Noktalı Virgül ( ; ) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Noktalı Virgül ( ; )Noktalı Virgül ( ; ) 1 Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur: Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kız çocuklara ise İnci, Çiçek, Gönül, Yonca adları verilir Türkiye, İngiltere, Azerbaycan; İstanbul, Londra, Bakü![]() 2 Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayır¤mak için konur: Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır![]() İki Nokta ( : ) 1 Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur: Yeni harfler alındıktan sonra eski yazı ile bir tek kelime bile yazma¤yan iki kişi görmüşümdür: Atatürk ve İnönü! (Falih Rıfkı Atay) – Buğdayla arpadan başka ne biter bu topraklarda? Ziraatçı sayar: – Yulaf, pancar, zerzevat, tütün… (Falih Rıfkı Atay) 2 Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur:Bu kararın istinat ettiği en kuvvetli muhakeme ve mantık şu idi: Esas, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır ![]() (Mustafa Kemal Atatürk) Kendimi takdim edeyim: Meclis kâtiplerindenim ![]() (Falih Rıfkı Atay) Derler: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük; Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük ![]() (Yahya Kemal Beyatlı) 3 Ses biliminde uzun ünlüyü göstermek için kullanılır: a:ile, ka:til, usu:le, i:cat![]() 4 Edebî eserlerdeki karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişinin adın¤dan sonra konur:Bilge Kağan: Türklerim, işitin! Üstten gök çökmedikçe alttan yer delinmedikçe ülkenizi, törenizi kim bozabilir sizin? Koro : Göğe erer başımız başınla senin ! Bilge Kağan : Ulusum birleşip yücelsin diye gece uyumadım, gündüz oturmadım ![]() Türklerim Bilge Kağan der bana ![]() Ben her şeyi onlar için bildim ![]() Nöbetteyim ! (A Turan Oflazoğlu)5 Genel Ağ adreslerinde kullanılır: http://tdk org tr6 Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: 56:8=7, 100:2=50Üç Nokta ( … ) 1 Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur:Ne çare ki çirkinliği hemencecik ve herkes tarafından görülüveri¤yordu da, bu yanı… (Tarık Buğra) 2 Kaba sayıldığı için veya bir başka sebepten ötürü açıklanmak is¤tenmeyen kelime ve bölümlerin yerine konur: Kılavuzu karga olanın burnu b…tan çıkmaz![]() Arabacı B…’a yaklaştığını söylüyor, ikide bir fırsat bularak arabanın içine doğru başını çeviriyordu ![]() (Ahmet Hamdi Tanpınar) 3 Alıntılarda; başta, ortada ve sonda alınmayan kelime ve bölümle¤rin yerine konur: … derken şehrin öte başından boğuk boğuk sesler gelmeye başladı… (Tarık Buğra) 4 Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek veya ifadeye güç katmak için konur: Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz! (Faruk Nafiz Çamlıbel) Binaenaleyh, biz her vasıtadan, yalnız ve ancak, bir noktainazardan istifade ederiz O noktainazar şudur: Türk milletini, medeni cihanda, layık olduğu mevkiye isat etmek ve Türk cumhuriyetini sarsılmaz temelleri üzerinde, her gün, daha ziyade takviye etmek…(Mustafa Kemal Atatürk) 5 Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur:Gölgeler yaklaştılar Bir adım kalınca onu kıyafetinden tanıdılar:— Koca Ali… Koca Ali, be! ![]() ![]() (Ömer Seyfettin) 6 Karşılıklı konuşmalarda, yeterli olmayan, eksik bırakılan cevap¤larda kullanılır:— Yabancı yok! — Kimsin? — Ali… — Hangi Ali? — … — Sen misin, Ali usta? — Benim! ![]() ![]() — Ne arıyorsun bu vakit buralarda? — Hiç… — Nasıl hiç? Suya çekicini mi düşürdün yoksa ! ![]() ![]() — ! ![]() (Ömer Seyfettin)UYARI: Üç nokta yerine iki veya daha çok nokta kullanılmaz ![]() Soru İşareti ( ? ) 1 Soru bildiren cümle veya sözlerin sonuna konur:Ne zaman tükenecek bu yollar, arabacı? (Faruk Nafiz Çamlıbel) Sular mı yandı? Neden tunca benziyor mermer? (Ahmet Haşim) Atatürk bana sordu: — Yeni yazıyı tatbik etmek için ne düşündünüz? (Falih Rıfkı Atay) Soru eki ve soru kelimesi kullanılmadan ezgili söyleyişlerde soru işareti kullanılır: Gümrükteki memur başını kaldırdı: — Adınız? 2 Bilinmeyen, kesin olmayan veya şüpheyle karşılanan yer, tarih vb durumlar için kullanılır: Yunus Emre (1240?-1320), (Doğum yeri: ?)![]() Türk halk felsefesinin, Türk nükteciliğinin ve mizah dehasının bü¤yük mümessili Nasreddin Hoca da (Hâce Nasirüddin) bu asırda yaşa¤mıştır (1208 ?-1284) ![]() (Türk Dünyası El Kitabı) Ankara’dan Konya’ya 1,5 (?) saatte gitmiş ![]() 1496 (?) yılında doğan Fuzuli … UYARI : mı / mi eki -ınca / -ince anlamında zarf-fiil işleviyle kulla¤nıldığında soru işareti konmaz: Akşam oldu mu sürüler döner Hava karardı mı eve gideriz Bahar gelip de nehir çağıl çağıl kabarmaya başlamaz mı içimi geri kalmış bir saat huzursuzluğu kaplardı ![]() (Haldun Taner) UYARI : Soru ifadesi taşıyan sıralı ve bağlı cümlelerde soru işareti en sona konur: Çok yakından mı bu sesler, çok uzaklardan mı? Üsküdar’dan mı, Hisar’dan mı, Kavaklar’dan mı? (Yahya Kemal Beyatlı) |
|
|
|