![]() |
Rıfat Araz Şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rıfat Araz ŞiirleriRıfat ARAZ’a Ait Dinî Tasavvufî Şiirler GÖR… Ey gönül, çektiğim aşk denen derdi; O benlik dağını sel alsında gör! ![]() ![]() Bir can oda düştü, bin can yeşerdi; Sevdânın rengini gül alsın da gör! ![]() ![]() Bu dertte usûl var, ar var, adap var; Kulluk var, çile var, hesap, kitap var; Ölmeden ölümü duyan azap var! ![]() ![]() Nefsin bu menzilde yol alsın da gör! ![]() ![]() Ömrüm dile düşmüş gider göçümde; Niyâzım âh eyler ağlar suçumda! ![]() ![]() Bir himmet ocağı tüter içimde; Gönül dost elinden el alsın da gör! ![]() ![]() Müptelâ olmuşum Mecnûn adına; Ney gibi dağlandım vuslât oduna! ![]() ![]() Düşmüşüm bir aşkın istidâdına; Leylâ’yı elinden çöl alsın da gör! ![]() ![]() Yakup aşk elinden böyle mi yanar? Yusuf’un hasreti dert olup kaynar! ![]() ![]() Bildim ki başımda bir âlem döner; Zamanın seyrini hâl alsın da gör! ![]() ![]() Takdir böyle yazdı tedbir sınadı; Kimi ‘nasip’ dedi kimi kınadı! ![]() ![]() Bu aşkın yüzünden aklım bunadı; Emanet yükünü kul alsın da gör! ![]() ![]() YÂ RAB… Senden geldim dönüş sana; Koyma beni, bana Yâ Rab! ![]() ![]() Bir aşk tattım senden yana; Böyle yandım cana Yâ Rab! ![]() ![]() Senden seni istedim ben; Bu duamı çok görme sen! ![]() ![]() Bu can denen koca evren; Sığmaz oldu tene Yâ Rab! ![]() ![]() Kul neylesin bu hikmete; Gül yansımış her sûrete! ![]() ![]() Gönül bakmaz bu servete; Bu şöhrete, şana Yâ Rab! ![]() ![]() Sensin bende beni bilen; Tesbih ile kalbe dolan! ![]() ![]() Arzdan, arşa her var olan; Sen’i söyler Sana Yâ Rab! ![]() ![]() Varım sırdır mâ’rifette; Nûrun yansır hakikatte! ![]() ![]() Bu aşk ile bu halvette; Doldum günden güne Yâ Rab! ![]() ![]() Akıl ne’tsin bu efkâra; Aşk sarılmış aşk esrâra! ![]() ![]() Saldın özge bir diyâra; Düştüm yönden yöne Yâ Rab! ![]() ![]() BİLDİM BENİ ![]() ![]() ![]() Garip kulum yokta, varda; Ezildikçe bildim beni! ![]() ![]() Kader denen bir esrârda; Çözüldükçe bildim beni! ![]() ![]() Ne sınır var ne bir boyut; Gönül dolan, yağan bulut! ![]() ![]() Nefsi saran korku, umut; Sezildikçe bildim beni! ![]() ![]() Baş koymuşum gelen emre; İmân nûru sığmaz ömre! ![]() ![]() Her amelim hayra, şerre; Yazıldıkça bildim beni! ![]() ![]() Hayat ölüm, ölüm dirim; Nefsim yerde sürüm sürüm! ![]() ![]() Nesimî tek yanan derim; Yüzüldükçe bildim beni! ![]() ![]() Ebet günüm ezelim var; Sekiz cennet menzilim var! ![]() ![]() Haram içre helâlim var; Süzüldükçe bildim beni! ![]() ![]() Budur yüküm, yolum, yönüm; Bende gider ilkim, sonum! ![]() ![]() Nefes nefes her bir günüm; Derildikçe bildim beni! ![]() ![]() İRFÂNA DÜŞTÜM Ma’nâ âleminde, vefâ yolunda; Aşk ile elendim bir cana düştüm! ![]() ![]() Gönül vecde geldi cezbe hâlında; Derdime gül bastım, dermâna düştüm! ![]() ![]() Gurbet, gam bendini bende mi kurdu? ![]() ![]() Mevlâ’m emaneti sırtıma vurdu! ![]() ![]() Her katrem ‘hû’ dedi, duruldu, durdu; Kaynadım, çağladım devrâna düştüm! ![]() ![]() Duydum can özümde ney’in zârını; Özünden ayrılmış buldum varını! ![]() ![]() Başımda gördükçe nefsin dârını; Ölmeden hesaba, mizâna düştüm! ![]() ![]() Ömrüm, kula döndü bir hak uğruna; Hasret odu düştü gülün bağrına! ![]() ![]() Girdim ibret ile âlem seyrine; Hayretten süzüldüm, hayrana düştüm! ![]() ![]() Ey gönül, dost için yüzümüz var mı? İhlâs ocağında, közümüz var mı? ![]() ![]() Bu sesler, ahenkler özge diyâr mı? Bir aşkın elinden mestâne düştüm! ![]() ![]() Takvâyla inceldi bu içli sözüm; Edep dergâhında, tutuştu közüm! ![]() ![]() Bir zikrin nûruna kandıkça özüm; Sınandım irfandan, irfana düştüm! ![]() ![]() TÖVBEKÂR OLDUM Yâ Rab bu aşk bende, benimle her an; Aşk ile can buldum, canda var oldum! ![]() ![]() Bu zorlu nefsime neyledi zaman? ![]() ![]() Bazen kışa döndüm, kâh bahar oldum! ![]() ![]() Tevhîdin nûruyla, var ettin canı; Ufkuna nakşettin eşsiz fermânı! ![]() ![]() Tedbirden, takdire dönen her sonu; Tefekkür ettikçe tövbekâr oldum! ![]() ![]() Kader levhâsında, ince bir sır var; Bir ömre sığmadı, aşk denen esrâr! ![]() ![]() Âlemi sardıkça bu derin efkâr; Yanmış ney misâli, âh u zâr oldum! ![]() ![]() Ezelden ebede bu şevk, bu heves; Firdevs’den, Mevâ’dan, Naim’den bir ses! ![]() ![]() Kutsal emanete yüklü her nefes; Dal, budak saldıkça, lalezâr oldum! ![]() ![]() Hüzün tezgâhında, süsledin gülü; Yardın, pâk eyledin mümin gönülü! Sebepler içinde her tevekkülü; Sezdikçe hem gizli, aşikâr oldum! ![]() ![]() Yâ Rab yakın sensin, ben benden uzak; İçimde, iç içe binlerce tuzak! ![]() ![]() Ey gönül geç nefsi, benliği bırak; Kim demiş âlemde bahtiyâr oldum?! ![]() ![]() VUSLAT DEDİ Yâ Rab kulum, geldim sana; Aşk yazıldı bu fermâna! ![]() ![]() Bir çilede yana yana; ‘Sabır’ dedi, oldu gönül! ![]() ![]() Nasıl diner bu dert, bu gam? Hüznüm artar her bir akşam! ![]() ![]() Sekiz cennet, makam makam; ‘Umut’ dedi, doldu gönül! ![]() ![]() Nefsim arza atmış ağı; Sökülmez mi hırsın bağı? ![]() ![]() Bu gurbetin, hasret çağı; ‘Biter’ dedi, daldı gönül! ![]() ![]() Ten, aşk ile mâ’rifette; Can neylesin hakikatte! ![]() ![]() Bir ilahî adalette, ‘Hesap’ dedi, soldu gönül! ![]() ![]() Hakk’tan aldı, halka verdi; Nefsi, yerden yere serdi! ![]() ![]() Şükür, gizli sırra erdi; ‘Hikmet’ dedi, bildi gönül! ![]() ![]() Budur ömrün ayı, yılı; Yüküm nerde, neyle dolu? ![]() ![]() Tefekkürde bulup yolu; ‘Vuslât’ dedi, güldü gönül! ![]() ![]() BİLMEM Aşkın ile bir hoş oldum; İlki bilmem, sonu bilmem! ![]() ![]() Neye baksam, seni buldum; Yönü bilmem, yanı bilmem! ![]() ![]() Her hâl ile yandı yürek; Dağ yükümde bin bir emek! ![]() ![]() Ömür bir çark, zaman elek; Ten öğünür, canı bilmem! ![]() ![]() Safta döndü, doldu gönül; Müptelâdır güle bülbül! ![]() ![]() Budur, böyle erkân, usûl; Sevgimiz var, kini bilmem! ![]() ![]() Yâ Rab, sende her kararım; Gönül arar, ben ararım! ![]() ![]() Ötede mi ilkbaharım? ![]() ![]() Dünü bilmem, günü bilmem! ![]() ![]() Tâ ezelden bu hâldayım; Sana gelen bir yoldayım! ![]() ![]() Bir bîçâre akıldayım; Malı, mülkü, şanı bilmem! ![]() ![]() Menzil menzil, kubbe kubbe, Sebep, bağlı bir sebebe! Ne sevdâdır iner kalbe; Unuttum ben, beni bilmem! ![]() ![]() İNCİNSEN DE İNCİTME SEN… Gönül, yüz dön kin gütmekten; İncinsen de incitme sen! ![]() ![]() Dost bîzârdır incitmekten; İncinsen de incitme sen! ![]() ![]() Nûr nefesin aşk dolanda, Gülün yanmaz od alanda! ![]() ![]() Sözün başa dert olanda; İncinsen de incitme sen! ![]() ![]() Can olur mu candan ırak? Geç ağyârı, sen sana bak! ![]() ![]() O yan çıkan nefsi bırak; İncinsen de incitme sen! ![]() ![]() Sen ki terki terk eyledin; Günü dünden berk eyledin! ![]() ![]() Tâ elestte ne söyledin? ![]() ![]() İncinsen de incitme sen! ![]() ![]() Sendedir arz, arş-ı a’lâ; Böyle yazmış Kadir Mevlâ! ![]() ![]() Bir hikmettir bu dert, belâ; İncinsen de incitme sen! ![]() ![]() Ma’rifettir hakkı yaymak; Hatır almak, hatır saymak! ![]() ![]() Sana düşmez gönül koymak; İncinsen de incitme sen! ![]() ![]() VUSLÂT YAKARIŞLARI Yâ Rab, bir aşk verdin bana; Yanıp durdum Sen’den yana! ![]() ![]() Canı kurban dedim Sana; Rahîm Sen’sin, rahmet Sen’in! ![]() ![]() Ezel ebet devletin var; Her zerrede, kudretin var! ![]() ![]() Ne tükenmez servetin var; Rezzâk Sen’sin, nimet Sen’in! ![]() ![]() Benden yakın oldun bana; Hangi yüzle dönem Sana?! ![]() ![]() Akıl yetmez bu devrâna; Kâdir Sen’sin, kudret Sen’in! ![]() ![]() Gelen gider, giden gelmez; Can Sen’indir bu can ölmez! ![]() ![]() Onca sırrı çözen olmaz; Hakîm Sen’sin, hikmet Sen’in! ![]() ![]() Şükrü bulduk varlık ile; Sabrı gördük darlık ile! ![]() ![]() Edep derdik erlik ile; Rahmân Sen’sin, izzet Sen’in! ![]() ![]() Kalp, adınla Sen’i okur; Okudukça bir aşk dokur! ![]() ![]() Elimdedir verdiğin nûr; Samed Sen’sin, himmet Sen’in! ![]() ![]() YAZMIŞ… Kadir Mevlâ’m bu sevdâyı; Damar damar öze yazmış! ![]() ![]() Gül eylemiş hoş edâyı; Kalbe giden ize yazmış! ![]() ![]() Kula vermiş cümle varı; Vecde salmış vefâdârı! ![]() ![]() Edep, erdem, namus, arı; Tesbih eden söze yazmış! ![]() ![]() Cana sunmuş emâneti; Duyan tatmış adâleti! ![]() ![]() Bir ibrette bin hayreti; Gönül denen köze yazmış! ![]() ![]() ‘Sabır’ demiş bende bana; Aşk odunu sermiş cana! ![]() ![]() Nefsi atmış bir cihâna; Ömrü çoğa aza yazmış! ![]() ![]() Gün müsâvi olmaz güne; Günü almış dünden öne! ![]() ![]() Bu hikmeti döne döne; Hakkı gören göze yazmış! ![]() ![]() Bilmiş gönül âlemini; Öyle çalmış kalemini! ![]() ![]() Ömrün o son gül demini; Yaza, kışa, güze yazmış! ![]() ![]() KULU GÜLDÜR… Girdim gönül bahçesine; Elifi gül, dalı güldür! ![]() ![]() Gül sarılmış gecesine; Siyahı gül, alı güldür! ![]() ![]() Gonca gonca gül çözülür; Damar damar gül süzülür! ![]() ![]() Gül okunup gül yazılır; Sohbeti gül, dili güldür! ![]() ![]() Umut umut havası gül; Kâ’be’si gül, Mevâ’sı gül; Sekiz cennet sevdâsı gül! ![]() ![]() Halveti gül, hâli güldür! ![]() ![]() Ayet ayet gül derilir; Secde secde gül verilir! ![]() ![]() Her gönüle gül serilir; Menzili gül, yolu güldür! ![]() ![]() Gül rengiyle güler zaman; Gül zikriyle döner devrân! ![]() ![]() Gül aşkıyla dolar kovan; Peteği gül, balı güldür! ![]() ![]() Âlem, güle sarılmaz mı? Gül kastına varılmaz mı? ![]() ![]() Güle kurban verilmez mi? Kulluğu gül, kulu güldür! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|