarf görevlerinde bulunan; temel cümle içinde yan cümle kurma özelliği taşıyan sözcüklere eylemsi denir ![]() Eylemsilerin Özellikleri : üKip ve kişi ekleriyle çekimlenemezler ![]() ![]() üOlumsuzluk eki “-ma, -me” ile çekime girerek eylem olma yanlarını sürdürürler ![]() üEylem tabanlarına getirilen birtakım eklerle ad, sıfat ve zarf görevinde kullanılırlar ![]() üBir temel cümle içinde yan cümle kurarlar ve yan cümlenin yüklemi olurlar ![]() Eylemsiler, Görevleri Yönünden Üç Grupta İncelenir : Ad-Eylemler (İsim-Fiiller) :Eylem tabanlarına getirilen “-mak, -mek, -ma, -me, -ış, -iş” ekleriyle türeyen ve eylem adı olarak kullanılan sözcüklerdir ![]() Örnek : Oraya gitmek ve bir süre dinlenmek istiyorum ![]() Ders çalışmayı ve kitap okumayı seviyor ![]() Dağa çıkış zor, oradan iniş kolay olur ![]() Ad-Eylemlerin Özellikleri : ü“-mak, -mek, -ma, -me, -ış, -iş” eklerini alan sözcükler eylem anlamlarını yitirip varlık ya da nesne adı türetirse, ad-eylem olarak alınamazlar ![]() Bakkaldan ekmek aldım ![]() Çocuklar dondurma yiyor ![]() Yeni bir görüş öne sürdü ![]() Ben de kuşlar gibi uçmak istiyorum ![]() Bahçede yürümeye ne dersin? Salondaki bağırışlar yüzünden kimse kimseyi duymuyor ![]() üAd-eylemler, ad görevli sözcükler oldukları için çoğul eki ve ad durum ekleriyle çekime girer ![]() ![]() ![]() üAd-eylemler, ek-eylem olarak yüklem görevinde kullanılabilir ve ad cümlesi kurabilirler ![]() ![]() ![]() Yüklem Beni üzen ansızın gidişiydi ![]() ![]() üAd-eylemler cümle içinde özne nesne ve dolaylı tümleç görevinde kullanılır ![]() Gitmek, sorumluluktan kaçtığımı göstermez ![]() Özne Okumayı çok seviyorum ![]() Nesne Artık çalışmaya başlayalım ![]() Dolaylı Tümleç Sıfat Eylemler (Ortaçlar) : Eylem tabanlarından türeyerek sıfat görevinde kullanılan sözcüklerdir ![]() ![]() ![]() Geniş Zaman Anlamı Taşıyan Sıfat-Eylemler : “-an, -en, -r, -maz, -mez” ekleriyle yapılan sıfat-eylemler geniş zaman anlamı taşır ![]() Gören gözün görmez oldu ![]() Akarsu pislik tutmaz ![]() Çekilmez adamı kim çekecek ![]() ![]() UYARI : Eylemsilerin kökünde bir eylem olduğu için bunlar da çatı eki alabilir ![]() ![]() Pazarda unutulan çanta, polise teslim edildi ![]() Yan Cümle Süslenen kızlar, neşe içinde düğüne gittiler ![]() Yan Cümle Dövüşen çocukları, zor ayırdık ![]() Yan Cümle Gelecek Zaman Anlamı Taşıyan Sıfat-Eylemler : -acak, -ecak, -ası, -esi ekleriyle türeyen sıfat-eylemler gelecek zaman anlamı taşırlar ![]() Yapılacak işleri sırasıyla gözden geçirdi ![]() Yaşanası güzellikler, bizi bekliyordu ![]() Geçmiş Zaman Anlamı Taşıyan Sıfat-Eylemler : Eylemlere getirilen “-dık, -dik, -mış, -miş” ekleriyle türetilen sıfat-eylemler geçmiş zaman anlamı taşır ![]() O bildik tavrıyla şöyle bir gülümsedi ![]() Çözülmüş testleri tek tek dosyaladı ![]() Pişmiş aşa su katılmaz ![]() Sıfat-Eylemlerin Özellikleri : ü“-acak, -ecak, -r, -maz, -mış, -miş” eklerinin kip eki olduğuna da dikkat edilmeli, sıfat eylemle kip eki karıştırılmamalıdır ![]() Dönülmez akşamın ufkundayım, vakit çok geç ![]() Dönülmez bir daha bu sözden ![]() Yüklem Görür gözüm görmez oldu ![]() Görür, gözüm; söyler dilim ![]() Yüklem Yüklem Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer ![]() Atmış çantasını sırtına, gidiş o gidiş ![]() Yüklem üSıfat-Eylemler, kendilerinden sonra gelen adın yerini tutacak şekilde kullanılırlarsa, tür yönünden adlaşır ve adlaşmış sıfat oluştururlar ![]() Gelmeyen öğrenci var mı? Gelmeyen var mı? Sıfat Adlaşmış Sıfat Tekkeyi bekleyen derviş çorbayı içer ![]() Sıfat Tekkeyi bekleyen çorbayı içer ![]() Adlaşmış Sıfat ü Eylemden-sıfat türeten bütün ekler, sıfat-eylem eki değildir ![]() ![]() Yırt-ıcı kuş Yor-gun insan Sıfat-eylem ekleri değildir ![]() Yan-ık ekmek Bit-me-y-en aşk Beklen-me-dik soru Sıfat-eylem ekleridir ![]() Görün-mez kaza ü“-dık ve –acak” ekiyle türeyen sıfat-eylemler, üçüncü tekil kişi iyelik eki alarak –“dığı ve –acağı” biçiminde kullanılabilir ![]() yapılacak işler ® yapacağı işler Bağ-Eylemler (Ulaçlar) : Eylem köklerinden türeyerek getirildiği eylemle yüklem arasında anlam bağlantısı kuran ve zarf görevinde kullanılan eylemsidir ![]() Başlıca bağ-eylem ekleri şunlardır : -ıp, ip : Tahtaya bakıp soruyu çözdü ![]() -arak, -erek: Koşarak yanıma geldi ![]() -ken : Televizyon izlerken uyumuş ![]() -madan, -meden : Adam bilmeden konuşuyor ![]() -ınca, -ince : Bunu gelince konuşuruz ![]() -dıkça, -dikçe : Yürüdükçe yol tükenir ![]() -alı, -eli : Buraya geleli huzurum kaçtı ![]() -ir, -mez : Gelir gelmez uyudu ![]() -asıya, -esiye : Atları öldüresiye kırbaçladı? (Nasıl kırbaçladı?) -a, -a : Koşa koşa gitti ![]() -e, -a : Düşe kalka büyüdü ![]() -e, -e : Güle güle gidin ![]() Eylemsilerin Yan Cümle Kurmaları : Eylemsiler, bir temel cümle içinde yan cümle kurma özelliği gösterir ve temel cümleye herhangi bir öğe olarak bağlanır ![]() ![]() ![]() Yan Cümle Temel Cümle Sora sora Bağdat bulunur ![]() Zarf tümleci Atılan ok geri dönmez ![]() Özne Bu gidişi hiç beğenmiyorum ![]() Belirtili Nesne Pencereye çıkana taş atıyorlardı ![]() Dolaylı Tümleç |
![]() |
![]() |
|