|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
1694, 1778, biyografisi, hayati, kimdir, voltaire |
![]() |
Voltaire (1694 - 1778)- Voltaire hayati, kimdir, biyografisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Voltaire (1694 - 1778)- Voltaire hayati, kimdir, biyografisiVoltaire'in Yaşam Sırları ![]() ![]() ![]() "O kadar mutluyum ki, utanıyorum" Voltaire Fransız düşünürü Voltaire (1694-1778), neredeyse bütün hayatı boyunca ya hastaydı ya hastalık hastası ![]() 41 yaşında bir arkadaşına yazdığı mektupta "gene" hastalandığından şikâyet etti ve "Birkaç yıllık ömrüm kaldı" dedi ![]() Voltaire, bu mektubu bitirdikten 43 yıl sonra öldü ![]() Her Allah'ın günü bir şeyin kanser yaptığı veya kansere iyi geldiğinin açıklandığı bir dünyada yaşıyoruz ![]() Sıska, sıkı ve sağlıklı yaşamak neredeyse din haline geldi ![]() Voltaire, kolesterol, trigliserit, AIDS ve kuş gribinin bilinmediği çağların adamıdır ![]() Bir şeyleri doğru yapmış olmalıydı ki, insanların genellikle kırkına gelmeden öldüğü on sekizinci yüzyılda, 84 yaşına kadar yaşadı ve bir daha kalkmamak üzere yatağa düşünceye kadar aktif bir hayat sürdü ![]() Voltaire'in uzun ömrünün sırrı ne olabilir? Uzun yıllar düşünür için sekreter ve uşak karışımı bir şey olan Sebastien Longcahmps, Voltaire'in hep "İnsanın sağlığı tamamen kendi ellerindedir" dediğini yazdı ![]() "Bunun üç temel ayağı var derdi: ayıklık, her şeyde ölçülü olmak ve hafif egzersiz yapmak ![]() ![]() İnsan aşağı yukarı her zaman diyetinde sıkı olmalı, uygun ve sürekli sıvı almalı ve hep basit şeyler yemelidir ![]() Yanında bulunduğum süre içinde onu hep bunları yapar gördüm ![]() Uzun ömrün sırrı Bunlar büyük bir sır değil aslında ![]() ![]() Bence Voltaire'in uzun ömrünün sırrı vücudunda değil kişiliğindedir ![]() Voltaire uzun yaşadı, çünkü mutluydu ![]() Öğrenmeye meraklıydı ve müthiş zengin olmasına rağmen, bir dakikasını boşa harcamadı ![]() Ölmeye vakti yoktu ![]() Binlerce mektup, yüzlerce sahne oyunu, kitap, makale yazdı ![]() Saray yavrusu evinde her zaman misafir vardı ![]() "Ben Avrupa'nın hancıbaşısıyım" dedirtecek kadar ![]() Adaletsizliğe hiç tahammülü yoktu ![]() İlkel Fransız yargısının hışmına uğramış insanları kurtarmak için, tek başına, tarihe geçmiş kampanyalar yürüttü ![]() İnsanların hakları olmayan bir dönemde insan hakları için mücadele etti ![]() Kiliseyle ve bağnaz rahiplerle yaşam boyu dalga geçti ![]() Ölüm döşeğinde papazlar onu pişmanlık getirmeye, şeytanı lanetlemeye davet ettiklerinde "Şimdi yeni bir düşman kazanmanın zamanı değil" dedi ![]() Seksle başı pek hoş değildi ![]() Bence, Voltaire'in en büyük özelliği yaşamdan zevk almasıydı ![]() "O kadar mutluyum ki utanıyorum" diye itiraf etti bir arkadaşına ![]() "Ben neredeysem dünya cenneti oradadır" dedi ![]() Son bir şey daha var, onu unutmayayım ![]() Hiç evlenmedi ![]() [color=aıntıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Voltaire (1694 - 1778)- Voltaire hayati, kimdir, biyografisi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Voltaire (1694 - 1778)- Voltaire hayati, kimdir, biyografisi![]() Voltaire 21 Kasım 1694'te Paris'te doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() 1717'de ülkeyi yöneten Orléans dükünü hicveden bir yazı yazdığı için tutuklandı ve on bir ay Bastille'de yattı ![]() ![]() ![]() ![]() Burada dönemin ünlü isimleriyle tanıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayranı olduğu ve yazıştığı Prusya Veliahtı II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazılarıyla protestanları kızdırdı ve Rousseau ile arası açıldı ![]() ![]() ![]() 1778'de Paristen gelen daveti kabul etti ve Irene adlı oyunun provaları için Paris'e gitti ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|